El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.06.05. 20:22 contumax

Zsidók, nyugdíjasok, neonácik, mi.

Az @RC 2007-es témája: élni és túlélni Magyarországon. Erős váltás ez a kellemesen csengő, reményekkel teli Magyarország dal (és vallomás) után. Elgondolkodtató az @RC posztere is. Brutálisan megpakolt hátizsákot és kellékeket viselő büszke pesti srác. Az arca elszánt: élni fog, mert élni akar. Itt és most. Rabok legyünk vagy szabadok?! Mégis, félek tőle, hogy ez a radikális üzenet valójában gyávaság.

arc plakát

Mert sokan érezzük, hogy a túlélés az életformánk. Marakodó öregek, megkeseredett ratkó-gyerekek között (próbálok nagyon finoman fogalmazni). Nyegle tinik, érzéketlen autósok között. Tahó boltosok, úrhatnám gazdag prolik között. És habzó-szájú értelmiségiek között.

Az "Élni és túlélni Magyarországon" üzenete: Hogy mi nem tartozunk a fent felsoroltak és társaik közé. Mi túléljük őket. Elsőre zseniális, feszültségoldó és bátor. Kimondja, ami a szívem mélyén lapul. De ha jobban megnézem, ez csak egy kiugrási kísérlet. Egyfajta elhatárolódás. A baj gyökereinek gondos elkerülése. Nagyon pesti és nagyon értelmiségi, valóságos szubkulturális jelenség: MI túléljük ŐKET. Jó nagy kamu ez.

1, Kamu, mert igenis mi vagyunk a tahó, habzó-szájú értelmiség. Mert attól, hogy hirtelen más az arcunk színezete (mosolygunk és jóindulatúak leszünk, megfogalmazunk néhány könnyű kritikát) attól még mi kevertük a szart itt jó pár évig (én is a magam köreiben). Az egyszerűen kamu, de legalábbis naiv képzelgés, hogy "színeváltozással" - a régi dolgaink kibeszélése és megbeszélése nélkül - mindent el lehet simítani. Ettől neurotikus ez a nép. Ettől neurotikus a magyar értelmiség. A nagy "függetlenedő" váltásoktól és a hallgatástól.

2, Mert kamu az is, hogy túlélni kell. A túlélő-felszerelés egyben beletörődés. Teljesen érthető emberi reakció, de meghatározó értelmiségiek (utálom ezt a szót) szájából őszintétlen gyávaság. Aki büszke a véleménye szabadságára, az fogalmazzon meg radikális üzenetet országának. Az @RC ennél bátrabb. Az igazi élni akarás egy eszközt ismerhet ma Magyarországon: a szembenézést.

Szembenézni Trianonnal.

Szembenézni a revizionizmus és irredentizmus zászlaja alatt elkövetett bűnökkel.

Szembenézni a zsidótörvényekkel, a zsidóüldözéssel és a gázkamrákkal.

Szembenézni a Rákosi rezsim bűneivel.

Szembenézni a zsidó felelősséggel a Rákosi rezsimben.

Szembenézni 56-tal.

Szembenézni Kádár apánkkal és rendszerével, a kádárizmussal.

Szembenézni a besúgó-hálózattal.

Szembenézni a rendszerváltás utáni rasszizmussal és antiszemitizmussal.

Szembenézni a rendszerváltás utáni kádárizmussal.

Szembenézni Öszöddel.

Szembenézni önmagunkkal.

Szembenézni.

Nem túlélni.

arc plakát részlet

Szólj hozzá!

Címkék: magyar 1956 nácik haza zsidók értelmiség


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr85156679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása