El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.03.13. 11:40 Amondo

Hogyan gerjesszünk erőszakot?

Így március 15-e közeledtén a téma nagyon aktuális. Gondoltam segítek kicsit.  Egy viszonylag új pszichológiai kísérlet szerint ha Istennek tulajdonítjuk az erőszakra való felhívást, az sokkal hatékonyabbá teszi a buzdítást.

Az elmés kísérletvezető azt találta ki, hogy elolvastatott a kísérletben résztvevőkkel egy "tömegmészárlásról" szóló kevéssé ismert bibliai történetet (Bírák könyve 20-21 fejezetek, érdeklődők elolvashatják itt). A kísérletben résztvevők felének azt mondták, hogy a szöveg egy most felfedezett ókori iratból való, a másik felének azt, hogy a Bibliából van. A kísérletet azzal is bonyolították, hogy a résztvevők fele egy kissé átírt szöveget kapott, melyben szerepelt az a mondat, hogy „Az ÚR azt parancsolta Izráelnek, hogy fegyvert fogván testvérei ellen büntesse meg őket az ÚR előtt”. Ezek után jött a már megszokott trükk: a résztvevőket párokba rendezték, versenyezniük kellett egymással, a győztes pedig jutalmul hangbüntetéssel sújthatta a vesztest. Minél hangosabban dudált valaki a győzelme fölötti vérszomjas hangulatában, annál agresszívabb volt ugyebár.

dühös majomAz eredmény egy része megjósolható. Akik hívőnek vallották magukat és úgy tudták, hogy bibliai szöveget olvastak, sokkal agresszívabb viselkedést mutattak, mint azok a hívők, akik úgy vélték, hogy csak egy egyszerű ókori történet volt előttük. A hatás még erősebb volt, ha azt a „hamisított” szöveget kapták, amiben az ÚR direkte felszólított az erőszakra. A meglepő eredmény az volt, hogy az ÚR felszólítása azokat is agresszívabbá tette, akik nem tartották magukat hívőnek. Hiába no, úgy tűnik Istennek tényleg minden lélek engedelmeskedni kénytelen. Sőt még Isten (hamis) prófétáinak is. 

Indítványom tehát a következő: 15-i tüntetéseinken lehetőleg Isten nevében szólítsuk fel embertársainkat az erőszakra. Mondjuk tömegmészárlásra talán nem tudunk mindenkit rávenni így első körben, de jó hangos dudálásra, zajongásra mindenképpen. Javaslom, hogy mindenki tartson magánál egy vekkert, az jól jöhet.

 


Szólj hozzá!

Címkék: vallás erőszak társadalom


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr76153730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása