El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.04.03. 10:12 Éhezőművész

A magyar GDP az egekig emelkedhet

Belpolitikai válságok idején a piac a stabilitást szereti. A forgatókönyvek szerint viszont most a gazdaságnak még egy előrehozott választás is jobb lenne, mint a kétéves kisebbségi kormányzás.

 

A tegnapi, több száz egyházi vezetőt felvonultató Fidesz-konferenciát a Népszabadság már a kormányzásra való felkészülés jelekeként értékelte. Lelkészeink persze vélhetően nem a konvergenciaprogramról tárgyaltak. Szerencsére, mert túl sok jó tapasztalatunk nem lehet ezen a téren. Pedig olykor még jó gazdasági tanácsokat is adhatnának, elvégre remek pénzügyi felfuttatási lehetőségek akadnak a nemzetközi keresztény horizonton.

Csak hogy a gazdaság két apró szeletét emeljük ki: itt van rögtön a csökkenő szintű lakossági fogyasztás, ami többek között a gazdasági növekedés felprörgetéséhez hiányzik. Nos, a Duke-i egyetem szociológusai épp most mérték fel a teológiai irányultság és a bankszámlák kapcsolatát. Az eredmény meglepő, minél konzervatívabb az illető teológiája - azaz például minél inkább komolyan veszi a Biblia tévedhetetlenségét - annál kevesebb vagyont halmoz fel. 

Ez az eredmény némileg ellentmond persze Max Weber kapitalista szellemének és a jó puritánok meggazdagodásának. A szociológusok szerint az ok az, hogy a konzervatív keresztények igazán komolyan veszik, hogy a pénz Istené, rajtuk csak "átfolyik". A fogyasztás fellendítésének receptje tehát egyszerű.

Persze itthon a lakosság eladósodottsága mellett nehéz miből fogyasztani. Az egyre felfutó adósságrendező hitelek már a korábban produkált adósságok törlesztését próbálják szolgálni. A kiutat szolgálhatja például a keresztény Kingdom Bank. A bank nemcsak etikus befektetéseket ígér, de egyben versenyképes kamatlábakat is. Szlogenjük szerint az itt elhelyezett megtakarítások templomokat (gyülekezeteket) építenek - előbbi verzióból pedig rögtön a magyar építőipar gyengélkedésére gondolhatunk. (Milyen jót is tenne a GDP-nek is egy magyar templomépítési hullám! És bár a hazai paneltelepeken a friss megtérőknek már most is egyre több új templom épül, plusz forrás azért jól jönne nekik.)

 

És még ennél is több jó származhat odafentről. Külföldön a keresztény befektetési tanácsadók is felfutóban vannak. A Trinity (Szentháromság) Wealth Management egyik munkatársa például - legalábbis a Timesnak adott interjúja szerint - egyik ügyfelének dilemmájára (hogy mennyit is tegyen magánnyugdíj-számlájára) úgy talált kielégítő tanácsot, hogy szakértelmét imádsággal egészítette ki.

És ezzel meg is érkeztünk a hosszú távú problémánkhoz, mellyel a jelenlegi kormányválság miatt nem érünk rá foglalkozni. A magyar nyugdíjrendszeren az aktív lakosság alacsony foglalkoztatottsága, magas eladósodottsága és a teljes népesség elöregedése mellett - hangozzék bármilyen közhelyesen - tényleg csak az ima segíthet.

(A fenti írás alapvetően - a látszat ellenére - szimplán a belinkelt oldalak megtekintéséhez hivatott kedvet csinálni. Egyéb mondanivalót nem tanácsos benne keresni. Mi szóltunk!)


5 komment

Címkék: magyar gazdaság komolytalan keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr67409043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amondo 2008.04.04. 14:41:58

Igen-igen, tudunk róla. Ez régen volt, azóta átjöttünk a blogtérről ide.
Köszi, hogy szóltál!

Mattheo Guilleaume 2008.04.04. 14:50:15

Ja-ja, a könyv meg náluk maradt

Amondo 2008.04.04. 15:39:17

Tényleg nem hoztad el? Hogy lehettél ilyen hülye. Te nyerted nem?

Mattheo Guilleaume 2008.04.07. 15:27:25

"Te nyerted nem?"

Ja-ja...

"Tényleg nem hoztad el? Hogy lehettél ilyen hülye."

Kiment a fejemből. Még letárgyaltam, hogy hová kell menni, meg mikor lehet, de aztán túl sok minden dolog történt egyszerre. De hogy mi, arra már mind-mind nem emlékszem... (És még én vagyok a hülye...)

süti beállítások módosítása