El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.07.21. 14:44 Éhezőművész

Ingyen benzin keresztényektől

Az El Mondo hasábjain szeretünk bemutatni olyan keresztény ötleteket, amiknek a mélyén megcsillan valami formabontó, valami eredeti és a világ számára is értelmezhető gondolat.

Írtunk már a pub-gyülekezetekről, pár napja a U2-istentiszteletekről, de a legújabb amerikai ötletet nehéz értékelni. A máris kánaáni nevet kapó "benzin-szolgálatot" több gyülekezet is alkalmazza. A lényeg, hogy ingyenes vagy legalábis kedvezményes benzinnel próbálnak új embereket csábítani a gyülekezetbe.  

A Ceredo United Methodist Church pásztora prózai okokkal magyarázza a misszió eme formáját: "Volt idő,amikor elég volt kinyitni a templom ajtaját, és az emberek jöttek. Ma már ez nincs így, ezért úgy döntöttünk, kimozdulunk és megkeressük őket. Benzinkútba mindenki jár."

Egy délután alatt el is kelt 2000 gallon kedvezményes árú benzin és 200 szórólap. Ha esetleg valaki kissé olcsónak és méltatlannak tartaná ezt a programot egy keresztény gyülekezet számára, azokat megnyugtathatjuk. Az autósok reakciói durvábbak voltak, mármint - hogy is fogalmazzunk - szánalmasabbak.

"Hát nem csodálatos? Isten fantasztikus! 10 dollárt spóroltam, ami talán nem tűnik soknak, de nekem számít." - lelkendezett egyikük. "Úgy érzem, megütöttem a főnyereményt. Szerintem fantasztikus, amit a gyülekezet csinál. A benzin ingyen van, és az üdvösség is!" - ezt a modern példázatot már a Covina Vineyard Community Church akciója során mondta egy nő, aki tényleg ingyen tankolhatott a keresztények jóvoltából.

Többen meg is fogadták, hogy hétvégén benéznek a gyülekezetbe, de még a bizalmatlanobbak is nagyon hálásak voltak az - egyéként nem is keresztény - híradások szerint.  A pozitív hatásban nyilván szerepet játszhatott, hogy a gyülekezeti tagok elmondásuk szerint egyáltalán nem érezték rosszul magukat a bőrükben az akció során. Sokan olyan szorgalmasak voltak, hogy még a szélvédőket is lemosták. "A gyülekezet küldetése, hogy elérje a körülötte lévőket és áldássá legyen számukra. Ez csináljuk mi is. Ingyen benzin, beugratás nélkül - nem a gyülekezetünket nyomatjuk, hanem Istent hírdetjük." - magyarázta a gyülekezet gondnoka.


A legprofibbnak azonban a Scranton Road-i megagyülekezet bizonyult. Ők kényelmesebb módját választották a benzin-szolgálatnak, nem is mentek el a benzinkútig. Az  összeperselyezett 500 dollárt ehelyett egyszerűen 5 dolláros címletekben a gyülekezetben szétosztották a csalira érkező új látogatónak, és azoknak a gyülekezeti emberhalászoknak, akik hoztak magukkal még egy embert.

Ha nem éjjel 2 óra 30 lenne, azért izgalmasan el lehetne merengeni azon, hogy akkor most hogy is van ez a "szinte tele vannak az amerikai templomok"-mondás, meg lehetne teológiákat gyártani, hogy tulajdonképpen nem is annyira szánalmas ez az egész, hisz az apostolok gyógyítása sem különbözik ettől annyira, mármint promóciós szempontból, és végül ujjonghatnánk amiatt, hogy végre kitaláltak egy olyan missziós formát, amit egy az egyben átvehetnénk mi, balsorstól és benzináremelésektől régen tépett magyarok is, de inkább szurkoljunk a benzin-szolgálóknak, mégiscsak


Szólj hozzá!

Címkék: egyház társadalom közöny


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr49147902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása