El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.01.21. 11:02 Amondo

A demokrácia embertelen?

A biológia szerint a demokrácia egy ízléstelen kétszínű játék. Le vele!

 

 

Nem értek a politika tudományához, ezért inkább az evolúciótanból indulok ki, mert ahhoz sem értek. Edward O. Wilson, tinédzser korában megtért és újjászületett ateista biológus, azt írja könyvében, hogy sajnos az evolúció a vallásosoknak és nem az ateista evolúciót hirdető biológusoknak kedvez. Az történt ugyanis, hogy törzsfejlődésünk nagy részét azzal múlattuk, hogy hordákban mentünk ide-oda, követve a vezérhímünket, akinek szavára (hörgésére?) nagyon adtunk. Ehhez a helyzethez eléggé hozzászoktunk, annyira, hogy talán még a génjeinkben is kódolva lett. Nem szeretünk dönteni, követni szeretünk. Szükségünk van egy vezérhímre, na. Mi lehetne tökéletesebb vezér, mint egy Isten? Pláne mint egy hímnemű Isten? Ezért aztán elég nagy bajban vannak az ateisták, mert legfőbb vezérhímünket igyekeznek kihúzni a lábunk alól, vagyishogy a fejünk felől, pedig ez ellen minden, az elmúlt százezer években kifejlődött testi és lelki porcikánk tiltakozik.

Ez aztán a szívás. Pont az evolúció lett az ateisták fő ellenfele, pedig azt eddig legalábbis potenciális szövetségesnek gondolták volna.


(Én a magam részéről egyébként nem látom itt a problémát. OK, belénk íródott, hogy kell egy isteni vezérhím. Na de hol van az megírva, hogy ennek pont a tradicionális vallások isteneinek kell lenni? Szerintem csak marketing kérdése az egész. Az ateistáknak is van még reménysugara, mivel ezt a szerepet elfoglalhatja akár főgurujuk, Richard Dawkins is, és máris meg van oldva a problémájuk.)

majmokSokkal érdekesebbnek tartom viszont ezt a gondolatot a demokrácia szempontjából. Már eddig is csodálkoztam azon, hogy miért akarja fenntartani társadalmunk azt a látszatot, hogy itt az emberek érvek mentén, önállóan döntenek az ország sorsáról. Mindenki legszívesebben azt ordítaná a másiknak, hogy "Elhúzz innen te köcsög majom, én és a vezérem már rég megjelöltünk itt mindent a vizeletünkkel, neked semmi keresnivalód nincs errefelé", ehelyett mi szakértelemre, meg politikafilozófiára, meg KSH adatokra, meg ilyen hülyeségekre hivatkozunk. Hagyjuk már abba ezt a kettős játékot, és viselkedjünk normálisan, egyenesen, ahogy tisztességes majmokhoz illik. Legyen királyunk, ugráljuk körbe, etessük és örüljünk a farkunknak. Vagy van valami épkézláb érv a demokrácia mellett?

 

 


2 komment

Címkék: politika ateizmus izomagy


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr84153687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyprián 2008.11.27. 16:05:20

természetesen nem helyes. Minden mai államforma demokrácia, a III, Német Birodalom és a Szovjetúnió is tömegdemokratikus társadalmak voltak.
e kínos összevetés hatására a baloldaliak egy része csak aaz ún. nyitott társadalmakat tekinti demokráciának, de még Karl popper is beszél a "nyitott társadalom ellenségeiről" szóval azért nem olyan egyszerű az élet. Meg jó kérdés, valóban lehet e nyitott társadalom, és kívánatos e egy ilyen. pl. Leo Strauss szerint nem. ( az öreg zsidó professzor életében a légynek sem ártott, és a műveit a kutya sem vette észre, hisz egész nap csak kotlott Platón és Arisztotelész művein, de halála után 20 évvel az amerikai baloldalon a leggyűlöltebb jobboldali gondolkodók egyike lett...pedig a modernség ellen intézett Straussi kihívás nagyon is érdekes kéne hogy legyen azoknak, akik védeni próbálják a modernitást, mint szellemi rendszert.)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.11.27. 16:50:07

Épkézláb érved majd akkor lesz, amikor már nem lesz demokrácia. Akkor vinnyogva fogod visszasírni azt amit ma diktatúrának tartasz. Persze ez attól is függ melyik oldalon leszel majd akkor. Ha a jólétben élők között, akkor le fogod szarni, hogy jóval igazságtalanabb lett a világ, mint a régen amikor még demokrácia volt... amit te diktatúrának tartottál.
süti beállítások módosítása