El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.02.02. 09:30 Amondo

“Ki sokba kap, szarba kap”

Gyermekkorom kedvenc közmondása az volt, hogy „a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”. Túlzás nélkül órákat gondolkoztam ezen. Tényleg lassabban tud amiatt futni az ember, ha hazudott??? A probléma nem volt elhanyagolandó, tekintve, hogy elég jó futónak számítottam, és ezt a jó tulajdonságomat nem szerettem volna elkótyavetyélni. Másrészről viszont, azon a vidéken ahol laktam, sok kóbor kutya volt, nem egy közülük sánta, és bizony ezek a sánta kutyák is általában kegyetlen gyorsan tudtak futni az emberekhez képest. Innen nézve, gondoltam, nem is állít olyan sokat ez a mondás, hiszen kb. MINDENKIT könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát. Persze a kérdés nagyban függ attól, hogy melyik sánta kutyáról van szó…

Egyszóval így morfondírozgattam magamban gyermekkoromban. Talán mert nem volt túlzottan ingergazdag az ifjúságom – a kukoricaföldeken bóklászva bőven volt időm ilyeneken filozofálni. De akár ezért akár nem, a közmondások fontos szerepet töltöttek be az életemben. Szerettem a vizualitásukat. Izgatták a fantáziámat.

És ez így volt jól. A közmondások egyik legfőbb feladata ugyanis, hogy izgassák a fantáziánkat – mondják a paremiológusok (nem hazudok, tényleg van ilyen szó, a közmondásokkal foglalkozó kultúrantropológust/folkloristát hívják így). A közmondások általában nem adnak új információt. Jól ismert állításokat fogalmaznak meg. De érdekesen! És ez az érdekesség nem azért lényeges, mert így könnyebb rájuk emlékezni, hanem azért, mert így stimulálják a fantáziánkat és gyakran segítenek a valóságot más oldalról látni. Olyan megvilágító erejük van ezeknek az egyszerű mondatoknak, hogy a legnehezebb döntéshelyzet is pofonegyszerűnek tűnhet fel a fényükben – de csak akkor, ha a megfelelő pillanatban emlékeztet bennünket valaki a megfelelő közmondásra.

Azt az embert, aki erre képes volt, hívták „bölcs”-nek. A bölcs emberek és a közmondások jó barátai voltak egymásnak. Ezek a bölcs emberek rendszerint idősek voltak. Az idős embernek nem az volt az előnye, hogy sok közmondást ismert, hanem az, hogy az életet ismerte, ezért jobban tudta, hogy mikor melyik közmondást kell mondani. Persze, az ilyen bölcsek mindig is olyan ritkák voltak, mint a fehér holló. A legtöbb öreg csak automatikusan, pavlovi reflexeknek engedelmeskedve szajkózta a közmondásait és bölcs helyett inkább idegesítő volt. Mert nincs idegesítőbb a nem megfelelő időben mondott közmondásnál (picit szabadon egy bibliai közmondás után).

 

De mégis, ha kevesen is, de voltak ilyen bölcs öregek. Ma már viszont nincsenek annyian. Azaz talán vannak, de a szerepük, akárcsak a közmondásoké, alaposan visszaszorult a társadalmunkban. Nemrég valaki azt vetette fel, hogy erről leginkább a Google és hasonló modern információkereső eszközök tehetnek (néhány percig el is játszottam a gondolattal, hogy a bejegyzés címe inkább  „A Google megöli az öregeket” legyen). Eszerint az elmélet szerint ma már nincs akkora szükség az idősebb generációban felhalmozott tudásra, mert néhány másodperc alatt bárminek utána nézhetünk a Google segítségével. Ráadásul a Google ritkán olyan idegesítő, mint a „nyuggerek”. Érdekes elmélet, jól magyarázza az idősek „társadalmi értékének” csökkenését. De attól, hogy a tudásukra már nincs szükségünk, a bölcsességük miért nem kell?

További magyarázatokban persze nincs hiány. Mondhatjuk, hogy a modern természettudomány látványos sikerei elterelték a figyelmünket a bölcsességről az okosságra; hivatkozhatunk továbbá az individualizmusra és a közmondásoknak táptalajául szolgáló, több generációt magában foglaló közösségek hiányára; arra, hogy a szórakozás fogalma elvált az ünnep, és így az életre való reflektálás fogalmától és ezért a stimuláló bölcsességmondások helyett egyre inkább stimuláló szereket, szórakoztató eszközöket használunk; vagy arra, hogy a mai vizuális kultúrában a hollywoodi filmek túl nagy konkurenciát jelentenek a közmondások vizuális ingereinek; stb.

De, csak hogy egy kicsit visszakacsintsunk a 2009-es Darwinra és az evolúcióelméletre emlékező jubileumi évre, a kérdést evolúciós alapon is magyarázhatjuk: ugyan nem Darwin mondta, de akár ő is mondhatta volna, hogy "nem a legerősebb él túl, nem is a legintelligensebb, hanem aki a legjobban tud alkalmazkodni a körülményekhez". Ami igaz az erő és az intelligencia vonatkozásában, talán igaz a bölcsességgel kapcsolatban is. Nem feltétlen a bölcsesség szolgálja az egyén sikerességét, legalábbis ha a sikerességet anyagiakban mérjük. Régen - mondják ennek az elméletnek a hívei - a bölcsesség talán jobban szolgálta a túlélést, de ez, hála a gyorsan változó modern, nagyvárosi életnek, mára már megváltozott. Ebben a környezetben ugyanis nem az öregek és a közmondások által megtestesített élettapasztalat számít a legelőnyösebb tulajdonságnak, hanem a gyors alkalmazkodóképesség. Hiába ismertem ki az életet idén, jövőre már más lesz és lesz rá egy évem, hogy megint kiismerjem. Lehet filózni az élet nagy kérdésein, de a túlélésemet jobban biztosítja, ha tudásom, kompetenciám, céljaim gyorsan változnak, a körülményekkel együtt. Akár tetszik, akár nem, ilyen gyors alkalmazkodóképessége a fiataloknak van és nem az öregeknek. Lehet persze, hogy a végén a bölcs öregeknek lesz igazuk, hiszen  „ki sokba kap, szarba kap”.

 


29 komment

Címkék: modern bölcsesség idősek spiritualitás


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr831606261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2010.02.02. 11:38:04

Nagyon érdekes, amit írsz.

A közmondások nem mondanak újat, csak másképp fogalmazzák meg az ismert dolgot: Egy szépirodalmi művet akkor szeretek, amikor épp ilyen. Amikor az ember ráismer benne Maris nénire, aki a piacon mindig répát árul és hogy milyen jó, hogy valaki így látja Maris nénit és hogy tényleg ilyen...

Nagy problémának látom a rohamos fejlődésben, hogy nincsenek mintáink. Meglátásom szerint a közmondások nem egy élet, hanem annál hosszabb idő után alakultak ki. A nagyapa is megfogalmazta valahogy, aztán a fia is öreg korára, aztán az ő fia is, stb... mert az élet ugyanaz volt, így egyre tökéletesebb képet festhettünk az adott dologról egy egyre tökéletesedő közmondással. Manapság viszont nincsenek már ilyen mintáink. Az élet valóban merőbben más, mint tíz évvel ezelőtt. A következő tíz évről meg ne is beszéljünk! Elvesztek a mintáink. Nem tudjuk, hogyan kell "csinálni dolgokat".
Ez a legszembetűnőbben szerintem a párkapcsolatoknál jön elő. Hogyan kell "járni" valakivel? Erre nincsenek mintáink. Egészen más volt 100 évvel ezelőtt az udvarlás. Most meg ezek a kérdések, hogy "meddig kell járnom vele, hogy tudjam, Ő az igazi?", meg hogy "meddig mehetek el?", stb... Igen nagy probléma a minták hiánya.

Mi, fiatalok élünk bele az életbe mindenféle tapasztalt minta nélkül. Épp ezért azt gondolom, hogy szükséges olyanokra támaszkodnunk, akik láttak mintákat. Nem azért, mert az Ő tapasztalatukat feltétlenül felhasználhatjuk az életünkben, de látjuk azt, hogy mennyivel egyszerűbb világ volt az. Szóval azért "Jó az öreg a háznál" :)

Serio (törölt) 2010.02.02. 12:49:48

Én nem gondolom, hogy a bölcsességnek, illetve az idős embereknek csökkenne az értéke, megbecsültsége.

Az tény, hogy manapság kiveszőben van az "idősebbekkel szembeni tisztelet", de ez inkább csak azt a feltétlen tiszteletet jelenti, ami a puszta életkornak szólt illemtani alapon.
Egy valóban bölcs idős ember, aki ezt a bölcsességét valóban át tudja adni másoknak, ma is ugyanolyan tiszteletnek örvend, mint valaha. Nem egy idős tanárt, professzort, mentort tudok felidézni az életemből, akik valódi szellemi óriások voltak, és ennek megfelelően tiszteltük is őket.

Persze lehet hogy csak én vagyok a reménytelen konzi, és a legtöbben csak fintorogtak a hátuk mögött, hogy "hülye vén szar", de azért ezt kétlem.

A villamoson kiabáló, alkoholtól löttyedt pofájú, szakadt NYUGGEReket én sem tisztelem. Sőt, megvetem őket, mint a társadalom szennyét, hasonló kultúrkörbe és szellemi osztályba tartozó, fiatalabb rokonaikkal együtt.
Ettől függetlenül egy idős bölcs társaságát bármikor többre tartom mintha ugyanazt az időt guglizással tölteném.

Ne mossuk össze a dolgokat.

Advocatus_Diaboli 2010.02.02. 13:06:05

A kor önmagában nem tesze bölccsé. A bölcsességed csupán attól függ, mennyi értelmes dolgot szűrsz le a tapasztalataidból és ezt át is tudod-e adni. Minél idősebb valaki, elméletileg annál több tapasztalata van, de alapvetően 2 probléma van ezzel.

1. Ha mindig ugyanazt csinlod, csak mennek el az évek, nincs miből tapasztalatot szerezni. Tehát az életét két végén égető rocksztár lehet, hogy bölcsebben hal meg fiatalon, mint az évszázados kecskepásztor.
2. Ha buta vagy, hiába a sok tapasztalat, nemigen szűrsz le belőle semmi értelmeset.

A sok ismerete meg se nem intelligencia, se nem bölcsesség. A Google intelligenciája és bölcsessége 0, de ennek elennére megnyerne minden vetélkedőműsort. A lexikális ismereteknek egyszerűen nincs értéke. Ezek kinyerésre volt hivatott régen a könyvtárhasználat most pedig a Google és egyéb keresők használata. Az hogy az iskolarendszerünk még mindig a lexikális tudás halmozását tartja elsődlegesnek, nagy probléma. Hiába nagyon művel valaki, ha nem tud összehozni egy olyan önéletrajzot, amivel felvennék valahova dolgozni, így a éhen döglik a szerencsétlen.

Nem tudom, hogy volt régen, de amióta én élek a az öregek töbsége inkább butának mondható, mint bölcsnek.

Ppix 2010.02.02. 13:12:12

Kevered a szezont a fazonnal. Az információ és a bölcsesség két különböző dolog.
A Google nem bölcsességet ad, hanem információt. A helyes értékelésben, döntésben a Google nem segít.

Fogadjunk bölcsész vagy, hogy ennyi hülyességet bírtál összeírni egy teljesen hibás hipotézisből kiindulva...

Sátán meg a Jocó 2010.02.02. 13:22:40

a részletek közötti összefüggések meglátását, ezeknek az élettapasztalatok szűrőjén való értékelését nem fogja tunni a Google.

Ezért is telepedek le nyaranta pár estére Sanya bácsihoz pár üveg pálinkával. Ezerszer jobb,mint egy piszomókus :)

Tuvalu 2010.02.02. 13:24:32

@Ppix:
Mondjuk éppenhogy ezt írja a szerző is, de azért fogadjál vele.

"De attól, hogy a tudásukra már nincs szükségünk, a bölcsességük miért nem kell?"

papamaci1 2010.02.02. 13:31:30

Hogy a neten sok az információ az triviális. Hogy ebből mi a helytálló az más kérdés.
A rendelkezésünkre álló teljes ismeretanyaggal sem biztos hogy helyesen döntünk, mert ehhez előző döntések eredményeinek ismerete és az abból fakadó korrekció is kell-amit úgy hívnak hogy tapasztalat.

Serio (törölt) 2010.02.02. 13:34:57

@Tuvalu: Azért, mert az az esetek 80%-ában nem bölcsesség hanem hülyeség.

Húzd be a fejed, ne ugrálj, érd be a kevéssel... Ezek egy megfélemlített, egész életében elnyomott generáció "bölcsességei", és köszönöm nincs rájuk szükségem.

Mint mondtam, a BÖLCS emberek bölcsessége kell. A bukott emberek bölcsességként marketingelt keserűsége nem kell. Ingyen se, még ha fizetnek se.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.02.02. 13:41:02

Megjegyezném, hogy az evolúció elmélet sem mondhatja értéktelennek a "ösember törzs öregjét". Nem kell ehhez túl nagy ész, hogy belássuk.

Az más kérdés hogy sok evolúciós pap és híveik nem jutnak el idáig a gondolkodásban. :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.02.02. 13:52:35

az öregektől nem elsősorban az információt várjuk, ennek szerepe már a könyvnyomtatás megjelenésénél csökkent (hol volt akkor még gugli).
az élettapasztalat átadása, ami inkább apa-fia anyja-lánya szülő-gyerek vonal lett már régen, nem pedig unoka-nagyszülő. sajnos.
DE
kiváncsi lennék mikor jön majd oda a gugli hogy megtanítsa a kölykömet fafaragni, vagy kapálni, vagy cipőt befűzni, vagy mittudom én.

szóval a cikk téves alapkijelentésből, hibás követeztetésre jut:)

Tuvalu 2010.02.02. 13:55:47

@Serio: Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy az itt kommentelők harmada kb azt írja, hogy a cikk szerzőjének nincs igaza, mert a nyers lexikális tudás nem bölcsesség.

És ebben a kommentelőt nem befolyásolja, hogy a cikk szerzője maga is ezt írja.

Amit írsz Serio, avval nagyrészt egyetértek.

Feca 2010.02.02. 14:24:56

Az olyan kérdésekre, mint
- Szakítsak-e Bélával?
- Adjam-e a gyerekem Waldof-iskolába?
- Maradjak-e a munkahelyemen, v. váltsak?
- Korfura menjük nyaralni, vagy a Balatonra?
- Érdemes-e becsületesen élnünk?
a Google nem felel. Az öregek pont itt tudnak segíteni. És a legbölcsebbek viszont-kérdésekkel válaszolnak.

Az tény, hogy nálam a Wikipédia a papirra nyomtatott lexikon helyett már régóta bevált. Nem 100%-osan!

noirp 2010.02.02. 14:25:39

Csatlakozom Seriohoz.

Egyéb hozzáfűzés: az igazán bölcs öreget _nem_fogja kiirtani a google, mert valóban nem ugyanaz a nyers info és a _bölcsesség_. Az egyetemi oktatók közül is arra emlékszünk igazán, aki nem csak nyers infót adott le, igaz-e.
A nyugger típus meg anélkül fog ágálni a google stb. ellen, hogy pontosan tudná, mi az. De kihalni nem fog tőle...

Ronald 2010.02.02. 14:45:06

Azért ne hagyjuk ki azt a szót sem, hogy: MEMÓRIA !

Nagyon sokszor a jó-memóriájú embereket hajlamosak vagyunk azonnal bölcsnek is nevezni - mert mindig-mindenről eszükbe jut valami...akár 30 éves dolgok is.

Pedig a jó memória és a bölcsesség nem mindig járnak kéz-kezen.

A Google-nak például remek a memóriája...ráadásul célirányosan és villámgyorsan is "emlékszik" a dolgokra.

Ettől lenne bölcs?

bioritmus 2010.02.02. 14:53:29

a tudás alapú társadalmat már régóta felváltotta az információ alapú társadalom.
lesznek új közmondások, amit az információkkal okosan bánók bölcsességükben böffentenek.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.02.02. 15:03:03

@Feca: a "szakítsak-e Bélával" kérdésre választ ad a Google: "IGEN, és szedj fel új pasit..."

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.02.02. 15:04:56

Egy öreg embernek vittem tehéntejet, még az EU-s szavazás idejében.
Két bölcs dologgal ajándékozott meg:
1.
-Vótunk mi már az únióban!
-???
-Úgy hítták szovjetúnió!
2.
-Az unokáim hoztak nekem tartós tejet.
Az van ráírva, hogy három hónapig jó.
Ehhh. Három hónapig szar.

Amondo 2010.02.02. 15:12:23

A kommentek egy része olyan, mintha nem olvasták volna a cikkem. Ez szerintem tök érdekes (a cikk témájához csak nagyon kicsit kapcsolódó) jelenség.

Úgy tűnik, hogy sokan vagy egyáltalán nem olvassák a cikkeket csak az Inexen megjelenő cím és 2-3 soros leírás alapján kommentelnek, vagy az ottani cím és leírás annyira megvezeti őket, hogy hiába olvassák el a cikket, nem tűnik fel nekik, ha az esetleg mást (is) mond mint az indexes cím és néhány sor. (Vagy egyszerűen rosszul írtam meg a cikket, de ezt ugyebár egyből kizárom :-)).

Na, ez nem lényeges, csak érdekes.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.02.02. 15:22:24

@Amondo: "Ebben a környezetben ugyanis nem az öregek és a közmondások által megtestesített élettapasztalat számít a legelőnyösebb tulajdonságnak, hanem a gyors alkalmazkodóképesség."
én spec pl. erre reagáltam...

a felhalmozott tudás / bölcsesség amit már akkor megkapsz a szüleidtől...nagyszüleidtől amikor még írni sem tudsz..

pl. elég nehéz gyorsan alkalmazkodni a víz alatti élethez:) csak hogy anyádapád elmondja neked a tutit...és ha ezt nem fogod fel megfulladsz vala, vagyis a hüje génjeidet nem viszed tovább, hamár darwint kapargatjuk.

Terézágyú 2010.02.02. 15:26:28

Nemrég volt egy hír, hogy egy autós belerohant a körforgalom közepébe, mert jobban hitt a (lejárt adatú) navigációs kütyüjének, (hajts egyenesen előre), mint a szemének, hogy nincs az ott egy körforgalom...

Lehet hogy eljön az idő, amikor mondjuk a modern ember már nem tud kinyitni egy könyvet - és ha nincs áram, és lemerült az aksi, akkor a wikipédiát sem tudja elérni...?

Tanárok mesélik, hogy sok diák egyszerűen nem hajlandó könyvet használni forrásként - ha nincs fent a neten, akkor az számukra halott forrás...

Maren Maris 2010.02.02. 15:56:54

"- Mester, hogyan kell megvilágosodni? -
Nem kell megvilágosodni.
A tanítvány ekkor megvilágosodott."

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.02. 16:17:29

A vizualizációnak nagy ereje van.

Agresszív Kamionsofőr 2010.02.02. 16:38:58

@Feca: Hogyisne, bölcs öregek, anyád!! Nem elég, hogy ebben a rohadt országban már mindenki a nyuggerek seggét nyalja és a fél adómat a mámikáknak fizetem, a végén még azt is egy szafaládézabáló nyugger fogja megmondani hogy mihez kezdjek a csajommal??? Nekem egy aszott nyugger se fogja megszabni hova menjek nyaralni, nem érdekel hány könyvet olvasott el baszod!

kvadrillio 2010.02.02. 16:43:07

„A Google megöli az öregeket” legyen).

Most azon filózok, hogy ezt az elméletet te találtad ki vagy csak ilyennek születtél ?
És lehet-e-é segíteni még rajtad vagy netán-tán így maradsz örökre ?

...na gondúkozzzok tovább.....:)

báhno 2010.02.02. 17:42:28

@Agresszív Kamionsofőr: őszintén sajnállak, hogy még nem találkoztál bölcs öreggel, mert akkor tudnád, hogy bölcsessége egyik alapvető pillére, hogy nem szabályozz le, nem kötelezz, a döntést mindenben meghagyja neked.

Ne általánosíts! Tény, hogy az a fajta van többségben akiről te írsz, de ez sajnos az elmúlt évszázad eseményeinek terméke.

nitro1 2010.02.03. 09:39:02

@FILTOL: "DE
kiváncsi lennék mikor jön majd oda a gugli hogy megtanítsa a kölykömet fafaragni, vagy kapálni, vagy cipőt befűzni, vagy mittudom én."
Igaz, ezt a kugli már nem tudja. Erre ott a juhtyúb. :-)))

sovesztomesz 2010.02.09. 09:15:06

@Amondo: "ki sokba kap, szarba kap"

"gazdag, kinek elég a szükséges" :-)
süti beállítások módosítása