El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.01.13. 10:54 Éhezőművész

A tökéletes trükk és Van Damme realizmusa

Sokan lelkesen keresték a követhető etikai mintát a most bemutatott - egyébként zseniális - Tökéletes trükk c. filmben. Nem nagyon juthattak sokra: az egyik főszereplőnek talán a szemet-szemért elv következetes véghezvitelét, a másiknak némi család-szeretetet lehet a javára írni, de csak annyira, hogy azért szanaszét gyilkolásszák egymást.

Természetesen alapelvárás ma egy közönségfilmtől (pláne, ha amerikai!) egy jobbfajta katarzis: sok a gonosz ember, de azért akad legalább egy követendő pozitív példa. Így aztán a Tökéletes trükk - az eddig általam hallott és olvasott reakciók szerint - ebből a szempontból sokaknak csalódás, rossz szájíz a végére. Pedig ilyesfajta realizmust az emberiség kilátástalanságával kapcsolatban (keresztény szakszóval: a bűnről) már egy Jean-Claude Van Damme-filmben majd 20 éve is láthattunk, bár az alkotás morálfilozófiája talán eddig nem kapott kellő publicitást.


van damme

A Cyborg - A robotnő c. műben ugyanis "éhínség és a betegségek veszélyeztetik a földön még megmaradt emberiséget. A tudósok azonban már közel járnak ahhoz, hogy megtalálják a gyógymódot, amely elpusztíthatja a lakosságot. Gibson Rickenbacker (Jean Claude van Damme) egy erős harcos útnak indul Atlanta felé csapatával, hogy megszerezze a szükséges információt a gyógyításhoz." (port.hu)


4 komment

Címkék: film etika izomagy


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr25153673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila 2008.03.24. 21:58:06

nagyon jo film lett 2 másodikra tenném az ő filmeikőzé

spájdörmen 2008.04.02. 23:00:47

attila,

Bocsánat, de az utolsó szavadat nem értem, de ezt a kifejezésedet sem: "2 másodikra". "kettő másodikra" vagy mi? Csak valami kibogozhatatlan gépelési hiba vagy én vagyok már nagyon fáradt éjjel 11 körül - esetleg valami szokásos internetes rövidítés a beavatottak számára?

Turi Attila 2008.05.02. 21:30:14

szeva

Turi Attila 2008.05.02. 21:32:30

van neki egy jo filme az cime hogy bosszu Mindhalálig
süti beállítások módosítása