El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.11.11. 09:30 ficus

A magyar próféták elbogárlászlósodásáról

Tavasszal leszavaztam negyedik alkalommal is, a Fideszre, majd sietve külföldre távoztam, levegőt venni. Innen töltögetem a videókat, most éppen Tamás Gáspár Miklóst, meg Debreczeni Józsefet. És már megint a Bogár László jár a fejemben.

Az a muksó rám addiktív hatással van. A múltkor is képes voltam megnézni a Péntek 8-at, Csermely Péterrel, meg azzal a másik fura figurával, csak miatta. Ahogy magyaráz, kuksizik a szemüvege mögül, meg amit mesél: tökéletes az összhang. És mindig ott az a bizsergető érzés, hogy most a bolondérián innen, vagy azon túl járunk-e már. Rajzfilmfigurává változtam-e esetleg én is, Plutó kutyává, a kérdező meg a Donald kacsa. Bogár bácsi közben globális szippantógépekről, valami elkerülhetetlen, vagy talán kis szerencsével elkerülhető szörnyű végről, évszázadok óta üldöző balsorsról mesél. Én újra el-elkalandozok, de aztán hűségesen visszatérek, ő mesél, mesél, fakó hangon, buggyant vigyorral, mint aki tudatában van: végtére csak egy bohóc, vagy a láthatatlan ember, hogy a meséje igaz-e vagy sem, azt elég, ha ő tudja.

De a legjobb a Bogár Lászlóban az, hogy miközben elképesztő dolgokról mesél, pontosan úgy geszti- és artikulál, mintha ép ésszel felfogható dolgokról lenne szó. Volt valami táltos mester a tévében, akit szintén nagyon csíptem, a nevét sajnos elfelejtettem, de hosszú, zsíros haja volt, szemüvege, pálcika ujjai, és azzal magyarázta, hogy Mátyás király kétség kívül táltos volt, ezt minden megbízható forrás bizonyítja.

Félre ne értsék, Bogár ettől függetlenül biztos nagy tudású, meg sokak által elismert közgazdász, fősodratú médiák vendége. És lehet, hogy igaza van. Ahogy Tamás Gáspár Miklósnak, vagy Debreczeni Józsefnek. Minden ember sajátos szögből látja a világot, és akár síkhülye, akár zseni, akár olvasott, akár tuskó, amit lát, joga van elmondani, pláne, ha sokan kíváncsiak rá. És minél nagyobb képtelenséget mond, annál valószínűbb, hogy próféta. Én hajlok rá – és most a gondolatkísérlet kedvéért könyveljük el – hogy mindhárom szóban forgó ember a maga sajátos módján: próféta. Ki hamis, ki igaz, pillanatra hagyjuk függőben, és figyeljünk fel arra, ami közös!

Aki velem együtt a Walt Disney- Antall József generációhoz tartozik, ismerheti mindhárom sziluettet. József, a mindenkori vészharang-felelős és királyi portréfestő, Gáspár, a megvadult házörző kutya, az aktuális önmagához körömszakadtáig hűséges hiperentellekt, és végül László, a csörgősipkás nemzeti-alternatív próféta. Mindhárom a maga nemében eredeti, de szekértáborok közelében tanyázik, és szeret bújtogatni. Ám aki a nüanszokra is érzékeny, észrevehette: a fülkeforradalom óta nem csak az országban, de prófétáinál is megváltozott valami: József és Gáspár is felvette László csörgősipkáját. Korábban ugyan már próbálgatták, tükör előtt, mint Viktor a koronát. De – hogy stílszerűek legyünk – mára összenőtt, ami összetartozik. A tök meg a tökfödő (svájcisapka?). Betetőzött a bogárlászlósodás.

Az új stíl lényege: „gyerekek, eddig csak egy szakadék volt az igazság (vagyis jómagam) és a valóság (vagyis ti) közt, még volt remény, hogy meghalljátok a hangom, de mára a helyzet menthetetlenné vált. A katasztrófa elkerülhetetlen, sőt, már meg is történt, Pompei népe vagytok, csak vakságotokban nem látjátok”. Vagyis a szöveg pontosan az, ami korábban László védjegye volt. „Egyetlen remény van, egy aprócska sugaracska: hogy a nép esetleg észhez tér.” – mondja most már Gáspár és József is, fakó hangon, buggyant vigyorral.

Én meg nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy ez a bogárlászlói mém valahol mélyen a néplélek meleg bugyraiba ágyazódva szaporodik, a magyar föld az igazi otthona. Mert például itt, ahol vagyok, a galloknál, rettenetesen – hú de nagyon! – utálják a Sárközyt. Hónapok óta áll a dzsídípí, meg az út közepén a villamos az egymást érő sztrájkok miatt. Veszélyben a demokrácia is, ugyanúgy, mint otthon, régi mítoszok, játékszabályok tiportatnak sárba. A de Gaulle által kiterjesztett elnöki jogkör sasszárnyai csak úgy csattognak, riadtan szaladnak a pockok. Ám, ha egy elvhű baloldalit kérdezel, ki szíve legmélyéről gyűlöli a magyar származású elnököt, valahogy mégsem juttok el az armageddonig. Sőt, meséli az egyik: szerinte Sárközy az új Napóleon, a maga nemében zseniális. Lehet, hogy mi még borzongani sem tudunk európai módon?

 

Videók:

 

 


14 komment

Címkék: politika magyar debreczeni bogár tgm lászló józsef elbogárlászlósodás


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr382436442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo nero 2010.11.12. 09:57:58

nekem három szomszédom van: egy cukrász, egy utcaseprő és egy sebész. egy nap mindhárman lógó orral mondták, hogy tragédia történt a munkahelyükön. Hátbaveregettem őket, jajj fiúk ti mindig mókáztok, fel a fejjel nem látjátok magatokat? Kiköpött olyanok vagytok, mint donald kacsa, ő is mindig megkacagtat.
mi a tökömről szól ez a cikk?

pruitt igoe 2010.11.12. 10:49:49

@rambo nero:
Arról szól, hogy divat lett fölöslegesen ijesztgetni, és ezt Bogár László kezdte. Szerintem hülyeség ;)

rambo nero 2010.11.12. 14:06:59

@pruitt igoe:
:DDDDDDDDDD
Az az apróság is elsikkadt, h Bogár kormánybarátként "ijesztget", míg a másik kettő..

Meg persze egy cikket összehozni az "ijesztgetések" tartalmától tökéletesen függetlenül?

Na de ki az, akinek az alaptalan ijesztgetésről Bogár jut eszébe??

Bogár mellesleg érdekes, mert gazdaságfilozófiai alapokat feszeget, eltérő nézőpontból, mint a main stream, és elég intelligens is hozzá, hogy végigvigye a gondolatmenetet. Tipikusan olyan kényes kérdésekben, amelyekre az az általános reagálás, hogy "de hát úgy sem lehet máshogy".

Na de ez már túlmegy a csörgőssipkázás tégéemezés határain, úgyhogy talán hagyjuk.

ficus 2010.11.12. 14:17:45

@rambo nero: szerintem félreértesz, bár jót röhögtem azon, amit írtál. amit bogár hirdet, azt én itt nem akarom minősíteni, az egész nem erről szól. sőt, sztem a bolondokra általában érdemes odafigyelni. de ha jól megfigyelted, még azt sem mondom, hogy bogár bolond.

nekem az sokkal érdekesebb, hogy hogyan lettek a balos megmondók egycsapásra ugyanolyan világvége próféták, mint amit eddig csak a jobbon lehetett látni.

rambo nero 2010.11.12. 14:33:20

@ficus:
pedig egyszerű: úgy hogy ellenzékbe kerültek (ellentétben Bogárral)

a csörgőssipkázás nem bolondozás?

ficus 2010.11.12. 14:39:22

aha:) nem, nekem meggyőződésem, hogy ő is furának tartja magát, egy bolond szerepét játssza (mondjuk a fellengősség kedvéért, hogy Shakespeare-i értelemben), de legalábbis tudatában van annak, hogy amit mond, az első blikkre legalábbis képtelenség. hogy ő mindezt tényleg így éli-e meg, erre persze nincs perdöntő bizonyítékom.

virág andrás 2010.11.12. 19:22:38

Irígyellek: vág az eszed, mint a borotva! Bogár, Sarkozy... Értesz Te mindent. Nem mondanám, hogy magas ez Neked, mint sertésnek a stelázsi! Ja! És vigyél egy szál rózsát az Invalidusok Dómjába. Én mindig megteszem. Érezd jól Magad és írj szorgalmasan!

ficus 2010.11.12. 19:57:52

@virág andrás: Szigorúnak tetszik lenni! (A jókívánságokat köszönöm.)

pruitt igoe 2010.11.12. 20:03:30

De azt el kell ismernem, hogy ha lehunyt szemmel hallgatom Bogár Lászlót, egészen TGM-hangja van. Tessék megpróbálni, komoly! :D

blerocs 2010.11.13. 10:43:38

A gondolataiban sok igazság van, a szivattyú, tetszik, nem tetszik, működik, nem értem, mi ebben a furcsa. A rendszerváltáskor tőkehiányra hivatkozva az ország tőkéjének nagy részét külföldi befektetőknek adták fillérekért.

Sárközy meg valóban egomán, a G20 csúcsra is később érkezett, mint a többi 19 államfő, de legalább lennének épkézláb gazdasági javaslatai, vagy az Unió jövőjéről, de semmi, semmi komolyan vehető.

PR-küszöb 2010.11.13. 19:19:47

Abszurd kérdés:
Ha gondosan és pontosan, hézagtalanul egymás mellé helyezünk három szakadékot, hány szakadék lesz az eredmény?
=))
süti beállítások módosítása