Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.05.24. 12:52 Berber

Orgia-misztérium színház

Vannak művészek, akik aztán tényleg kiverik a biztosítékot! Ilyen Hermann Nitsch, akinek múzeuma a mai napon nyílik az alsó-ausztriai Mistelbachban.


bácsit tolnak egy kibelezett marhába
Kevés olyan művészi vénával megáldott keresztény ember van, aki könnyen tolerálja a keresztrefeszített meztelen nőket lelocsolva lenyúzott ökör vérével. Mert ez egyszerűen blaszfém.

Persze sok nem keresztény nehezen tolerálja a bigott vallásosokat, akik még a művészeknek sem adnák meg az alkotáshoz elengedhetetlen szárnyaló szabadságot.De az inkvizícióban ugyanezt művelték, csak az ökröt mellőzték.

Senki ne dörzsölje a kezét! Valójában egyre kevésbé hiszek ezekben a határvonalakban. A Nitsch munkásságát kísérő folyamatos tiltakozások mintha nem hittől függnének, hanem mástól.

Hogy mitől, azt még csak
keresem. Vannak, akik gondolkodás nélkül nekimennek annak, akik a tabuval bármilyen szempontból foglalkoznak, vannak, akiket pedig izgat a tabu. Ez viszont túlmutat keresztény-nem keresztény határokon Nitsch nem gondolja magát egyházátokra érdemesültnek. Ő maga így nyilatkozik Adamik Lajosnak egy riportjában: „Azt mondják, tabukat sértek. Pedig nem sérteni kívánom a tabukat, hanem létezésük okait kutatom." 6 napos híres, hírhedt orgia-misztérium színháza mindenesetre érinti a tabut.


Önmagát nem tartja valláskritikusnak. Célja nem a keresztény vallás kritikája, hanem azok szimbólumainak felhasználása, és a vér-performanszokon és meztelen közösségen keresztül visszavezetni az embereket az ősi megtapasztaláshoz, ami az Oidipusz mítoszban és bacchanáliákban egyaránt megvan.

A múzeum több ezer négyzetméteren ma nyílik. A megnyitón egy katolikus pap is áldást mond.
Milyen ez a művészet? Blaszfém? Művészi? Szent? Sátáni?


2 komment

Címkék: szex vallás botrány művészet keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr32153808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása