El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.05.10. 12:40 Amondo

A háború és a datolya

Felelőtlen és nyerészkedő újságíróként most ötletet adok a terroristáknak. Vegyünk például egy ambiciózus palesztin terroristát. Hogyan dönthetné romba Izrael önbecsülését, könnyeket csalva a héber anyák szeme sarkába? Per pillanat talán nem is kéne mást tennie, mint egy csenevész kis fát kivágnia.

A napokban feltehetően megtalálták Nagy Heródes sírját. Ő ugyebár az a zsidó uralkodó, aki a Biblia szerint megpróbálta megöletni az újszülött Jézust. Azonban a történelemkönyvek mégsem emiatt írnak róla sokat, hanem mert zseniális (értsd: kellően aljas, kisstílű és agresszív) politikus volt és számtalan palotát és erődöt épített. Ráadásul közvetve talán neki köszönhetjük, hogy hamarosan finomabb lesz a datolya.

2005 január 25-én ültettek el három magot, melyeket még a legendás régész, Yigael Yadin talált a 70-es években maszadai ásatása során. Maszadát Nagy Heródes erősíttette meg és fejleszttette jelentős erőddé. Ez később a rómaiak elleni zsidó felkelés utolsó júdea-pénzerőssége lett, ami Kr.u. 73-ban elesett, miután a zsidó védők kollektív öngyilkosságot követtek el. A zsidók leverése után a rómaiak olyan pénzérmét vertek, melyen egy júdeát jelképező zsidó nő sírt egy pálmafa alatt. A datolyapálma egyébként a modern 10 sékelesen is megjelenik mint Izrael jelképe.

A datolyapálma nem véletlenül lett Izrael egyik szimbóluma. Egy régi zsidó hagyomány szerint Isten hét ajándékkal áldotta meg Izraelt, melyek közül az egyik a datolya volt. Az ókorban a júdeai datolya messze földön híres volt nem csak zamata, de gyógyászati hatása miatt is. Sajnos azonban a keresztesháborúk alatt a datolyapálma kipusztult Júdeából. Lám, nem csak a környezetszennyezés, de a háborúk is veszélyeztetik a biodiverzitást. Manapság már csak ócska, kaliforniából behozott datolyapálmákat láthatunk Izraelben.

Mondanom sem kell, a 2005-ben elültetett magok is datolyapálma magok voltak. A régészeti lelőhelyük és a radiokarbon vizsgálatok alapján is a Kr.u. I. századból származtak. Csodák csodája, a három 2000 éves magból az egyik kicsírázott és mára egy körülbelül 120 cm-es kis fácskává cseperedett a Ketura kibbucban.

Ezek után talán már érthető, miért lenne brutálisan kegyetlen lépés a mi terroristánktól, ha egy jól irányzott baltacsapással kinyírná e zsenge növényi életet. Nemcsak egy tudományos csodától, de Izrael egyik legerőteljesebb jövőbeni nemzeti büszkeségétől és jelképétől foszthatna meg bennünket.

Szerencsére a növényeknek nem sokáig kell rettegniük a háborúktól és terroristáktól. Norvégiában, az északi sark környékén jelenleg is épül az az atom-meteorit-űrtámadás- stb. biztos bunker, melyben mintegy hárommillió magot tudnak majd tárolni az utókor számára, arra az esetre, ha valamilyen erőszakos esemény következtében kipusztulna a föld flórája, vagy annak nagy része.

magbunker


Szólj hozzá!

Címkék: tudomány régészet biológia háború


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr87153794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása