El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.12.05. 10:16 Éhezőművész

Amikor a South Park is bölcs

Vannak olyan alkotások, amiket az tesz naggyá, hogy egyszerű gondolatokat jelenítenek meg elemi erővel. Ilyenek a Petőfi-versek, és ilyen a South Park. Itt az idő, hogy ez utóbbi múlt heti tudományos-fantasztikus bejegyzéseinket is megkoronázza.

Pontosan egy éve vetítették le a South Park - menstruáló Mária-szobrot felvonultató - Bloody Mary c. epizódját, ami után heves katolikus tiltakozás, temérdek nézői panasz, internetes anyázás meg miegymás következett. Pár hete látszólag egyenlített a sorozat, de inkább duplázott, jó értelemben.
Az nagyjából hozzánk is eljut, hogy Amerikában annyit vitáznak manapság arról, hogy hogyan (vallással vagy anélkül) tanítsák a világ keletkezését, mint nálunk a gázártámogatásról. A SP Go God Go c., novemberben vetített kétrészes epizódjában a helyi iskolában lecserélik az evolúciót vonakodva tanító tanárt, és magát - az El Mondoban is előszeretettel emlegetett - főateista biológust, Richard Dawkinst kérik fel biológia tanárnak.
(részlet)


Bár a poént nem akarom lelőni, mert meg lehet nézni az egészet itt, annyira viszont mégis muszáj, hogy Dawkins bevetése egy finoman homoszexuális szállal megspékelve olyan jól sikerül, hogy a jövőben, 2546-ben vallás már sehol, csak az Egyesített Ateista Liga, az Egyesült Ateista Szövetség és az Ateista Testvériség (vagy mi) létezik, sőt vallásháborúzik az egy Szent Igazságért (vagy micsodáért). Odáig viszont tényleg nem süllyedek, hogy azt is eláruljam, hogy a "szent Isten" és hasonló felkiáltásokat mi váltja fel az utópiában.
(részlet a jövőből)


Lényeg, hogy a SP kikezdte a jelenkor egyik legzseniálisabb tudósát, aki sokakkal együtt keresztesháborút vív a világot és az oktatást még mindig gúzsba kötő vallás ellen. Amikor a Bloody Mary-t - ami egyébként néhol roppant gusztustalan, de akaratlanul is építő és zseniális - be akarták tiltatni, itthon a rajongói fórumban egy jellemző kifakadás volt a következő:

"Egy olyan világról álmodok ahol ezek a rohadt papok és más fanatikusan istenhívő alakok eltakarodnak más bolygóra!Tönkreteszik az életünket, az országok költségének 1/5-e az egyházhoz megy..."

A hozzászóló bánatát persze könnyű megérteni. Anélkül, hogy körberöhögtetném magam a sorozat vallásfilozófiai elemzésével, meg kell jegyeznem, hogy a South Park tabudöntögető zsenialitása pont neki és a bigott vallásosoknak szól, hisz ők valahol mégiscsak egyek. A SP világért sem akar építeni, de mégis épít. Nem az a nagy felfedezése, hogy megvan végre a tudomány és Isten közös ellensége, a fundamentalizmus, mert ezt rég tudjuk. Az az új, hogy mindezt ilyen jó közönségesen is meg lehet jeleníteni. Dr. Zwack, das ist ein Unikum!

Szólj hozzá!

Címkék: média tudomány hit hetidemagóg keresztesháború


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr74153626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása