El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.11.11. 12:21 Metronom

100 szoba - 100 makett

Előhang

Olyan ez a kiállítás, mint Jean Shin munkái. Ha sok egymáshoz hasonló tárgyat egymás mellé teszünk, interferálni kezdenek, s tömegük nem fojtogató, hanem sokkal inkább felszabadító hatású.

 

A szimpózium

Megnyílt a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által szervezett makettfesztivál a Szervita téren, a bontásra ítélt irodaházban. A hétvégén lezajlott a hozzá kapcsolódó szimpózium is. A Városháza dísztermében külföldi sztárépítészek előadásai, szombat délelőtt városi séták, majd ötkor tizenöt perces ismertetőkkel egybekötött hivatalos megnyitó következett.

Az első napi előadások általában a makettek jelentőségét járták körül és helyezték őket személyes kontextusba. Mi a makett? Mire használható? Hogyan alkalmazható munkaközi és hogyan prezentációs célokra? (Stb...) Az olasz Ian+ iroda egyik vezető tervezője, Stefania Manna, többek közt a tajvani Next Gene20 részeként megvalósítandó villa terveit mutatta be, mely az idei Velencei Biennálén is ki volt állítva. Elmondta még azt is, hogy számára igen kedvesek a modellek, az első saját kiállítását is makettekből állította össze az iroda.

A japán Asari Yukio, a Lovearchitecturetől a Tokiói rettentő sűrű beépítésekre reagáló, ott hétköznapinak számító, számunkra azonban elképzelhetetlenül kicsi lakótereket mutatott be. Például egy három méter széles telekre épített három emeletes házat. Ez mondjuk magában talán még nem hangzik olyan vészesen, de a telken egy hosszanti irányú belső udvar is helyet kapott a ház mellett... Ő egész nagy méretű makettekkel dolgozik, általában a belső tereket ellenőrzi rajtuk, hogy élhetőek-e...

A nap talán legizgalmasabb előadása a tizenöt hónapja (!) létrejött holland iroda, a LAVA mukatársa, Tobias Wallisser prezentációja volt. Az iroda alapítóinak korábbi munkái közül a pekingi olimpiai úszócsarnokot és a stuttgarti Mercedes-Benz Museumot mutatta be rengeteg munkaközi modell fotójával, s azok elemzésével. A hallgatóság megtudhatta, hogyan lehet a fény-árnyék hatásokat vagy füstelszívás szimulációt eszközölni makett léptékben, vagy hogy mikor van szükség egy 1:1-es méretű épületrészmakett megépítésére. A harmadik bemutatott projekt egy Michael Schumacher közreműködésével Abu Dhabiba tervezett felhőkarcoló volt. Ennél a tervnél a makett reprezentáló szerepét hangsúlyozta az előadó, miszerint a makett képes "eladni" az építészetet a megrendelőnek.

A kiállítás

Dietmar Steiner, az Architekturzentrum Wien igazgatója nyitotta meg a tárlatot. A több, mint húsz országból érkezett makettkavalkád egy része már megépült házakat mutat be, melyek valami miatt felkeltették a nemzetközi sajtó és az építész szcéna figyelmét. Másik fele tervben lévő épületekről regél, melyek a nemzetközi kortárs építészet jövőjét, irányvonalait vázolják. Kihagyhatatlan szakmai tudástár, és roppant izgalmas, látványos kiállítás "laikus" szemmel is. Külön öröm, hogy mindez kis hazánkban jöhetett létre, ahol az építész szakma közmegnyilvánulása, párbeszéd-kezdeményező készsége még igencsak gyerekcipőben jár.

Nyitva tartás

A kiállítás november 30-ig megtekinthető.
Helyszín: Szervita téri KÉK székház száz szobája.
Időpontok: minden pénteken 17-20 óra, szombaton és vasárnap 13-17 óra között.


5 komment

Címkék: kult kiállítás építészet


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr43763230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://apuska.freeblog.hu 2008.11.12. 16:28:01

És mibe kerül oda egy belépő, ha lehetek ilyen kicsinyes, no csak mert egy haverom diplomamunkája is befért e 100 közé?

átlátszó 2008.11.12. 16:38:53

Felnőtt: 800HUF
Diák, nyugdíjas: 500HUF

bla 2008.11.13. 18:39:26

akkor az megéri!

Mirjam33 2008.11.14. 10:21:59

Nagyon érdekesen hangzik, szívesen megnézném, kár, hogy csak november 30-ig tart nyitva, és addig nem tudunk felmenni Pestre, pedig még a belépő se drága.

apuska · http://apuska.freeblog.hu 2008.11.21. 17:02:02

Megnéztem laikusként, és nagyon-nagyon hűde! Csak ajánlani tudom, mindenkinek.
süti beállítások módosítása