El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

-0001.11.30. 00:00 Amondo

Hit vs. Vaktudomány

Kb. 10 évvel ezelőtt egy kisgyerek meghalt Új Zélandon, mert szülei nem engedélyezték, hogy az orvosok vérátömlesztést hajtsanak végre rajta. Az ok: a szülők Jehova tanúi voltak és hitük tiltotta ezt az orvosi beavatkozást.

Mondanom sem kell, a felháborodás országszerte hatalmas volt. Jehova tanúi nem azidőtájt voltak a legnépszerűbbek Új Zélandon.

Azonban egy tévéinterjúban egy modern vallási csoportokkal foglalkozó professzor felhívta a figyelmet egy nagyon érdekes jelenségre: ha Új Guinea valamely elhagyatott vidékén találnak egy egzotikus kis törzset egzotikus hitvilággal, akkor a kulturális antropológusok éveken keresztül tanulmányozzák az adott hitvilágot. Ha véletlenül úgy alakul, hogy a törzs tagjait be kell oltani egy járvány ellen, akkor hatalmas előkészítéssel, rendkívül óvatosan jár el az orvosok és kultúrantropológusok csoportja. Az adott törzs hitvilágát értve, arra nagyon érzékenyen, a törzs tagjai számára érthető nyelvezettel érvelve próbálják meggyőzni őket, hogy vessék alá magukat az oltásnak. A tragikus Jehova tanúi esetben viszont senki sem vette magának a fáradtságot, hogy empátiával, a hitvilág részleteit, a vallásos ember érzékenységét figyelembe véve próbálja meggyőzni őket a beavatkozásról. Erőből próbálták megoldani a helyzetet a hülye jehovásokkal szemben.

No hát ezért nem hiszek a vallásos emberek irányába végzett tudományos ismeretterjesztésben. Tudósaink úgy mozognak a vallásos érvrendszerek között, mint elefánt a porcelánboltban. Például láthatóan nincsenek tisztában a kreácionizmus különböző irányzataival. Az Élet és Tudomány múltheti számában meglehetősen pongyolán egyenlőségjelet tettek a kreácionizmus és az intelligens tervezettség közé, ami azért masszív leegyszerűsítés (persze értem én, nekünk európaiaknak minden kínai egyforma, de azért akkor is...) - úgy általában jellemző, hogy ahogy a kreácionista könyvek az evolúció karikatúrájával harcolnak, úgy a tudósok tájékozatlanok és keverik a szezont a fazonnal, mikor az általuk támadott kreácionizmust ismertetik. Szerencsétlenül választják meg szavaikat. Kívülről, olyan nyelvezettel győzködik a hívőket, melyekre azok immunisak. Richard Dawkins zseniálisan ír, csak egy átlagos igazhitű kreácionista soha nem olvassa el. Vagy ha mégis, akkor az első oldaltól kezdve lila harci köddel az agyán olvassa, esélye sincs a párbeszédnek, a másik meghallgatásának.

vidám pápua férfi

Javaslom, hogy a tudósok tanuljanak a (jobb fajta) keresztény misszionáriusoktól. A misszió egyik alapkövetelménye, hogy először meg kell érteni, lehetőleg mélyen és részleteiben a megtérítendő csoport kultúráját, nyelvét, hitrendszerét. Ha valamire tanítani szeretnénk őket, akkor azt az ő nyelvükön kell elmondanunk, vigyázva, hogy fölöslegesen ne sértsük meg őket. A legjobb, ha nem is mi, hanem maguk a bennszülöttek beszélnek társaiknak Krisztusról. Ők sokkal jobban értik az adott törzs gondolkozását. Nem kell a bennszülöttek egész világképét, kultúráját legyalulnunk. Krisztusnak meg kell azt váltania, igen, de mintegy belülről, megújítva, nem pedig elpusztítva azt. Javaslom tehát, hogy a tudományos ismeretterjesztők találják meg azokat a "bennszülött vallásosokat" (pl. Magyarországon a Jesenius központ), akik náluknál sokkal hatékonyabban tudják terjeszteni a tudomány igéjét a hívők között, és támogassák őket.

(Előző két, kapcsolódó bejegyzésem itt (1) és itt (2) olvasható.)


Szólj hozzá! · 3 trackback

Címkék: tudomány hit


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr60153621

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: daewoo air conditioning 2018.07.23. 10:33:03

145 bűnözőt fogott az Egyenlítő! - B1 BLOGCSALÁD

Trackback: daewoo air conditioner 12000 btu 2018.07.11. 22:12:37

A 10 legjobb második világháborús film - Smoking Barrels

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása