El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.06.16. 07:11 Amondo

Nők és a foci - kicsit másképp

A hír (a hírszerző beszámolója szerint):
A 2010-es futball-világbajnokság egyik ázsiai csoportjának selejtezőjében játszott szombaton egymással Irak és Kína. A biztonsági helyzet miatt az Egyesült Arab Emírségekben tartott találkozót az arab ország nyerte 2:1 arányban.
Az iraki főváros északi részén ezalatt egy női öngyilkos merénylő bombájával szurkolókra támadt. A meccs lefújása előtti percekben érkezett egy zsúfolt kávézó elé az asszony, és felrobbantotta a testére erősített robbanószerkezetet. A támadásban 25-en sebesültek meg.

Érdekes I.
A FIFA honlapja szerint nem az Egyesült Arab Emírségekben volt a meccs, hanem Kínában, Tianjin-ben. A CNN szerint nem 25-en sérültek meg, hanem legalább 29-en, igaz, abból 25 a civil. Ugyancsak a CNN szerint nem „az iraki főváros északi részén” történt az eset, hanem Irak északi részén.
Az utóbbi információ azért is érdekes, mert így tippelhetünk az indítóokokra is, ugyanis a merénylet helyszíne zömében síiták, kurdok lakta terület. Így a bulváros hír ("arrafelé biztos ilyen őrült nők rohangálnak, akik minden szíre-szóra felrobbantják magukat – lehet, hogy nem szerette a focit, hehe") komollyá válik: etnikai és/vagy vallási hátterű „terror-akció” lesz belőle.

Érdekes II.
Hogy a fenébe győzheti le egy háborús ország nyilván űbergagyi válogatottja Kínát, ami az Olimpia révén sok éve iszonyú mennyiségű pénzt pumpál a sportba?
Valójában nem is olyan „űbergagyi”. Irak az aktuális Ázsia-bajnok, és egész jó esélye van arra, hogy beverekszi magát a 2010-es dél-afrikai VB-re. Már ha Dél-Afrika tényleg meg tudja rendezni a VB-t. Ott éppen a külföldieket irtják mostanában.

Érdekes III.
Azért ez tényleg abszurd: meccset néző férfiakat felrobbant egy nő… A női terroristák száma különben növekszik. A CNN szerint tavaly összesen 8 nők által elkövetett terrorakció volt Irakban, idén már 20. Rendszerint ezeknek a nőknek van (minimum) egy közeli férfi rokona, akit az „ellenség” meggyilkolt. Talán a bosszú is hajtja őket. Dolguk picit könnyebb, mint az ellenkező nemű terroristáknak, mert a férfi biztonságiak nem motozzák meg a nőket.

Érdekes IV.
Különben, bár az eset nem az iraki fővárosban volt, ott is volt izgalom. A nyertes meccs után sokan örömükben elkezdtek a levegőbe lövöldözni (39-en megsebesültek – az adat a hírszerzőtől származik). Az állami TV-ben meg is kérték a kedves nézőket, hogy ne lövöldözzenek a levegőbe, mert az veszélyes.

Érdekes V.
Európában emancipáció van. Itt nők is nézik a foci-meccset. Az Indexen szavazhatunk is rá, hogy melyik a legszebb. Sajnos a terrorista lányokról nem találtam fényképeket, ezért a legszebbre egyelőre még nem lehet szavazni.


14 komment

Címkék: foci háború nők


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr14522002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

úrilány 2008.06.16. 08:43:32

nők és foci- KICSIT MÁSKÉPP? mert szerintetek csak hogyan elképzelhető amúgy?
hajjaj...

Amondo 2008.06.16. 09:28:46

Úrilány,

Bevallom, nem teljesen értem a második mondatodat. Ez nem kritika (vagy ha az, akkor inkább magam felé irányul, mint feléd), csak jelzem, hogy emiatt nem nagyon tudok rá érdemben reagálni.

Igaz, az én "kicsit másképp" szavaim értelmezésével is gondjaim vannak. Arra utalok, hogy a nők és foci témakört kicsit más szemszögből járom körül, mint ahogy azt általában szokás? Arra utalok, hogy a nőknek és a focinak más kapcsolata van egymással Irakban, mint Európában? Vagy épp ellenkezőleg, gunyorosan arra utalok, hogy Európában is ugyanúgy el vannak nyomva, ki vannak használva a nők, csak sunyibb eszközökkel? Vagy nem utalok semmire, egyszerűen csak jól hangzott pillanatnyilag ez a "kicsit másképp" klisé, mikor a címet bepötyögtem? Nem is tudom. A bejegyzés írásakor homályosak voltak a gondolataim és az érzéseim, biztos ezért lett a cikk is az. De persze így is volt szánva.

zelma 2008.06.16. 10:08:03

Fölteszem nagyobb publikum előtt is a kérdést: hogy lehet, hogy a szavazáson a horvát lányok majdnem ötszörös előnnyel vezetnek, és miért éppen ők?
Még mindig nem értem...

neocon 2008.06.16. 10:33:42

zelma: az adott képeken egész egyszerűen ők a legszexisebbek/legszebbek. Az orosz lányok is versenyben voltak nálam, de ők a képek alapján csak szépek voltak. :)

zelma 2008.06.16. 10:43:32

Ok, én épp az első állításodat kérdőjeleztem meg, de én nem vagyok illetékes, győzzön a demokrácia(Irakban is:)!

ficus 2008.06.16. 20:28:07

én férfi vagyok, ráadásul a szakmám sem éppen nőies (aki már volt sörgyárban, az pontosan tudja, miről beszélek). és én sem értem, miért a horvátok vezetnek. pl szerintem akkor már a svájciak is szebbek. dehát ezek szerint ilyen a magyar ízlés

xterx 2008.06.16. 21:44:48

Én nő vagyok, és nagyon nagyon sajnálom, hogy Irakban megint meghalt 26 ember.

ipszilonova 2008.06.16. 23:14:52

"A bejegyzés írásakor homályosak voltak a gondolataim és az érzéseim, biztos ezért lett a cikk is az. De persze így is volt szánva." Egyetértek, ez a cikk zavaros, kapkodó, ellentmondó. Eleve a címet nem értem, már amennyiben a címnek némiképp utalnia kell a tartalomra: miért érdekes, hogy Irak nyerte azt a meccset vagy sem? Hogy az irakiak aztán a levegőbe lövöldöztek? Mi köze van ennek a nőkhöz? A nők szerepére térve aztán azt olvashatjuk, hogy ne dőljünk be a bulváros hírportáloknak, hiszen itt nem pusztán arról van szó, hogy egy fanatikus nő felrobbantott pár ellendrukkert, hanem arról, hogy csak kihasználta a meccs miatt összegyűlt tömeget a robbantáshoz. De akkor miért is ez a cím? Ez a cikk? Valóban szörnyű, hogy egyre több nő válik terroristává kihasználva a nőknek járó előnyöket, azaz a kevésbé alapos motozást. És elkeserítő, hogy Irakban már meccset sem lehet nézni, mert ez is indok lehet egy öngyilkos merénylőnek. De ismét csak azt kérdezem - ha a cikkíró logikáját követem - mi köze van ennek a focihoz vagy a nőkhöz, ha nem az EB aktualitása, bulváros íze, amire rögtön mindenki felkapja a fejét. És még valamit az utolsó mondathoz: én örülök, hogy az index honlapján női drukkerek szépségversenye zajlik, nem pedig női öngyilkos merénylők képeire lehet szavazni. "gunyorosan arra utalok, hogy Európában is ugyanúgy el vannak nyomva, ki vannak használva a nők, csak sunyibb eszközökkel?" - szerintem ez már nem gunyoros utalás, hanem ízléstelen megjegyzés. Én értem valahol a felháborodásodat, meglepettségedet, a párhuzamokat, amiket felfedezni véltél, de ez a bejegyzés kaotikus és kidolgozatlan - vagy inkább csak érdekes. Vagy épp hogy tökéletes? Hisz magad írtad, hogy zavarosnak szántad? De miért?

Amondo 2008.06.17. 09:32:51

Ipszilonova,

Most a kérdéseidre nem válaszolnék, egyrészt mert túl sok, másrészt mert ha jól értem azok kérdés formájában megfogalmazott kritikák és nem feltétlen vársz választ rájuk. Ha mégis (vagy valaki más kíváncsi a válaszomra valamelyik kérdésre), akkor légyszi ismételd meg az adott kérdést és akkor válaszolok.

Viszont megpendítettél egy olyan gondolatot, ami a bejegyzés (egyik) tárgya szempontjából is érdekes lehet, nem csak a bejegyzés minősége szempontjából. A terrorista nők és az EB-szurkoló nők közötti kapcsolatra utalok, ill. arra, hogy ízléstelen az "Amondo 2008.06.16. 09:28:46"-ben tett megjegyzésem.

Sajnos megint csak nincs időm a gondolataim csiszolására, ezért megint kuszán ideöntöm a kavargó gondolataimat. Sőt, ha lúd hát legyen kövér alapon, megint számozva, mint a bejegyzésben:

1. A terrorista-szépségverseny abszurd gondolat. Meg gonosz dolog is lenne. Nem csak mert "normális emberként" mutatná azokat a "szörnyetegeket", hanem az ellenkező okból is: szörnyű emberi sorsokat, tragédiákat degradálna, ha azoknak az embereknek a szépségével foglalkoznánk.

2. Nem valami erre emlékeztető érvelés lenne a feminista kritika az EB-csajok szépségversenyével kapcsolatban? Nevezetesen, hogy egy ilyen szavazás (ill. a rengeteg hasonló szavazás) lealacsonyítja, degradálja a nőket szexuális tárgyakká?

3. Na de a lányok nagy része nem értene egyet ezzel a kritikával. Ők örülnek, hogy lehet rájuk szavazni. Igaz, de a terrorista nők is örülnek, hogy felrobbanthatják magukat. Mi, nyugatiak persze tudjuk, hogy ők ki vannak zsákmányolva. Ezt próbáljuk nekik elmagyarázni. Mint ahogy a feministák is azt próbálják elmagyarázni a lányoknak, hogy "ne örülj már annak, hogy ez a hímsoviniszta társadalom kizsákmányol, te hülye liba." - "De hát engem nem is zsákmányol ki"... Tisztára, mint egy USA propagandista és egy muzulmán nő párbeszéde.

4. Egyet értek ipszilonovával, jobbnak tartom a cicimutogató társadalmat, mint az önfelrobbangató társadalmat. De erről rögtön eszembe jut Nietzsche. Elképzelhetőnek tartom, hogy ő nem értene egyet, hanem legalábbis mindkettőt hasonló mértékben degeneráltnak tartaná. A robbantóst nem a robbantás miatt, hanem a vallásossága miatt. A ciciset pedig a "bárgyú felszínessége, önelégült hazugságai miatt, amit a degenerált demokrácia okoz." Lehet, hogy ő azt mondaná, hogy akkor már inkább robbantsunk. Ez utóbbiban nem értenék vele egyet, de a kritikájának a súlyát azért érzem.

5. Ha Nietzsche és a feministák (ők se gondolták, hogy egyszer egy csapatban fognak focizni - persze itt csak az általam kitalált, elképzelt Nietzschéről és feministákról van szó) kritikájában van valami, akkor viszont rémisztő, hogy az emberek többségének mennyire nincs baja az EB-szurkoló szépségversennyel. Rémisztő, mennyire irányított a gondolkozásunk. Persze lehet, hogy az Amondo féle Nietzsche és feministák egyszerűen hülyék.

No, hát ezek jutottak eszembe. Megint: ha ipszilonova valamelyik kérdésére tényleg nagyon érdekel valakit a válaszom, szívesen válaszolok.

ipszilonova 2008.06.17. 12:39:36

Kedves Amondo! Bármennyire nem volt időd, ez a gondolatmenet sokkal tisztábbnak tűnik számomra, mint maga a bejegyzés. Nem akartalak megbántani, csak több összefüggést nem értettem - de ezeket le is írtam. Egyetértek, a gondolkodásunk irányított, és már fel se tűnik, hogy mire szavazunk, egyfolytában kattintgatunk különösebb meggyőződés nélkül. Ahogy írtad, kicsit nehéz egymás mellé tenni, összehasonlítani az öngyilkos merénylőket a magamutogató, bugyivillantó nőkkel, de a társadalom mindkettőt kizsákmányolja - ez igaz. Hogy melyiket jobban, melyik szenved többet, melyiknek "tisztább" a szenvedése, ehhez én túl kicsi vagyok. Mégegyszer: nekem nem a tartalommal, hanem az összefüggésekkel és a megszerkesztéssel, a cikk céljával voltak gondjaim. De ezeket a fenti bejegyzéseddel tisztáztad is. Több kérdésem nincs! :)

metronom 2008.06.17. 14:06:10

jo a kommentekhez a cikk..

Amondo 2008.06.17. 16:57:35

ipszilonova,

Orulok, hogy megegyeztunk.

"Bármennyire nem volt időd, ez a gondolatmenet sokkal tisztábbnak tűnik számomra, mint maga a bejegyzés."

Hat igen, ez azert lehet igy, mert a bejegyzesre azert nagyobb gondot fektettem :)

"az összefüggésekkel és a megszerkesztéssel, a cikk céljával voltak gondjaim. De ezeket a fenti bejegyzéseddel tisztáztad is."

Azert azt nem. Csak a bejegyzes otodik pontjanak a temajat fejtettem ki es azt is csupan egy lehetseges iranyba.

A "kuszasag" titka egyebkent pont itt keresendo. A bejegyzes egy sok, egymassal csupan a focimeccs kapcsan a fejemben osszetalalkozo temat felvillanto vazlat (a temak kabe: 1. media precizsege, 2. iraki foci, 3. noi terrorizmus, 4. "haborus kultura", 5. emancipacio). A vazlat sok iranyba tovabbgondolhato. Picit abban remenykedtem, hogy majd a hozzaszolasokban tovabbgondolodik. Legalabb nehany tema. Ez nem tortent meg. Valoszinuleg tehat tenyleg rosszul volt megirva. Vagy egyszeruen a blog nem az a mufaj, ahol egy ilyen tipusu vazlat mukodik.

No, most azt hiszem tenyleg minden kerdesre valaszoltam.

liechtensteini tudoosiitoo 2008.06.17. 19:32:21

Nálunk, Liechtensteinben 1984-ben nyertek általános választójogot a nők, volt is egyből nagy bonyodalom, mert minden férfi összekeverte az országgyűlési szavazó-cédulákat a szavazó nők szépségversenyének szavazó-céduláival. Vagy ha nem, hát akkor a szépségverseny urnáját az országgyűlési urnával. De hát mégiscsak az elv a lényeges. Női egyenjogúság, miszerint szépségverseny(aki látott már sörgyárat filmen, az tudja, mire gondolok).

emanci 2008.06.18. 15:36:15

Amondo: az EB-szurkoló szépségversennyel és hasonlókkal nekem is komoly problémáim vannak, de. Az a bajom, hogy a nők többségének viszont vagy nincs ezzel problémája, vagy van, de csak az, hogy miért nem rá szavaznak. Tehát fogalmam sincs, lelkes feministaként hogyan lehetne Nietzschével vállvetve harcolni a cicimutogató társadalom ellen, melyben a cicitulajdonosok tulajdonképpen szívesen mutogatják vagy értékelik a ciciket és egyebeket. A társadalom valóban kizsákmányolja a "magamutogató, bugyivillantó nőket", de végülis nekik van választási lehetőségük abban a tekintetben, hogy mit villantanak magukból. Tehát nagyon úgy érzem, (ma már "itt nyugaton") kettőn áll a vásár. Nem mondom, hogy csak a nők tehetnek róla, de ők is benne vannak, vastagon.
süti beállítások módosítása