El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.05.26. 16:55 Éhezőművész

Az egyházban már megkezdődött az EB

Miután jó pár éve rendszeresen rádöbben valaki, hogy a futball vallássá emelkedett, meglepő fejlemény volt, hogy a kereszténység felismerte, a labdarúgásban nem csak riválist, hanem egyfajta szövetségest is lehet látni. A különös házasság pedig egyre jobban működik...

 

  A történetben a legfontosabb tényező természetesen maga Kaká berobbanása volt. A Time magazin által a világ 100 legbefolyásosabb embere közé beválasztott támadó, a világ jelenlegi legjobb játékosa újabban már esetleges lelkészi karrierjét tervezgeti. Bonóval ellentétben Kaká nem a hit egyetemes fontosságát hangsúlyozza, hanem igazi intoleráns módon felvállalja a keresztény hit "legigazabb" voltát. Ezt ugyan Mel Gibson is tudja produkálni, de Kaká vele ellentétben viszont kiöregedőben nincs, ráadásul antiszemita-gyanús elszólásoktól is mentes. Ugyan nem annyira piacképes, mint Beckham vagy Christiano Ronaldo, de vélhetően tervezve sem lehetett volna nála jobb egyházi imázsformálót találni.

A vallás a babonákkal, a fanatizmussal persze már régen jelen volt a futballban, de a kereszténységet inkább csak a babonás kereszt-vetések reprezentálták. (Nem ritkán két köpés között.) Kakával viszont egyenesen az újjászületés fontosságát hangsúlyozó, evangéliumi kereszténység költözött a futballpályákra. És nem tűnik ott tolakodónak, sőt kifejezetten szalonképes. Miközben az egyháznak a populáris kultúrában nem igazán osztanak lapot, és foggal-körömmel kell küzdenie helyéért az iskolákban, egyetemeken, közintézményekben, politikában, ez nem kis dolog.

(Nem véletlen, hogy a Hit Gyülekezete is minden eddiginél jobban kihasználta idén a Gera Zoltánban rejlő PR-lehetőségeket, igaz, ők órisplakátjaikon nem Jézust, hanem csupán az 1 százalék lehetőségét reklámozták.)

A 2006-os németországi futball VB-n a helyi gyülekezetek sosem látott dinamizmussal léptek fel, és az utólagos beszámolók szerint az akkori programok, persze főként az óriáskivetítős meccsek, komoly tömegeket mozgattak meg. (Igaz, arról nem nagyon olvasni, hányan találták meg hitüket az eseményeken.)

Az idei EB viszont keresztény szemszögből még erősebbnek tűnik, brazilok nélkül is.

Tegnap Svácban ökumenikus EB-nyitó istentisztelet rendeztek, és az EB sikerességéért imádkoztak, holnap pedig - szintén a készülődés jegyében - a keresztény lelkészek mellett rabbikat és imámokat is felvonultató Vallások válogatottja játszik a svájci parlament válogatottjával.

Az EB-t végigkisérő programokban most is lesznek futball-istentiszteletek, templomi meccsnézések, utcai fesztiválozás, és focival kapcsolatos kiadványok tömkelege készül  (mint például az EB-re kihegyezett Biblia-kiadások).

Bécsben a Stephansdom múzeumában a napokban nyílik meg a kiállítás, mely azt hivatott bemutatni, mit is köszönhet a futball a vallásnak. A kiállításon többek között megtudhatjuk, hogy a Liverpool legendás "You will never walk alone" dala valójában az ószövetségi Ézsaiás könyvének egy részletén alapul, vagy hogy a kupa megcsókolásának szokása az ortodox ikonok csókolásából származik. Természetesen kiállították Kaká híres "Jézushoz tartozom" feliratú pólóját is.

Furcsa abba belegondolni, hogy ennek az EB-nek a megrendezésére mi is viszonylag jó eséllyel pályáztunk. A magyar gazdaságnak biztosan túl nagy falat lett volna a stadionépítési program, de azt legkorábban 2016-ban tudhatjuk meg, hogy egyházaink tudnának-e valamit kezdeni a futballal. Gera mindenesetre már 37 éves lesz...

15 komment

Címkék: marketing foci bulvár egyház


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr29488838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mattheo Guilleaume 2008.05.26. 22:50:45

Hát, ez nagyon jól sikerült...

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.26. 23:19:23

ez tényleg szimpatikus, de a hideg sör, mint jellemző tartozék... ? :)

eltűnődő 2008.05.27. 07:57:19

A hideg sör egy jó dolog a tűző napon, melegben :) persze mértékkel fogyasztva. Ezt alighanem Kaká is megerősítené...
A keresztyénség nem jelent absztinenciát! Persze léteznek keresztyén absztinensek is...

Amondo 2008.05.27. 09:20:26

Bár ha jól emlékszem Hamvas Béla szerint a keresztény ember bort iszik. A magam részéről ebben mindenképpen egyetértek vele. Más kérdés, hogy egy-egy forró nyári napon én is megtévedek és a sörivás eretnekségébe esem.

Álomlátó 2008.05.27. 10:50:22

Ha belegondolok, hogy ha nekünk ítélik az EB-t, akkor most Erdő Péter és Bölcskei Gusztáv focimezben sajtótájékoztathatnának, a Kálvin téri templom elszívná a Calvin Cafe vendégeit (mert belül hűvösebb) az óriáskivetítővel...persze a szélsőséges ultrák a Szabadság téri kivetítőn néznék a meccset...:)

Talán nem is Biblia évét rendeznének idén az egyázaink?

erőspista 2008.05.27. 16:05:26

eltűnődő

ezeket mind jó tisztázni mindenféle hiedelmek tisztázása érdekében ;)

erőspista 2008.05.27. 16:13:42

Amondo

Én minden megkötés nélkül támogatom, mert borban a legkisebb túlzás nélkül szuperhatalom vagyunk :)

Viszont a sörnél is ott bábáskodtak az apátságok, de amikor erre hivatkoztam, mintha nem lett volna egyértelmű a megítélésük, bár úgy tűnt más okból. De miért is ?

erőspista 2008.05.27. 17:34:30

a szóismétlésért bocsesz, így jár, aki több helyen okoskodik egyszerre

eltűnődő 2008.05.27. 23:57:53

Borban szuperhatalom vagyunk,
Borban az igazság,
Mégsem látom hogy igazságban szuperhatalom lennénk...

erőspista 2008.05.28. 00:37:57

mert sajnos ihatjuk a bort, ha sokszor vizet prédikálunk. Az emberi tényező közbelép...
Nem egyszerű, de érdemes próbálkozni, úgy sem tehetünk jobbat :)

Mattheo Guilleaume 2008.05.28. 13:39:13

"Bár ha jól emlékszem Hamvas Béla szerint a keresztény ember bort iszik. A magam részéről ebben mindenképpen egyetértek vele."

Ezt hol írja? A bor filozófiájában biztosan nem. Ott csak azt írja, hogy a bor szellemi ital (így emlékszem), a sör pedig valami alsóbb kategória. Ez mondjuk így is van...

Mondjuk tavaly ittam egyszer (vagy tavalyelőtt) foci után sört. Akkor sokáig azt hittem, hogy sörnek is megvan azért a maga helye az életben. Azóta elbizonytalanodtam, mer ott van még ugye a fröccs...

eltűnődő 2008.05.28. 20:35:41

Nem lelkesedem a sörért (kivéve a belga gyümölcssöröket).
De a fröccsért talán mégkevésbé! Kár azért a jó borért... ha meg nem olyan jó az a bor, akkor meg úgyis mindegy...

taton 2008.05.28. 21:45:18

Én két évvel ezelőtt Németországban az összes meccset a Freie Evangelische Gemeinde gyülekezeti termében néztem végig azon a kivetítőn, amin délelőtt még az istentisztelet tematikája, dalszövegei jelentek meg. Érdekes volt - nem mondanám szentségtörésnek, mert ugye az nem is lehetett, meg ők is olyan lazán vették. Az énekeskönyvek helyén chipseszacskók voltak, a Kaffe und Kuchen sarokban meg üdítő, víz, ropi, gumimaci. A kertben meg sült a kolbász. És kikaptunk az olaszok miatt. Aztán már csak én szurkoltam az olaszoknak, amikor mindenki francia lett. De legalább már tudok meccset is közvetíteni (kicsit döcögve ugyan) németül.

Mattheo Guilleaume 2008.05.29. 12:21:16

"... ha meg nem olyan jó az a bor, akkor meg úgyis mindegy..."

Na itt a hiba a gondolatmenetben! A csúsztatás. Nem mondom, hogy szándékos, távol legyen tőlem. Az ember nem lehet elég óvatos, és önmagát is folyamatosan ellenőriznie kell. Meg ezért vannak ugye a testvérek, pontosabban a blogközönség...

Mattheo Guilleaume 2008.05.29. 12:23:09

"Aztán már csak én szurkoltam az olaszoknak..."

Taton, téged az Éhezőművész egészen biztosan a szívébe zárt ezek után... (:
süti beállítások módosítása