El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.11.29. 22:00 Amondo

Vakhit vs. Tudomány

Alig egy hónapja Washington DC-ben megalakult egy új, nagyrészt tudósokból álló lobbi-csoport. Céljuk annak elérése, hogy az USA kormányzati döntéseit ne valamiféle vallásos, a tudományos tényeket figyelmen kívül hagyó világképre alapozva hozza meg.
őrült tudós

Néhány vallásos csoport amellett érvel, hogy a gumióvszer nem akadályozza meg az AIDS terjedését. Mások szerint a globális felmelegedésnek nem sok köze van a környezetszennyezéshez, hiába mondja még a mi Soros Gyurink is az ellenkezőjét (egyesekben még az a gyanú is felvetődött, hogy ez a fajta érvelés valahogy segíti a kreácionizmus evolúciótan elleni harcát). Vannak olyan hívő körök is, melyek a modern Izrael megalakulását ősi próféciák beteljesülésének látják, így a közel-keleti válságban Izrael teljes, feltétel nélküli támogatását javasolják. A példákat még hosszan sorolhatnánk. A kormányzat pedig rendre hallgat ezekre a csoportokra, vagy legalábbis felhasználja őket propagandájában, a modern tudományok képviselői pedig elkeseredetten tépik a hajukat.

 

Einstein

Magyarországon is van néhány társaság, mely megpróbálja a tudományos megközelítés hitelét visszaállítani. Ne feledkezzünk meg pl. a Tényeket Tisztelők Társaságáról, mely nemrégiben tartotta XII. konferenciáját, ahol éppen az evolúció-elméletről volt szó.

Kétlem azonban, hogy ezek a tudományos ismeretterjesztő erőfeszítések eredményre vezetnek. Az ok egyszerűen ugyanaz, amiért kevés Fidesz-tag fog átpártolni az MSZP-hez vagy fordítva, vagy amiért egy háborúban kevesen állnak át a túloldalra saját hazájuk ellen harcolni. Az ok maga a háború. A militáns nyelvezet. A mi - ők rideg megkülönböztetése, a másik oldal démonizálása. Így csak leigázni lehet. Esetleg egy harmadik, semleges felet meg lehet győzni. De a már elkötelezett ellenséget egész biztosan nem. A fent említett tudományos társaságok talán háttérbe tudják szorítani a "hívő lobbit", de a hívőket meggyőzni nem sok mindenről fogják. Mivel szívemen viselem a tudomány vakhit ellen folytatott küzdelmének ügyét, ezért következő bejegyzésemben adok néhány ötletet a tudósoknak, hogy törhetnek ki ebből a helyzetből.

 

(A témához kapcsolódó előző bejegyzésem elolvasható itt . A sorozat következő része pedig itt olvasható .)


Szólj hozzá!

Címkék: tudomány sötétség keresztesháború


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr56152488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása