El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.02.23. 09:30 Metronom

A nyomtatóm művész(et)?

Az Aikon 2 (Autonomous/Artistic/IKONograph) nevű rajzoló robotot 2010 február elején mutatták be a Kinetica art Fair-en Londonban. Megnéz és lerajzol. A Tihanyban sétálgató német turistákat rajzoló művészek lassan új munkát kell, hogy keressenek. Az Aikon 2 fejlesztői ugyanis nem azt tűzték ki végcélul, hogy a robot képes legyen a kamerája elé ülő ember arcát lerajzolni, hanem azt, hogy a művészi rajzolás folyamatának modellezése útján olyan eszközt hozzanak létre, mely művészi karakterrel, stílussal rajzol.

Miről is van szó?

°°°

Amikor megszületett a fotográfia, a portréfestők válaszút elé kerültek. Vagy felhagytak a tevékenységükkel és elmentek portréfotósnak, vagy egyedi stílus kidolgozásába kezdtek. Akik a másodikat tették, sokat köszönhettek a fotográfiának, hisz az kényszerítette őket gondolataik pontosabb kifejezésére. (Csúsztatás!)

Aikon 2 más és más alkalommal ugyanazt az arcot különféleképp rajzolja.

Talán az Aikon 2 nyomán hasonló történet bontakozik majd ki. A művészek választásra kényszerülnek. Vagy elkezdik használni művészetükben a robot technológiákat, vagy megpróbálják gondolataikat pontosabban, gépek által követhetetlenül kifejezni...

(Klikk ide több rajzért Aikon karjából)


1 komment

Címkék: tudomány rajz művészet


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr331767073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.02.27. 13:17:10

Egyszerű algoritmusok alkalmazása egy fotón nem egyenlő a művészettel... Amúgy ez a robot nem csinál új dolgot, számítógépen ezek már régen léteznek.
Mondjuk a legtöbb portrérajzoló tevékenysége sem művészet...
süti beállítások módosítása