El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.08.15. 10:30 Amondo

Dopping – vitaindító I.

Kedvenc ellenségünk, Tóta W. Árpád (lásd jobbra fenn), azt találta írni  aug. 11-i posztjában, hogy

A sportrajongók érzékenységét tiszteletben tartva szólok előre, olimpiáról, annak „sporteseményeiről” itt nem lesz szó. De nem ám. Minden tisztelet és figyelem megilleti az emberiség nagy teljesítményeit avagy vívmányait, de az fix, hogy lengetni egy láncos vasgolyót, és utána ügyesen csurrantani a kölcsönhúgyból, az nem tartozik ide. Az űrhajós meg a légimentő, az igen. Mit kezdjünk egy emberrel, aki nagyon messzire eldob egy botot 

Még egy ilyen racionalista marhát – gondoltam magamban – ennek az olyan fogalmak, mint "jelkép" vagy "mítosz" nyilván értelmetlenek. Nem is értem miért nem lenget horogkeresztes zászlót. Az olyan szép minta, egyébként meg ártalmatlan, hiszen csak egy rongy egy rúdon. De nyilván a "hagyomány" fogalma is értelmezhetetlen számára, közösség összetartó, ill. romboló ereje pedig csak látszat. Szerinte továbbá a "kompenzáció", vagy a "harcias hősiesség" minden formája minden helyzetben értelmetlen, sőt inkább álságos és gonosz.

 

Meg azt is gondoltam, amit egy Shenpen nevű hozzászóló írt reakcióként TWÁ fenti mondataira:

Vagyunk egypár millióan, akik nem nézzük [az olimpiát], mivel nem érdekel. Többnyire a legtöbben képesek vagyunk rá, hogy minden különösebb fakszni nélkül engedelmeskedjünk a saját ízlésünknek (jelen esetben a nemérdeklésnek)

 

 

Szóval így gúnyolódtam magamban TWÁ felett, de aztán megszólalt a józanabbik felem és rájöttem az igazságra. TWÁ nem egyszerű gondolkozású, éppen ellenkezőleg. Nagyon is csalafinta. Egy világméretű összeesküvés elindításán szervezkedik, melynek humanista célkitűzése a doppingok elleni küzdelem. Világos, hogy a dopping ellen csak úgy lehet hatékonyan küzdeni, ha sokkal kevesebben és sokkal kevésbé érdeklődnek a sport iránt. Kevesebb néző kevesebb pénzt jelent. Ha Michael Phelps annyit keresne mostani teljesítményével mint egy közalkalmazott, akkor nem használna doppingot. Az már nem érné meg. Azért biztos edzett volna valamennyit, mert az a mérsékelt dicsőség sem rossz dolog, de azt is csak mértékkel.

Amíg viszont a fél világ bámulja őket, addig ne puffogjon a világnak ugyanaz a fele, hogy sunyi dopping így meg úgy. A dopping-rendszer rideg fogaskerekeit éppen ők, a puffogó sportbarátok tartják mozgásban fanatikus érdeklődésükkel.

Előre a sportolók megmentéséért! Legyünk érdektelenek! Na, ki csatlakozik?

De a Felvilágosult Ember az más... :) A Felvilágosult Embernek szükségszerűen racionális magyarázatot kell generálnia rá, hogy miért nem érdekli: ízlés, hajlam, hangulat, habitus nem tökéletesen elegendő - mivel nem eléggé racionális, felvilágosult - ok valamit megnézni vagy meg nem nézni a tévében, racionális magyarázatot kell generálni rá, valahogy, akárhogyan is. Még ha átlátszó marhaság is: nyilvánvaló, hogy ízléseinket, hangulatainkat, habitusainkat nem absztrakt stratégiai érdekek irányítják.


14 komment

Címkék: sport tótawé dopping


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr96614955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cypriánus 2008.08.15. 10:59:09

én maximálisan csatlakozom! négy éve teljesen elment a kedvem az élsporttól. Sajnos TÉNYLEG doppingoltak "szegény ártatlan magyar sportolóink". azóta fülemet sem mozdítom a professzionális sportmozgalomért, (kevés sportágat kivéve)

Amondo 2008.08.15. 11:06:05

És mit szólsz a következő érveléshez: a nagy sporthősök kedvet csinálnak a sporthoz. OK, az olimpiai győztes doppingol, de az országában 10.000 gyerek elkezdi űzni az adott sportot a példáján felbuzdulva. Ezekből a gyerekekből csak kevés lesz doppingoló élsportoló (már ha tényleg igaz, hogy az élsportolók doppingolnak), a nagy többség csupán lelkesen sportol néhány hónapot/évet. Azért ez összességében jó, nem? Nem kellene akkor mégiscsak nyomnunk ezt az olimpiát és leszarni, hogy doppingolnak, vagy nem?

Amondo 2008.08.15. 11:19:05

Igen, mar olvastam. Tenyleg erdekes. A dopping vitaindito II. cimu bejegyzesemben roviden reagalok is majd egyik gondolatara.

Viszont en azert picit szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban is, hogy MINDENKI doppingol, aki egy olimpian aranyat nyer. Szkeptikus vagyok, mert ez egy divatos velemeny, szkeptikus es cinikus velemeny (ezek kulonosen nepszeruek szoktak lenni, kulonosen Magyarorszagon). Az ilyeneket en mindig egy kicsit fenntartasokkal fogadom.

Az pedig, hogy egy lebukott dopping-dealer miket mond, nem bizonyit semmit. Neki is megvannak az erdekei, os is torzit, o se tud mindent.

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.15. 11:27:06

Csak bólogatni tudok, mert én egyetlen sportágat leszámítva nem érdeklődöm. Másrészt igaz, hogy épp a nézők tartják életben a doppingolást, bár amennyiben jobban belegondolunk, a doppingellenes hatóságok és hivatalok is érdekeltek abban, hogy legyen dopping.
Mindazonáltal sokan úgy vannak evvel (magam is), hogy nem érdekes, hogy doppingol-e valaki, nem a sportoló az érdekes, hanem a sport.
Másrészt a doppingoló sportista ugyanolyan keményen készül a versenyekre, mint a tiszta versenyző.
Továbbá egyes sportágak nemzetközi/nemzeti szövetségeinek is fel kéne hagyni avval a gyakorlattal, hogy falaznak a sportolóknak.

kereso · http://kereses.blog.hu 2008.08.15. 12:36:33

Vagy kicsit átkellene válogatni a sportágak körét. Egy csomó olyan sport van, ahol különösebben nagy jelentősége nincs a doppingnak. Hozzáteszem, hogy vannak olyan sportok, amik még tömegsportnak semmiképpen sem alkalmasak. Ilyennek tartom pl én is a láncos golyót :o)

Amondo 2008.08.15. 12:48:53

"Hozzáteszem, hogy vannak olyan sportok, amik még tömegsportnak semmiképpen sem alkalmasak. Ilyennek tartom pl én is a láncos golyót"

Pedig képzeljük csak el, milyen érdekes lenne az élet, ha a kalapácsvetés igazán elterjedt tömegsporttá válna és úton útfélen mokány legények és leányok dobálóznának. Csak úgy passzióból.

Meg lenne annak a hangulata, ha a köztereken állandóan résen kéne lenni, mert az ember sose tudhatná, hogy mikor és hol csapódik be egy bazi nagy láncos golyó

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.08.15. 15:00:54

Na és mi van, ha valakit azért nem érdekel, mert
1. alapból nem érdekli igazán,
2. doppinggal meg még annyira sem?

És akkor nem kell mögöttes szándékot keresni.

Lizi 2008.08.15. 15:28:56

Azon szoktam elgondolkodni, hogy mikor lesz az, amikor már nem tudják az előző rekordot megdönteni pl. az úszásban, futásban.

A nagyon távoli jövőben elképzelhető, hogy elérik mondjuk pl. a félperces eredményt 200-on? (persze, ez csak merész gondolatkísérlet)

szkeptikusság vagy sem nagyon valószínűnek tartom, hogy a sportolók jelentős része igenis doppingol. Legfeljebb ki ezzel, ki meg azzal. aztán vagy sikerül nekik vagy sem.

Talán azzal lehetne doppingmentessé tenni a sportot, na minden olimpián csak egymás teljesítményéhez viszonyíthatnának, és valahogy "kitörlődnének az agyakból" a sok évvel ezelőtti világrekordok, és senki t sem nyomasztana, hogy az abszolút leggyorsabb legyen. Na erre tudom, semmi esély! :) ez aztán sci-fi a javából!

A másik hasonló kedvenc fogalmam, bár csak kevéssé kapcsolódik: a fenntartható fejlődés. Az is ilyen "fújom amiíg ki nem durran"-lufihoz hasonlított, amíg valahol nem hallottam azt a magyarázatot, hogy ebben az esetben a fejlődés minőségi kell, hogy legyen, nem mennyiségi. különben nincs értelme az egésznek.
csakhogy pl. úszásban nem nézik, hogy milyen szépen úszol. vagy idő alatt leúszod, a többiek előtt, vagy nem.

ladyhawk 2008.08.15. 15:37:39

Szinte biztos, hogy majdnem mindenki doppingol. Ne mondja nekem senki, hogy 4 meg 8 év alatt annyit fejlődött az egyed, vagy annyival jobbak lettek az edzéstervek, hogy minden rekord megdől! Vagy hogy ilyen-olyan testi adottságú ember eddig nem született. Könnyebben elhiszem, hogy a kémiatudomány 1-2 év alatt óriásit fejlődik. Még a mezei egyesületekben is divat a gyerekeknek, fiataloknak étrendkiegészítőt adni. Kicsiben elkezdik és majd kinövi magát... az edző adja nekik.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.15. 19:47:31

a táplálékkiegésítők és egyéb nem doppinglistás szerek ugyanazért kellenek, amiért az F1-es autókba nem normál 98-as benzint, hanem speciálisan adalékolt 98-as benzint tankolnak. A megnövekedett terhelést nem lehet maximálisan fedezni csupán átlagos, egészséges értenddel, muszáj kipótolni a megfelelő nyomelemekkel vitaminokkal ásványi anyagokkal, különben nő a sérülésveszély, és hamarabb tetőzik a teljesítmény.
Nagyon leegyszerűsítve és általánosítva onnantól dopping a dopping hogy olyan anyagokat eszik/szúr az ember amiket amúgy a szervezete nem igényel de azok mégis pozitív hatást váltanak ki (meg persze negatívat is de rövid távon a pozitívak győznek)
aztán vannak a hagyományra vagy orvosi megfontolásokra alapozott kritériumok lásd koffein, vagy a hematokrit szint mérés a bringásoknál (ami önmagában nem számít doppingvétségnek, de az adott versenyen nem indulhat az illető)

szóval hogy mi a dopping mindig is relatív lesz


az tuti hogy sokkal többen doppingolnak mint ahányan lebuknak, és tisztán nem nagyon lehet egy szinten túl jutni, vna az ismeretségi körben olyna 3000 akadályos futó srác aki 17 éves koráig nagyjából az első 3ban volt országos szinten, aztán egy év alatt hirtelen olynaok verték meg 10 másodperccel akinek két éve még ő adott 10-et... hmmm biztos tisztán nyomták (pedig világszinten esélük sincs a magyar középtávfutóknak szóval gy két ifi OB címért esetleg felnőttért nem nagyon éri meg). Van aki nyomja, van aki inkább hagyja hogy elmenjenek mellette aztán marad az egészségmegőrzés és az élvezet. Mindenkinek saját szájíze szerint.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.15. 21:06:07

Az élsport veszélyes - mint minden, ami a végletekig feszíti az ember teljesítőképességének határait. A dopping erre rádob egy lapáttal (mindenkinek ismerősek a keletnémet úszónők esete, ugye?). Ha valaki ezt bevállalja, mert ennyire nyerni akar... nos, végül is bányában vagy atomerőműben vagy rendőrként, katonaként dolgozni sem életbiztosítás...

kenez 2008.08.18. 17:44:58

"És mit szólsz a következő érveléshez: a nagy sporthősök kedvet csinálnak a sporthoz"

..hát..nem.
Nem csinálnak kedvet. Pár gyereknek lehet, de elenyésző.
Olvasni sem úgy tanítjuk a gyerekeket, hogy olvasó embereket mutogatunk nekik a tévében. Aztán hátha majd valaki kedvet kap.

Sporttal is azt kéne, fiam, általános iskolás lettél, naponta 2 óra sport. És arra nevelni őket, hogy az az életük része legyen, az élsport meg eszükbe se jusson.

A sport nézését semmivel sem tartom többnek, mint a Barátok közt nézését. Öncélú szórakozás, semmi probléma nincs vele. De hol vannak itt bármilyen magasztos eszmények? Még ha lennének is, a tevékenység passzív nézésében milyen pozitívumot lehetne felfedezni? Inkább menjetek, fussatok egy kört.

Bery · http://www.facebook.com/berkes.peter 2008.08.18. 19:04:38

Talán a Marfan-szindróma áll Phelps sikerének a hátterében.

Hiába a sirám, hogy a költségvetés kiadási főösszegének 0,2%-átköltjük sportra. Nem tudunk versenyezni. Ellentétben Phelps-sel, az amerikai úszófenoménnal.


Írtam is róla egy posztot:

www.hellorepublic.com/2008/08/18/micheal-phelps/
süti beállítások módosítása