El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.10.01. 12:04 Kósa Balázs

Cigánybűnözés meg a kereszt

A Legfelsőbb Bíróság döntése szerint törvényi előírás hiányában politikai kampányfilmként bármit le lehet adni, annak tartalmát a közmédia nem vizsgálhatja. Az ítélet következményeként a közszolgálati televíziónak és rádiónak sugároznia kell a Jobbik reklámját, amit korábban mindkét médium megtagadott. Néhány politikus és jogász trehányságának köszönhetően tehát újabb rés támadt a demokratikus társadalom védekező mechanizmusainak falán, remélhetően csupán ideiglenesen. A lyukat azonban, ha igazán jó stratéga lenne, az egyház súlyos testével már most eltorlaszolhatná.

Nem kell ugyanis politikai géniusznak születni annak felismeréséhez, hogy a Jobbik legitimációjának egy részét a történelmi egyházaktól nyeri. Úgy tűnik, a párt vezetőinek akár személyes, akár szavazatszerzési okokból valóban szüksége van a kereszténység nyújtotta erkölcsi háttérre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a sietség, amellyel a szervezet két illusztris személyisége igyekszik bizonyítani keresztény elköteleződését egy az Osztie Gábor által adott interjúra válaszként, amelyben a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke a Jobbikot a keresztény kultúrkörben szalonképtelen, nem európai pártként írja le. Vona Gábor publicisztikájának bizonyos részeinél az embernek olyan érzése támad, mintha egy megszeppent kisfiú könyörögne, vajha mégiscsak megsimogatná buksiját a szigorú apai kéz. Morvai Krisztina pedig a keresztény politikus számára elengedhetetlenül szükséges krisztusi alázatról vall megrendítően, amelyről a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hitoktatói szakán szerezhetett bővebb ismereteket.

Hogy mi is elmondhassuk: tanár úr, én készültem, idézzük most fel a Jobbik programjában a cigánybűnözéssel kapcsolatban leírtakat: "A cigánybűnözés fogalma természetesen nem azt jelenti, hogy minden cigány bűnöző lenne. Nem jelenti tehát sem a cigányság kollektív megbélyegzését, sem rasszizmust, hiszen a jelenség mögött nem genetikai meghatározottság, hanem sajátos szociokulturális háttér értendő. [...] A cigánybűnözés elszenvedői nem egyszer maguk is cigányok." Ez így persze nem a Mein Kampf. Egy tisztán mein kampfos retorikával Magyarországon még nem lehetne bekerülni a parlamentbe. Sőt, a programnak ez a része nemhogy Mein Kampfhoz nem hasonlítható, hanem politikailag minden szempontból korrektnek, és ami még több: szükségesnek tűnik. Legalábbis néhány pillanatig.

Sokan emlékszünk még arra az időszakra, amikor a környező országok némelyik üzletében ékes magyarsággal megírt táblák jelentek meg: magyar, ne lopj! Érdemes felidézni, milyen érzés volt egy ilyen boltba bemenni. Jó? Ha az ember egyedül állt a sok idegen között, nem akarta-e óhatatlanul is eltitkolni, hogy magyar? Holott a felszólítás nyilvánvalóan nem neki szólt! Kérdezem mindezek után, a cigánybűnözés nem bélyegez meg?

Új bekezdés. "Jézus Krisztus lehajolt a tanítványokhoz, és megmosta a lábukat. Úgy gondolom, hogy ez nekünk, keresztény politikusoknak mélyen megszívlelendő üzenet. Legalább két fontos eleme van. Az egyik: az embertársaink iránti alázat kötelezettsége. A másik: Jézus, amikor lehajolt és megmosta a gyarló, bűnös ember lábát, s felnézett rá, nemcsak alázatos volt vele, de fel is emelte. Azt üzente gesztusával: méltóságod van, értékes vagy, fontos vagy, szeretetre méltó vagy. Küldetésed van ezen a földön. Jó, hogy vagy. Nekünk, keresztény politikusoknak az a legfőbb feladatunk, hogy Krisztus tanítványaiként ezt éreztessük az emberekkel." Ezek európa parlamenti képviselőnőnk szavai, korábban már említettem, hol. A keresztény szavazópolgár pedig ismételten elbizonytalanodik. Hát nem mélyen keresztényi, amit itt Morvai Krisztina megfogalmaz? Nem ragyog-e át a sorokon az a tündöklő tisztaság, ami kizárólag az evangéliumé? Nem csak amiatt fanyalgunk-e jobbikosoktól, mert ezt verik belénk? A zsidók. Mert kell nekik az, ami a miénk?

Csapó kettő. "Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták" - így az evangéliumi aranyszabály. Ebből pedig a következő kérdés kifejezetten következik: Morvai Krisztina, mint szerető édesanya, vajon mit érezne akkor, ha a gyermekeit az iskolában, mint nácikat, kiközösítenék, netalán fizikailag bántalmaznák? Örülne? Igazságosnak érezné? Az iménti logika alapján tehát nem kellene-e a cigánybűnözés, mint becsmérlő és megalázó kifejezés ellen tűzzel-vassal harcolnia? A cigányt nem felemelni kellene-e inkább azt üzenve neki méltóságod van, értékes vagy, fontos vagy és szeretetre méltó vagy? A roma-magyar együttélés problémáját a cigánybűnözés pártpolitikai hívószó bevezetése nélkül nem lehetne megoldani?

"Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik juhok ruhájában jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét?" - ha már a Biblia szóba került.

Persze a párt mindaddig hangoztatni fogja a történelmi egyházakhoz való kötődését, amíg az határozottan el nem szakítja ezeket a szálakat. A felelősség elsősorban nem a Jobbiké. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptemberben elítélte az újpogányságot, Osztie Gábor riportja már szóba került, ezen kívül azonban igen kevés megnyilatkozás lépte át az ingerküszöböt. A református egyház évek óta képtelen arra, hogy egy életképes küldöttet delegálva helyre tegye ifjabb Hegedűs Loránt ámokfutását a szélesebb publikum, azaz szeretett nemzete előtt.

Az egyik érv, amivel a felelősséget el szokták hárítani, hogy az egyház, mint szervezet, nem politizál. Csak hát ugye ez magaslabda, ziccer németül. "A Magyarországi Református Egyház a kedvezőtlen körülmények közepette is minden rendelkezésre álló eszközzel buzdítja és bátorítja a jóakaratú embereket arra, hogy menjenek el a népszavazásra és igennel válaszoljanak [...] Állásfoglalásunkat hitünk és erkölcsi meggyõzõdésünk diktálja, noha tudjuk, hogy a kérdés politikailag is létfontosságú." 2004, kettős állampolgárság, népszavazás. A felhívás tartalmával nem mellékesen egyetértek - hitünk szó kivétel -, csak ez a cikk itt nem erről szól.

Kérdések újfent. Mondjuk a magyar katolikus és református egyház vezetőihez, tudniillik a többi történelmi felekezet vagy pici, vagy tagjai körében a szélsőjobb támogatottsága statisztikailag nem mérhető. Tehát. Ha határontúli magyarság ügye elsősorban hitbéli és erkölcsi kérdés, akkor egy államalkotó kisebbség emberi méltóságát sértő attitűd elleni fellépés szintén az, nem? Ha az egyház az utóbbival kapcsolatban hallgat, önmagát hitelteleníti el, ugye? Az ország belső lelki tartalma egyáltalán nem érdektelen, azaz nem csak a mennyiség, de a minőség is számít, igazam van? Akkor viszont, mi ez itt, ez a kupleráj?

Ez persze már csak a következmény és nem az ok. A valódi probléma az, hogy a keresztény identitás és a nemzethez tartozás viszonya az említett egyházakban nem kellőképpen tisztázott, már régóta nem az, és nem ez az első eset, amikor ezt valaki szóvá teszi. Makkai Sándor Öntudatos kálvinizmus című, 1925-ben megjelent művében például így ír erről: "... végzetessé válható hiba a kálvinizmus nemzeti jellegének politikai elhajlása. Ez a tendencia azzal fenyeget, hogy elsorvasztja és kiírtja a kálvinizmusból a vallást s azt tisztán faji, sőt esetleg érdekpolitikává alacsonyítja, s ezáltal az egésznek igazi lényegét megöli." Karner Károly (na jó, ő evangélikus) 1942(!)-ben pedig így: "A megmagyarosított kereszténységet éppen az jellemzi, hogy Istent arra akarja felhasználni, hogy biztosítsa nemzeti kívánságait, reménységeit és törekvéseit..." A katolikus berkekben ebből a szempontból nem vagyok járatos, idevágó idézetet tőlük sajnos nem ismerek.

Nem gondolom egyébként, hogy a püspökök számára ez valami nagyon új. Fordulópontnak viszont milyen szép lenne, ha Bölcskei Gusztáv vagy Bogárdi Szabó István és az ő megfelelőik a katolikus oldalon - ismételt ismerethiány Erdő Péteren túl - szóvá tennék, hogy ez a cigánybűnözéses retorika a keresztényi szeretetnek csöppet ellene mond, nem hiányzik senkinek, és óva intünk éppen ezért. A választások után néhány nappal a fideszes csicskázás vádját elkerülendő. Nem csak ez a befelé dörmögés, hogy már megint aszonták rólunk, hogy nácikok vagyunk, pedig valójában nem is. A Jobbik pedig eldönthetné, hogy most akkor merre tovább. Szakítás vagy visszavonulás. Milyen szép lenne, nem igaz? Végre valami...


19 komment · 1 trackback

Címkék: egyház jobbik cigánybűnözés


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr442336779

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kedvetlenítő kérdések 2010.10.09. 10:52:19

Vajon mi az aranyos kis faszomat kellene gondolnom arról az országról, ahol az országgyűlési választásokon az összes szavazópolgár körülbelül egyharmadának támogatását, mely az országgyűlésben kétharmad fölötti jelenlétet eredményez, a kormányzó erő el...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsaszper 2010.10.01. 13:48:53

Szerintem egyáltalán nem biztos, hogy itt rés támadt a demokrácián.

A hirdetés megrendelője felel a tartalomért, ez tiszta. Ez a következő hónapokban várhatóan a megfelelő eljárás

A jogalkotó azt nem akarta, hogy mondvacsinált okokkal vissza lehessen dobálni választási hirdetést, amiről utólag a választás után kiderül, hogy minden rendben volt vele. Ennek legalább olyan erős a veszélye, és durvább károkat tudna okozni. A jogsértő tartalmú hirdetés megrendelője ellen el lehet járni, ha lassabban is.

dzsaszper 2010.10.01. 13:53:50

Amúgy a Makkai és Karner idézet nagyon ül...

Kósa Balázs · http://elmondo.blog.hu 2010.10.01. 18:27:21

@dzsaszper: "Szerintem egyáltalán nem biztos, hogy itt rés támadt a demokrácián."

Igen, valószínűleg igazad van. :)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.10.01. 22:35:48

hiányolom a

Holocaust © ™ ®

felemlegetését.

a kálvinista Róma nélkül ez az ország már sehol se lenne, a vörösrongyos judapest rég elvezejtette volna.

valami evangéliumi/pünkösdi stb. újkereszténynek teccik lenni? - akkor meg tudom érteni ezt az szdszes utóvédharcot

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.10.01. 23:14:54

többet ért volna, ha ehelyett a poszt helyett

elmész csajozni

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.10.01. 23:25:02

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

amúgy kedves szerző mégjobban tenné,

ha nem politizálna nyilvánosan,
hetet-havat összehordva

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2010.10.02. 13:28:28

Sárkány ellen sárkányfű, jobbikbűnözés ellen kereszteshadjárat ! :-)

Kósa Balázs · http://elmondo.blog.hu 2010.10.03. 12:04:02

@erőspista: Hááát. A kereszteshadjáratok nem éppen a legszebb fejezetei az emberiség történelmének..

Kósa Balázs · http://elmondo.blog.hu 2010.10.03. 12:15:53

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

Legelőször is: 4 vagy 5 nap múlva tudsz majd válaszolni. Ha továbbra is abban a stílusban kommentelsz, ahogy eddig tetted, legközelebb 30 napra leszel kitiltva, utána örökre. Ostoba dolgokat egyébként írhatsz, azt nem tiltja senki, csak a forma tudod..

A meghagyott hozzászólásodra válaszolva: az álláspont, amit leírtam a református egyházban sem egyedülálló. Lényege: ahogy a Jobbik a romák és magyarok együttélésének kérdését kezelni igyekszik, elmélyíti a problémát és nem megoldja. Gyűlöletet szít nem egy esetben, ugyanakkor önmagát úgy igyekszik beállítani, mint aki keresztény értékrend szerint tájékozódik, ez pedig nem igaz, és szükséges lenne, hogy ezt a történelmi felekezetek is kimondják.

Az itt leírtak mellesleg tökéletesen megegyeznek azzal, amit Osztie Gábor az idézett interjújában elmond (rá tudsz kattintani). Osztie Gábor római katolikus pap, legelőször is, másodszor nem szdsz-es. Nem tragédia, ha ilyen dolgokon elgondolkodsz, mielőtt tollat ragadsz.. (Hozzáteszem: a pünkösdi, evangéliumi, szdszes stb. kategóriákról vszleg nem ugyanazt gondoljuk.)

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2010.10.03. 12:56:16

@Kósa Balázs: Kedves Balázs ! Tartalmilag teljesen közös nevezőn vagyunk. Amit írtam mindennek a fonákja 3x, és kicsit tömörítve.
Az alap egy minden szempontból primitív szkinhead szlogen kifordítása, a jobbikbűnözést szerintem nem kell illusztrálni, pláne a keresztényi elvekkel szemben elkövetett dolgaik miatt. Ha meg már keresztényellenesek, akkor van alapja a kereszteshadjáratnak, aminek most sokkal inkább lenne értelme, mint a jogosan kritizált történelmi előzménynek.

Kósa Balázs · http://elmondo.blog.hu 2010.10.04. 17:47:57

@erőspista: Kedves ErősPista, igen, gondoltam, hogy közös nevezőn vagyunk.. (:

A kereszteshadjárattal kapcsolatosan: a magam részéről inkább annak örülnék, ha az egyház tisztázná az álláspontját (többek között) a cikkben felvetett kérdésekkel kapcsolatban. Nem is kell konkrétan megneveznie a Jobbikot, ha nem akarja, csak abban legyen konkrét, hogy ez és ez rossz (pl. a cigánybűnözés szó használatának bevezetése). Szóval pontos jelenségekről beszéljen és ne csupán nagyvonalakban, amit aztán mindenki úgy értelmez, ahogy akar.

Amikor ez megtörtént, akkor viszont ne foglalkozzon többé az üggyel, hanem végezze a maga dolgát. Ezen a területen konkrétan: roma papok/lelkipásztorok képzése, vegyes roma/magyar gyülekezetek létrehozása (egyáltalán nem könnyű kérdés a gyakorlatban), ha ez nem megy, akkor roma gyülekezetek létrehozása, ápolása stb. stb.

Sola Scriptura 2010.10.10. 14:09:16

Hegedűs esete igazi próbája a református egyházszervezetnek. Ugyanis a lelkipásztort nálunk nem kinevezik, hanem a gyülekezet választja. Ergo amíg a gyülekezetnek jó így (s valljuk be, az egész Szabadság-téri gyülekezet már közelebb áll egy Jobbik.-tagszervezethez mint egy valódi református gyülekezethez), addig Hegedűst csak akkor lehetne elmozdítani, ha jogerősen palástvesztéssel sújtaná az egyházi bíróság. Ez azonban csak kirívóan súlyos egyházfegyelmi vétségek esetén lehetséges (ezek felsorolása a Református Törvénytárban, az egyházi bíráskodásról szóló 2000. évi I. törvény 30.§-ában található), amik között valóban szerepel, hogy "olyan cselekmény vagy mulasztás, amely az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütközik, vagy a viselt egyházi tisztség tekintélyét sérti, az egyház hitelét rontja", de ezt többnyire nem hivatalvesztéssel, hanem jóval enyhébb szankciókkal büntetik és ezzel Hegedűs is pontosan tisztában van.

Kósa Balázs · http://elmondo.blog.hu 2010.10.12. 10:30:40

@Sola Scriptura: "olyan cselekmény vagy mulasztás, amely az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütközik, vagy a viselt egyházi tisztség tekintélyét sérti, az egyház hitelét rontja"

Igen, Bölcskei Gusztáv és a Tiszántúli Egyházkerület gondnoka is ezen a címen perelték őt (Hegedűs), és a pert aztán el is bukták, a zsinatnak pedig 300ezer forintot kellett fizetnie.

Nem csak az egyházszervezetnek próbája egyébként szerintem Hegedűs. A Szabadság téri náci beszéd után pl. az a minimum lett volna, hogy valaki (lehetőleg egy püspök) kiáll a tévékamera elé másnap és bocsánatot kér. Hogy ezt nem tette meg senki, az óriási szegénységi bizonyítvány. Szóval nem hiszem, hogy csak a református egyház demokratikusabb szerveződésével lenne a baj, ami miatt sokkal nehézkesebben lehet megfosztani valakit a hivatalától...

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2010.10.13. 02:04:24

jó az a demokratikus szerveződés, sőt érték (lényegében különleges), csak használni kellene, pláne ilyenek után:
index.hu/belfold/2010/03/15/marcius_15/?p=2
(ott voltam, tényleg ezt mondta, melyik egyházügyi perben kell tanuskodni :)
Mert így nem szegénységi, hanem TÖKETLENSÉGI bizonyítványról beszélhetünk

Vaandor 2010.11.06. 05:58:14

Jó ezt így világosan, tisztán összefoglalva látni. Talán többeknek kellene.

És ami az eredményt illeti - még várok, és remélek.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.17. 09:16:10

A cikk általam érzett mondanivalójával alapjában véve nincs is sok bajom, de a költői kérdések nagyon szemet szúrtak:

"Morvai Krisztina, mint szerető édesanya, vajon mit érezne akkor, ha a gyermekeit az iskolában, mint nácikat, kiközösítenék, netalán fizikailag bántalmaznák? Örülne? Igazságosnak érezné? "

A világ dolgai, kedves Balázs, ettől sokkal komplexebbek. Merthogy Morvai Krisztina gyermekeit ettől talán indokoltabban akár a zsidó származásuk miatt is bánthatják, vagy legalább hátrányos helyzetbe kényszeríthetik. Még az Ígéret Földjén is, mert ott meg nem lehet teljes jogú polgár az, akinek gój az anyja...

Tessék szíves lenni már ezen a világon igazságos és békés országot, rendszert, rezsimet, állam-i, civil- vagy egyházi szervezetet, gazdasági társaságot mutatni - mármint az Őrtorony kiadó brossúráiban ábrázoltakon kívül!

Így, karácsony előtt szerintem jó lenne megkeresni, mit is állított Szíriai Szent Izsák az Isten igazságosságáról, illetőleg igazságtalanságáról...

Kósa Balázs · http://elmondo.blog.hu 2010.12.17. 17:40:47

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
"A világ dolgai, kedves Balázs, ettől sokkal komplexebbek."

nohát, ha nem te mondod, el sem hiszem..

"Merthogy Morvai Krisztina gyermekeit [...] akinek gój az anyja..."

És? ebből most mi következik?

"Tessék szíves lenni már ezen a világon igazságos és békés országot [...] mutatni - mármint az Őrtorony kiadó brossúráiban ábrázoltakon kívül!"

www.lordsday.org/lion.htm (legelső kép)

"szerintem jó lenne megkeresni, mit is állított Szíriai Szent Izsák az Isten igazságosságáról, illetőleg igazságtalanságáról..."

melyik könyvében?

egy nik a sok közül 2010.12.23. 09:18:55

A posztoló

"nagyvonalúan" megfeledkezik megemlíteni

a történelmi egyházak által folytatott cigánypasztorációt.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.30. 10:40:21

@Kósa Balázs: Sajnos én csak idézetként olvastam. Kérdezd meg kedves barátomat, Jenő professzor urat!
@egy nik a sok közül: Én nem vágnék föl egy hírhedt liberálsoviniszta és bigott ateista dicséretére sem...
süti beállítások módosítása