El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.10.05. 16:24 Éhezőművész

Hollywoodtól Betlehemig

Hollywood rááll a keresztény vonalra: tucatnyi keresztény film várható évente, sőt a világ egyik legnagyobb moziipari cége, a 20th Century Fox önálló részleget is létrehozott FoxFaith névvel.

A lépést a Passió és a Narnia sikere ill. általában a keresztény könyvek, tv- és rádióműsorok iránt tapasztalható megugró növekedés ösztönözte: az USA-ban mára 100 milliósra becsülik a releváns piacot.



Nekem tetszett a Passió, még ha Gibson részeg zsidózása ki is ábrándított kissé. A FoxFaith-től és társaitól viszont félek. Az még nem zavarna, ha mondjuk Brad Pitt játssza Pál apostolt, Angelina Jolie meg Mária Magdalénát. Módjával még egy kis rózsaszín giccs is belefér, hiszen egy átlagos Robin Williams-filmnél úgyis lehetetlennek tűnik nyálasabbat  készíteni. Az már inkább aggaszt, hogy a FoxFaith-filmek a tervek szerint  kivétel nélkül családbarátak lesznek - tanulságosak, tiszták, és többnyire 12 évtől fogyasztatóak, hogy az egész família beülhessen a moziba vagy a tv elé.

Persze én is családbarát vagyok, és a Biblia is, de a Biblia egyes részei a mai értelemben nem éppen azok. A FoxFaith felhozatalából biztos hiányzik majd Salamon, Dávid és a többiek "színes" szexuális élete, a bibliai politika brutalitása, netán a mai szemmel kegyetlennek tűnő ószövetségi törvények. Ez a szemlélet a FoxFaith mostani kínálatán is látszik már.

A Satan Never Sleeps (Az ördög nem alszik)  például ugyan a kínai polgárháború idején játszódik,  de a háborús jelenetekben csupán fegyverzörej hallatszik, azt pedig már mondani sem kell, hogy a film papíron legkeményebb jelenetéből, amikor a vörös katonák megerőszakolnak egy lányt, az ég világon semmit sem mutatnak.


Hardcore pornót tényleg nem akar az ember, de akkor is elég optimista próbálkozásnak tűnik, hogy manapság a sátánt vagy a keresztény üzenetet ilyesfajta steril alkotásokban jelenítsük meg. A Passió például véres volt, felkavarta az embereket, sok országban 18 év feletti besorolást kapott, de megkockáztatom, így is több embernek változtatta meg pozitívan az életét, mint az összes jövőbeni "családbarát" alkotás fogja együttvéve. (Még ha a csecsemőktől a nagyiig mindenki fogyaszthatja is őket.) Persze én csak naivan töprengek, mert a FoxFaith már kőkemény biznisz: a hollywoodi üzletfilozófia így tudott összeolvadni az amerikai keresztények világszemléletével.


Szólj hozzá!

Címkék: média film pop társadalom


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr8148011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása