El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2009.10.20. 11:00 Metronom

Lego

A játék a felnőtt kezében is játék marad. Van ebben a LEGO dologban valami ősi, valami elemi, valami megfejthetetlen. Talán az építés ősi gesztusát emeli vissza a hétköznapok valóságába… Vagy csak egyszerűen egy jól kitalált ötlet materializálódása. Nem tudom… Az biztos, hogy a LEGO önmagában semmire se jó. Az emberi képzelet és fantázia kelti életre. Eszköz csupán, mint mondjuk a festők számára a festék. Persze sokkal könnyebb használni, valószínűleg egyszerűségének köszönheti népszerűségét.

Itt van például ez a falkiegészítés-ötlet. Ian Vormann dispatchworknek nevezi munkáját, melyet a világ több nagyvárosában (Bocchignano, Tel Aviv, Berlin, Amsterdam, Belgrád, Arnsberg, St. Petersburg) épített. Illetve nem csak ő építette, munkája során többen csatlakoztak a játékhoz. A spontán játék kitöltötte az emberek közti lyukakat éppúgy, mint a régi kövek közét.

°°°

Van itt egy másik művész is, aki magát lego-művésznek mondja. Ő egész egyszerűen szobrokat épít LEGO-ból. Szerintem unalmasan hangzik, sokunk épített efféléket gyerekkorában (talán felnőtt fejjel is)… Egy két szobra azonban túlmegy a puszta kockákegymásrapakolásán, és talán mint szobor értékes módon reagál az építmény-lét kérdéskörére. Íme:

°°°

Aztán vannak elborultabb ötletek is, amik művészi ráérzés és profi kivitelezés mellett meglepően jó eredménnyel szerepelnek. A svéd Tomas Redigh és Daniel Larsson alkotópáros videója pár percen belül videojáték-látványelemek seregét vonultatja fel, felfedezve és kiaknázva a múlt század megjelenítői és a LEGO-építmények pixelközösségét.

 

°°°

James May idén nyáron épített fel egy életnagyságú lakóházat Dorkingben (UK). Őt mondjuk a szenzációhajhászás űzi, a BBC sorozat számára építette. Semmi nagy ötlet nincs benne (szerintem), akinek egy csomó pénze van, az meg tud építeni egy ilyen faszerkezetes LEGOházat. Namost a nagyobb balhé keltése végett ez az egész egy borászat szőlőjének közepén áll, építési engedély nélkül.

Illetve csak állt mert az engedély hiányában le kellett rombolni...

°°°

 Persze a LEGO nem nézi tétlenül az építőelemeinek magánéletét. A piac újabb és újabb részeire próbálja uralmát kiterjeszteni.

°°°

Itt van például az ikonnak számító Louis Vuitton táskák lego-interpetációja. Chiu Keung tervei alapján látták meg a napvilágot, aki a „Hong Kong LEGO User Group” tagja, akik egyebek közt a pekingi Olimpiai Stadiont is felépítették.

°°°

Néhány hónapja a LEGO - a digital blue-val karöltve - egy sor gadgetet dobott piacra. Fényképezőgéptől USB-driveig mindenféle elektromos kütyü megtalálható a választékban.

°°°

Ennek előzménye pedig a lego architecture volt amikor is híres épületek modelljeit adta ki a cég. Többek között Frank Lloyd Wright vízesésháza a bilbaoi Guggenheim és az Empire State Building is helyet kapott a kollekcióban.

°°°

Ezen válogatást pedig egy számomra megrendítő erejű képlet zárja. Nem olyan eredeti az ötlet, de azért megjárja. A Bibliai történetek legobol felépítve. Kemény.

°°°


15 komment

Címkék: design játék lego


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr841428171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyiszala 2009.10.20. 12:10:59

A legújabb terveik között LEGO - társasjátékok piacra dobása szerepel. Állítólag a dobókockát is nekünk kell majd összerakni.

Austin (törölt) 2009.10.20. 12:13:12

emellett alkalmas egyéb üzenetek közvetítésére is: flood.blog.hu :)

garp74 2009.10.20. 12:26:13

@nyiszala:
olyannyira, hogy én már vettem is németországban, nagyon klassz társasjátékok ezek, a gyerekek nagyon élvezik az összerakást is, a játékot is.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.10.20. 13:04:43

Nekem is bejönnek a lego-s dolgok :)

Alexnorman 2009.10.20. 13:10:55

A Lego a csúcs!!!:))

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.20. 13:20:46

Lego az Isten, és Brothers Brick az ő prófétája.

Rush2112 2009.10.20. 13:39:22

Hűdekurvajó az az anyahajó!

Metz 2009.10.20. 14:09:17

Van robotika kit -je is amit például az ELTE használ oktatásra és TDK-ákban. azt azért már nem mondanám játéknak inkább egy tesztkörnyezetnek.

katkadu 2009.10.21. 01:57:52

@Metz: azért én az USA-ban játszottam is a robotika kittel. :-)

2009.10.21. 21:57:31

azért fél év szünet után valami értelmesebbel is előrukkolhattatok volna. lesz megint elmondo?

Amondo 2009.10.21. 22:12:51

Még ennél is értelmesebbel???

Lesz, bár eleinte csak heti egy bejegyzéssel. Mondjuk lesznek kivételes hetek is, mint például ez a mostani.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.10.24. 10:57:00

A Legó lényege hogy kicsi alap elemekből építkezik. Ez megindítja és inspirálja az ember kreatívitását. Az alap elemekből ugyanis bármi építhető.

Az sem véletlen hogy a klasszikus Legó megy ki a divatból, és egyre inkább kész, komplex elemekből, figurákból áll egy Legó készlet. Így azonnal sikerélményt nyújt a gyereknek ("jaaj de jó aranyos figura" stb) és így könnyebben és gyorsabban lehet minél több Legót eladni.
A gyártó is boldog és a gyerek is... :-/

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.10.24. 10:58:15

Ja és a legfontosabbat kihagytam: a kész figurák esetén nincs esély arra hogy elmarad a sikerélmény. Kis elemek esetén ha nem sikerül összerakni semmi jót, akkor a gyerek nem lesz boldog.
És ügye mindannyian tudjuk hogy a gyereknek boldognak kell lennie... :-/
süti beállítások módosítása