El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2009.01.08. 09:47 Amondo

Gyurcsány paktum

Gyurcsány Ferenc, az MTI-nek adott interjújában társadalmi-gazdasági megállapodást sürgetett. Ennek értelmében a közélet különböző prominens szereplői szövetkeznek arra, hogy a rövidtávú győzelmek helyett hosszú távon gondolkoznak, ennek érdekében félreteszik a csatabárdot és készek lesznek kompromisszumot kötni.

Szép gondolat. Sőt nagyszerű gondolat. A mai magyar közélet viszonyait tekintve, sajnos, már-már zseniálisnak kell nevezni. Kár, hogy halálra van ítélve.

Nem világos számomra, legalábbis a HVG cikkét olvasva, hogy GYF milyen mértékben kívánja bevonni a Fideszt a paktumba. Viszont ha a Fidesz kívül marad, akkor az egész ötlet életképtelen. Hülye lesz bármelyik cégvezető paktumokat kötögetni az MSZP-vel egy várhatóan elsöprő Fidesz győzelmet hozó választás felé közeledve.

A Fidesznek tehát részt kellene vennie a paktumban. Szerintem viszont nem fog. Ha most csatlakozna GYF kezdeményezéséhez, akkor természetesen könnyű lenne kommunikálni, hogy milyen rendes gyerek ez az Orbán Viktor, hogy az ország érdekében stb. stb. De akárhogy is, ő már csak az ország második legrendesebb gyereke lehetne GYF után. Hiszen GYF volt a politikai géniusz, aki felismerte a helyzet súlyosságát, ő nyújtott békejobbot, ő találta fel a válságkezelő paktumot. Ebbe a Fidesz nem mehet bele, hacsak nem csupa lánglelkű idealistából áll a párt, akik szívesen kockára teszik várható választási győzelmüket az ország érdekében. Őszintén szólva nem vagyok 100%-ig meggyőződve arról, hogy a Fidesz ilyen lánglelkű idealistákból áll.

Nem tartom GYF-et kiemelkedő entellektüelnek, de szerintem mindezt ő is átlátja. Tudnia kell, hogy gyönyörű, minden szavában igaz és bölcs beszéde ebben a mi politikai kontextusunkban nem egyéb, mint az elválasztó árkok tovább ásása és a makacs elzárkózás megerősítése. Úgy ajánlott paktumot, hogy abba a többiek nem mehetnek bele. Így ez csak pusztán propagandafogás. Annak kétségtelenül nem rossz.

Ha igazán komolyan gondolta volna ezt az egészet, akkor először a színfalak mögött kellett volna megegyeznie egymással az MSZP-nek és a Fidesznek és együtt előállni a paktum gondolatával. Az még mindig egy hajszállal jobb lett volna az MSZP-nek, hiszen egy kormányzó pártnak mindig nagyon jól jön, ha az ő ciklusuk alatt indul el valami nagyon pozitív dolog az országban. De talán úgy a Fidesz sem vesztett volna annyit és bele ment volna a paktumba. De így...

Persze lehet, hogy a politikusok okosabbak, mint gondolom. Lehet, hogy a színfalak mögött a Fidesz megegyezett az MSZP-vel, hogy bár nyíltan anyázni fogja GYF-et, de titokban majd közlik a gazdaság és a média kulcsszereplőivel, hogy valójában örülnének annak, ha ők, mármint a „kulcsszereplők”, belemennének egy ilyen társadalmi paktumba az MSZP-vel, és ezért nem fogják őket büntetni egy Fideszes választási győzelem után. De ez a gondolatkísérlet már túl összeesküvés-elmélet szagú ahhoz, hogy komolyan vegyem, meg aztán ha így lenne, annak sem örülnék felhőtlenül. Nem hiszem, hogy hosszú távon jóra vezet a „nép” háta mögött összeesküdni a jó ügy és a nép érdekében. A legborzasztóbb rémálmok kezdődhetnek ilyen jószándékú, ám alapvetően mégis önző összeesküvéssel.

Úgyhogy maradjunk inkább annyiban, hogy ez a paktum ötlet csak a jelenlegi, szolid magyar politikai rémálom folytatásának tekinthető.


7 komment

Címkék: politika fidesz gyurcsány társadalom


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr27864985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cypriánus 2009.01.08. 12:07:22

az M.ország az egyetlen a nyugati világban , ahol már a demográfiai válság nem valami távoli izé, hanem következményei már most érződnek, pl. a nyugdíjrendszer összeomlása.
Sajnos afolyamat önrontó kör, minnél több anyugdíjas +a segélyen levő , annál inkáb az aktív rétegeket használják le, akik végül menekülésre fogják adolgot az országból, ami gyorsítja az összeomlást stb. stb.
Amíg afertilitási ráta magyarországon 1,35 gyerek körül van, bátran búcsúzzunk el a gondolattól, hogy 150 év múlva még leszünk.
Ha olyan lenne mint az izraeli zsidók közt - 2,73 gyerek /nő , -akkor nyugodtak lehetnénk.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2009.01.08. 12:28:19

@Cypriánus: Szia Cypriánus, ezt mire is írtad pontosan? Egyelőre nem értem... (:

Cypriánus 2009.01.08. 13:34:32

hát csak arra, hogy ha átmenetileg ki is tudunk kecmeregni ajelenlegi krízisből (hatalmas áldozatokkal több év alatt) az is csak olyan, mintha a süllyedő Titanic szárazabb felére sikerül felkapaszkodnunk, és még pezsgőzünk egyet.
Legalábbis olyan , ha nem oldjuk meg a demográfiai válságot. Képtelenség-merő matematikailag is :)-hogy egy társadalom épen fentmaradjon úgy, hogy a következő generáció kb. a fele a megelőzőnek. Ha csak nem lesznek halhatatlanok, és örökifjak.

Flos regalis 2009.01.08. 17:44:03

Mi a velemenyetek magarol a szorol? Milyen erzeseket valt ki beloletek a "paktum" szo?

Egyreszt valahogy nagyon sulyos tettet jelent a szamomra, egyertelmuen elitelendot, es raadasul olyasmit, amit titokban fondorkodva kovetnek el nem annyira becsuletes emberek. Masreszt eleg avittas, mar-mar nevetseges kifejezes. "Lepaktalt a nemetekkel" stb.

Ezt most csak magarol a szorol mondom.

Ami meg a nepessegfogyast illeti. A jelenlegi problemak szerintem nem csak ebbol adodnak, bar fontos tenyezo. Mostanaban sok minden egyszerre omlott ossze. Pl. en mar reg kivancsian varom, mikor veszik eszre az illetekes emberek (nem csak Mo-on persze), hogy az oktatasi rendszer ebben a formaban nem mukodhet tovabb, es radikalis valtoztatasokra van szukseg - tartalmat, modszereit, hatekonysagat, te jo eg, tkp. minden aspektusat illetoen. De a legfontosabb az oktatas es a munkaeropiac szinkronba hozasa - "elet a valo vilagban", 1. lecke. Errol ugyan lehet hallani itt-ott, gyenge hangokat, de varom, ki lesz, aki barmelyik europai orszagban eloszor lep ebben a kerdesben. A helyzet surgeto, es senki sem mozdul. Mintha annyira raernenk.

Itt Angliaban, ahol jelenleg lakom, inkabb arra akarjak ravenni az embereket, hogy ne legyen annyi gyerekuk. A nepessegfogyasnak is megvannak az elonyei.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2009.01.09. 00:08:41

@Flos regalis: Sztem a lepaktált kifejezés egy picit elvesz az esemény súlyából, van egy tréfásabb hangulata. Nem ugyanaz a kollaborált a jamaikaiakkal, meg a lepaktált a jamaiaiakkal. A nevetséges jelző mintha nem annyira illene rá, bár ehhez jobban kellene tudni, hogy kinek mit jelent a nevetséges jelző...

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2009.01.09. 00:10:33

@Mattheo Guilleaume: de a "a kollaborált a jamaikaiakkal, meg a lepaktált a jamaiaiakkal" nem csak abban különbözik, hogy a jamaikaiak mások, mint a jamaiaiak, hanem mondom a kollaborált és a lepaktált is más hangulatú...

Flos regalis 2009.01.09. 12:57:05

@Mattheo Guilleaume: Trefas is lehet a hangulata eppen, ha valaki viccbol mondja. De ha valaki komoly ertelemben akarja hasznalni ezt a szot, az nevetseges szerintem - foleg a szo regimodisaga miatt. Pontosabban: ami egymasnak feszul es nevetsegesse teszi a szo komoly hasznalatat, az a nagyon is sulyos eredeti jelentestartalom es a mai fulnek "trefas" hangzas egyuttese.

Persze nem ez volt a cikk lenyege, csak szeretem a szavakat es mindig ilyenek jutnak eszembe.
süti beállítások módosítása