El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.07.28. 14:32 SzitaKötő

Fele se igaz...

 ... ami nem olyan nagy baj, ha éppen arról közlünk cikket, "miért nagy a gyakorisága a piros színnek az almák, a gumimatracok és a zsigulik között". De ha egy új gyógyszer vagy egy terápiás eljárás engedélyezése a tét, nem lehetünk ilyen nagyvonalúak.

Alapjaiban rendülhet meg a bizalom a bizonyítékokon alapuló orvostudományban, ha nem sikerül visszaszorítani a tudományterületről az FFP néven elhíresült tünetegyüttest (fabrication, falsification, plagiarism), hiszen a biztonságosság elengedhetetlen feltétele éppen az lenne, hogy az új eredményeket statisztikai módszerek felhasználásával alapos és hiteles vizsgálatnak vessék alá a kockázat és a hasznosság tekintetében, mielőtt még a mindennapos orvosi gyakorlat részévé válhatnának.

Az amerikai Office of Research Integrity rendszeresen készít felméréseket a helytelen kutatói magatartást illetően a Nemzeti Egészségügyi Hivatal (NIH) munkatársai között. Bár a nemrég megjelent statisztikák szerint jobb a helyzet, mint három éve, a felmérés készítői mégsem optimisták, sőt, szigorúbb szankciókat követelnek.

A Nature-ben közölt 2005-ös eredmények szerint 1999 és 2001 között a tíz legsúlyosabbnak ítélt vétség közül a megkérdezettek egyharmada legalább egyet bevallottan elkövetett. A legtöbb esetben ez azt jelentette, hogy a megbízók hatására a kutatók megváltoztatták a mérési metódust - amit általában előre rögzíteni kell -, vagy akár az eredményeket is. Az egyik legeredményesebben használható módszer, a korábbi, a jelenleginek ellentmondó saját eredmények bemutatásának elmulasztása, szintén az előkelő harmadik helyet foglalta el a listán. Sajnos erre nem is kötelezi senki például a gyógyszergyárakat sem. Tehát ha forgalomba akarjuk hozni a termékünket, addig kell vizsgálnunk, amíg a kívánt eredményt meg nem kapjuk így vagy amúgy, de maga a termék eközben mit sem változik. A kérdőíveket e-mailben küldték szét válaszadási kötelezettség nélkül, éppen ezért, ahogy ezt a felmérés készítői is elismerték, csak a jéghegy csúcsát láthatjuk.

Érdekes adalék, hogy az idősebb, a ranglétrán magasabban álló kutatók között szignifikánsan többen vallották magukat vétkesnek (persze a felmérés anonim volt). A naiv verziók szerint ők az őszintébbek, vagy a fiatalok hisznek még jobban a tudomány szentségében. Sokkal valószínűbb viszont, hogy a kezdőknek egyszerűen kevésbé áll módjukban kivitelezni a csalást, hiszen inkább ők szorulnának rá a gyors és látványos eredményekre.

A 2008-ban publikált statisztikák készítésekor Sandra Titus és munkatársai taktikát váltottak, saját kihágásaik helyett kollégáik bűneiről faggatták a kutatókat. Valójában ezzel önmagukról is nyilatkoztak a válaszadók, hisz közülük mindenki köteles jelenteni a munkahelyén tapasztalt csalást. A végeredmény szerint száz kutatóra három ilyen eset jut évente, ami a korábbi adatoknál kedvezőbbnek tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy az NIH keretein belül százötvenötezer ilyen szakember dolgozik, a helyzet így sem megnyugtató. Ráadásul, mint kiderült, az esetek közel negyven százaléka egyáltalán nem kerül bejelentésre, tehát semmilyen következményt nem von maga után. Persze ezek is csak óvatos becslések, hisz ki tudhatja, hogy a kérdőívek kitöltése közben a mundér becsületének védelme, vagy a szakmai féltékenység győzött a fejekben. (Feltételezzük, hogy a kiértékelés során nem alkalmazták az FFP egyetlen eszközét sem.)

Az elmúlt évek egyik leghangosabb adathamisítási botránya Hwang Woo-Suk, őssejt-biológiával foglalkozó dél-koreai kutató nevéhez fűződik. Többen is megkérdőjelezték az általa közölt eredmények valódiságát, és a gyanút a Szöuli Nemzeti Egyetem belső vizsgálata igazolta is, melynek hatására a Nature és a Science is kénytelen volt visszavonni egy-egy közleményét. A csalás lényege abból állt, hogy nem klónozott embriókból nyerte ki az őssejteket, illetve állított elő őssejtvonalat, mint ahogy azt állította, és ami az áttörés lényegét képezte volna, hanem mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott embriókból.

A vizsgálat során arra is fény derült, hogy a publikált adatokhoz képest közel ötször több petesejtet használt fel a kísérletekhez, és valószínűleg fiatalabb kutatókat is rávett a petesejt-donációra, ami nemcsak kényelmetlen, de meglehetősen kockázatos beavatkozásnak számít.

Ennek tükrében kell értékelnünk Alison Murdoch legújabb projektjének nyílt őszinteségét, aki egykor Hwang Woo-Suk vetélytársa volt. A Newcastle Egyetem és az Észak-Kelet Angliai Őssejt Intézet nyilvános felhívást tett közzé, mely szerint a mesterséges megtermékenyítésre váró anyák számára visszatérítik az eljárás költségének felét (1500 font), amennyiben hajlandóak felajánlani petesejtjeik egy részét a tudomány számára. Ez az adok-kapok stratégia már nem teljesen ismeretlen az orvoslásban, és hasonló kérdéseket vet fel, mint például a klinikai teszteléseken való részvétel vagy a szervadományozás jutalmazása. Az önkéntes donorok nemcsak azért nem kaphatnak pénzt mondjuk az egyik veséjükért, mert az nem árucikk, hanem mert az anyagi haszon reményében esetleg túl nagy egészségügyi kockázatot vállalnának.

Murdoch professzor szerint viszont a potenciális petesejtdonorok náluk valóban megfontolják, mit jelent az általuk nyújtott lehetőség, és hogy ez tényleg a legmegfelelőbb választás-e számukra. Hogy ez igaz-e, nem tudjuk, hiszen nehéz megmondani, mennyiben érvényesülhet a kockázati tényezők, vagy éppen az etikai aggályok súlya, ha a másik serpenyőben ott a rég óhajtott gyermekáldás. A Newcastle Egyetemen végzett kísérletek lehetnek bármennyire aggasztóak, vagy legalábbis szokatlanok, annak mindenesetre örülhetünk – és erre az ott dolgozók is büszkék -, hogy minden a nyilvánosság és nem utolsó sorban a törvényhozók bevonásával történik. Mert lehetne rosszabb is.

Kapcsolódó anyag:

Etika az őssejtkutatásért


11 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr66589373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mattheo Guilleaume 2008.07.28. 21:54:34

A fene sem tudja, hogy miért emelkedik föl az egyik, és miért nem a másik...

Kalibán 2008.07.29. 07:48:44

Kiváncsi vagyok, itthon mekkora a csalások aránya. Azt tippelném, kisebb, mert nem olyan erős az ösztönzés rá, mint külföldön, ahol mind az ösztöndíjak, mind a piaci lehetőségek nagyobb csáberőt jelenthetnek...Arról amúgy nem szól a fáma, hogy mik a szankciók?

szitak 2008.07.29. 09:57:27

Az első kérdésedre valsz nem találunk hiteles választ. Szerintem itthon a publikációs kényszer a döntő tényező, és ez sokszor nem egy jobb ösztöndíjhoz segít hozzá, hanem egyáltalán a felszínen maradáshoz.

A szerzők amúgy elég konstruktívak, kifejtik a javaslataikat. Talán azt lehetne kiemelni, hogy egyebek mellett a jelenlegi mentorok/kutatásvezetők képzését tartják fontosnak, hogy meglássák, milyen nagy a szerepük a következő generáció hozzáállásának befolyásolásában is.

Amondo 2008.07.29. 10:00:23

En szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy Magyarorszagon jobb-e a helyzet. A hiusag es a publikacios kenyszer a magyar kutatokat is motivalja, es - bar ezt nem tudom, mivel nem vagyok szakmabeli - a gyogyszergyartok talan nalunk is nagy penzekkel szallnak be a kutatasba.

Ami a cikk veget illeti, nekem azert eros aggalyaim vannak egy-ket olyan dologgal kapcsolatban, ami Newcaste-ben zajlik, peldaul ez a penzert petesejtet akcio is egy kicsit gyanus. A vita, illetve az egyetem ervelese, a prostitucioval kapcsolatos vitakra emlekeztet: az egyik fel szerint tiltsuk be, a masik fel szerint a prostitucio nem is biztos hogy rossz, de meg ha az is, akkor is jobb, ha legalisan es nyiltan csinaljak, mert ugy legalabb valamennyire ellenorizheto es kordaban tarthato. Ez egyebkent nem rossz erv, de azert megis szemermesen feszengek, ha ezt hallom.

szitak 2008.07.29. 10:48:21

Hadd idézzek a szingapúri eü minisztertől:
"Egyetlen ötletet sem vethetünk el azért, mert radikális vagy ellentmondásos. Találnunk kell egy olyan elfogadható eljárást, amely jelentős kompenzációval honorálja a nem rokon donorokat, de nem hágja át az erkölcsi határokat, és nem sérti mások érzékenységét."
Persze ő vesékről beszélt, és őt nem a kutatás fellendülése, hanem a transzplantációra várók gyógyulása motiválta, meg persze a feketepiac felszámolása, ami petesejtek esetében sem elhanyagolható haszonnal járna.

szitak 2008.07.29. 11:02:48

Amúgy a petesejtek esetében én is feszengenék, ha a lombik-ikreimet nézve folyton arra kellene gondolnom, vajon mit tettek a többi embrióval, akiknek szintén én voltam az anyjuk. Mármint azon kívül, hogy tizennégy naposan elpusztították őket. Jobb esetben...

Kalibán 2008.07.29. 12:44:50

Azért tegyük hozzá, hogy attól még, hogy legális a prostitúció vagy mondjuk a petesejt-biznic, attól még bőven lehet visszaélni, esetleg különösen etikátlan vagy illegális dolgokat csinálni....

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.07.30. 00:01:24

... és azt is, hogy ismerve az emberi természetet, a tiltás is ugyan ide vezet. Mert azt ne mondja nekem senki, hogy a nem-is-olyan-távoli jövőben nem lesz olyan ember, akinek szüksége lenne egy kilenc hónapon belül rendelkezésre álló, gyakorlatilag teljesen kompatibilis vesére, és aki képes lesz megfizetni egy biotechnológus csoport lelkiismeretét...

Johnny Firpo 2008.07.30. 08:49:10

A nem-is-olyan-távoli jövőben ezek lesznek a sikerszakmák:

- eccerű mezei szántó-vető paraszt és/vagy mezőgazdász
- kőműves
- kovács
- katona/harcos/zsoldos/rabló/tolvaj (ilyesmik)
- halász
- vadász
- orvos/természetgyógyász
- juhász
stb.

esetleg még pap/lelkész/törzsi sámán, aki megpróbálhat erőt önteni az összeomlott civilizáció maradékába. A biotechnológus könnyen a kihalt szakmák közé kerülhet infrastruktúra hiányában, de pl. a lecsúszott barbár hordák egyébként sem fogják szeretni az ilyen tudós féléket. Ők nagyon dühösek lesznek, hogy az elit félrevezette a "népet", kizsigerelte a világot és végül minden félrecsúszott/kisiklott stb.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.01. 00:41:26

Johnny Firpo: Szerintem nem ússzuk meg ennyivel...

szitak 2008.08.01. 09:47:28

Hogy ne csak Szingapúrral dobálózzak: Ukrajnában a törvény tiltja a szervkereskedelmet, de engedélyezi az abortált magzatok "orvosi célú felhasználását" bizonyos intézményeknek. Ehhez képest egyik sem jól kontrollálható:
weborvos.hu/hirek/ezrek_kinaljak_szerveiket_eladasra_ukrajnaban/117250/
weborvos.hu/hirek_nagyvilagbol/ukrajnai_nyomozas_embriok_illegalis_felhasznalasa/85579/
süti beállítások módosítása