El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.03.25. 12:50 Éhezőművész

Gorbacsov megtért, Marx újraírja a Tőkét

A pápa Tibettel kapcsolatos finom felszólalásának sikerült elnyomnia az igazán bombasztikus hírt: Mihail Gorbacsov bevallotta, hogy keresztény, miután az olaszországi Szent Ferenc templomban letérdelve imádkozott, egyes hírek szerint fél óra hosszat. És akkor még A Tőke - eddig ismeretlen - vallásos vonatkozásait nem is említettük.

"Szent Ferenc számomra egy másfajta Krisztus.  Élettörténete mindig is megragadott, és alapvető jelentősége volt az életemben." Gorbacsovot gyermekkorában ortodoxnak keresztelték, de Assisi Ferenc volt az, aki visszavezette őt az egyházhoz - idézték a lapok a legendás fejmintázatát máig megőrző ex-szovjet vezetőt, aki megindulva nyilatkozott zarándoklata után.

A hír még most is címlapokra kerül, számos újság pedig már Gorbacsov vallásos életútját elemzi - úgy jó
aprólékosan, szakmailag. Egyesek szerint Mihail korábban panteista volt, mások viszont már rég sejteni vélték, hogy csak a Pártra való tekintettel rejtegette keresztény hitét.

A hírt magát viszont azóta Gorbacsov cáfolta:. "Ateista vagyok" - jelentette ki a felröppent hírekre sietősen reagálva, bár a vallás fontos társadalmi szerepét azért elismerte. Pedig a történet szép volt. Akadt olyan lap, amely egyenesen Reagenhez közel álló bennfentesekre hivatkozva írta: az amerikai elnök már a hidegháború alatt is sejtette, hogy ellenlábása titokban hívő ember.

Egyelőre nem tudunk tehát ilyen egyértelmű, direkt kapcsolatot felmutatni a szovjet blokk összeomlása és a keresztény hit között. Pedig szép és kerek lett volna. (Sebaj, majd Kínában?)

Addig is a szocializmus és a kereszténység évezredek óta érdekes kapcsolatának újabb fejleményeit Európában szemlélhetjük.

A Tőke új kiadásában Marx nemcsak az internacionális kapitalista világrend szégyenletes uralkodását, a szegények kizsákmányolásának véget nem érő folyamatát kritizálja, de az alternatívát keresztény alapokon képzeli el. Igaz, a novemberben megjelenő könyv szerzője Reinhard Marx, München püspöke. Még mielőtt azonban karlmarxista olvasóink csalódottan legyintenének, érdemes hozzátenni, hogy Reinhard maga is úgy nyilatkozott, hogy Karl alkotását sem szabad a polcon porosodni hagyni. (Nem, nem arra gondolt, hogy égessük el rituálisan.)

(Németországban egyébként is erősödnek a keresztényszocialista hangok. Az itteni Protestáns Egyházak elnöke, Wolfgang Huber püspök például rendszeresen ostorozza a piacokat, de a Magyarországon is jól ismert "a piac és a pénz bizony csúnya dolgok" szólamoknál némileg komplexebb gondolatokkal.)

Az új Tőkébe itt lehet beleolvasni.

13 komment

Címkék: média politika kommunizmus szenzáció


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr3395831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.03.25. 15:44:26

Ha tényleg ateista, akkor mi a vérgőzös spagettiszörnyhöz imádkozott fél órán át??

tőkétlen 2008.03.25. 16:03:01

Ugyan, csak "önkritikát gyakorolt". Ezt várja el, a benne élő misa maci.

Lord_Cica (törölt) 2008.03.25. 17:45:19

Majdnek egy világ omlott össze bennem, de szerencsére továbbolvastam a posztot. :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.03.25. 21:22:41

Különben az a hír igaz, hogy sok egykori párttag vagy hívő lett, vagy megtért - az Úrhoz.

Lord_Cica (törölt) 2008.03.25. 22:11:34

Epikurosz 2008.03.25. 21:22:41

A volt kommunista országokban jellemző volt, hogy a rendszer bukása után az emberek szemében a materialista szemlélet is megbukott.
Ennek elsődleges megnyilvánulása az ezoterikus/misztikus irányzatok terjedése volt: ufók, gyógyítók, táltosok, jóga, stb.
De idővel előtérbe kerültek a hagyományos egyházak.
Természetesen ez csak hiánypótlás, és nem orvosolja azt a tényt, hogy Isten meghalt a XVIII. szd. végén.

Invictus 2008.03.25. 23:12:04

"mármint a XIX.végén"

Az Nietzsche volt. :)

Lord_Cica (törölt) 2008.03.25. 23:23:18

Invictus 2008.03.25. 23:12:04

Ő csak egy kicsit később követte :)
Most Gorbacsov az Isten! (nem vagyok méltó, nem vagyok méltó......)

tőkétlen 2008.03.26. 08:18:28

Valóban megbukott volna a "materialista szemlélet"? Add meg légyszi a pontos koordinátáidat.

Egyébként nem tűnik túl logikusnak, hogy a materialista szemlélet hívei "iránymutatásért" a jósnőhöz mennének, hiszen ez a fajta szemlélet pontosan az ilyen iránymutatásban nem hisz. A vallás a nép ópiuma, ugye, ha már a pénz foglalt.

Gorbi a szokásos "szemezgessünk a történelemből kellemes alakokat, és tegyük őket mai hősökké" játékban nyúlt csak Assisi Ferenchez. Biztos beszorította a két ferences, ahogy a képen is látszódik. Ezt mi jól ismerjük, pl. Dózsa. Viszonylag ritkán emlegette a töri tanárom az átkosban, hogy Dózsa kereszteshadjáratot vezetett tuljadonképp.

Rejtőzködő Jenő 2008.03.26. 09:09:06

Azért Assisi Ferenc élete nem véletlenül van nagy hatással emberekre, akár ateistákra is. Sokminden megvalósult az életében, amit Jézus tanított. (Márpedig Jézus tanítása is sokaknak vonzó, csak épp megvalósíthatatlannak tűnnek a keményebb mondatok - pl. szeresd ellenséged és társai.)

meg hát ugye Jézus volt az első szocialista Gorbacsov szerint:)

Lord_Cica (törölt) 2008.03.26. 12:47:47

tőkétlen 2008.03.26. 08:18:28

"Add meg légyszi a pontos koordinátáidat. "

mér? dugni akarsz?

tőkétlenül 2008.03.26. 13:55:56

mér? feltétel?
süti beállítások módosítása