El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.09.24. 16:19 Éhezőművész

Ki a legjobb ember?

Adott egy hangfelvétel, ami az ország fele számára maga a magnóra vett gonoszság, a másik fele számára pedig egy felelős államférfi igazságért és őszinteségéért intézett szónoklata. Vajon mennyire relatív a jóság fogalma?

Az Independent nemrég megirigyelte a Világ Top100 leggazdagabb embere és hasonló listák sikerét, és maga is összeállíttatott egyet 2006 legjobb (legjóságosabb) embereiről.

Merész vállalkozás volt. Jó alatt a lap azt értette, hogy az "etikai dimenzió motiválta” az illetők tetteit. (Az persze kérdés, hogy valamiféle konkrét jó-fogalom nélkül hogy lehet valamiről eldönteni, hogy etikai...)

Az 50-es listán szerepel állatvédő, iraki börtönellenőr, béke aktivista,  pedofília-áldozatokat segítő, környezettudós, mozgássérült-jogi aktivista, meteorológus, David Attenborough, szegénységi szakértő, és meleg-jogi aktivista. A harmadik világ szegénysége és a béke tűnik 2006-ban brit szemmel a legetikusabbnak, mert e két ügyhöz kapcsolódó embereket találunk a legtöbbet rajta. (A teljes lista itt olvasható.)
 
A nevében is függetlenségét hirdető - egyébként alapvetően baloldalinak tartott - lap listája kissé talán színtelen-szagtalanra sikeredett: mindenből egy kicsit csipegettek, hogy mindenki megtalálja azt, ami szerinte ma kimeríti a jó fogalmát. Vallásilag is tökéletes egyensúlyra törekedtek: van rabbi, muszlim reformer, szikh vezető és keresztény szerzetes, sőt ökológus is.

Szintén a keresztények táborát erősíti a listán szereplő egyetlen nem közéleti szereplő, Gee Walkers, akinek fiát tavaly saját osztálytársai végezték ki brutális kegyetlenséggel, rasszista indíttatásból. (Walkers akkor a média nagy nyilvánossága előtt, könnyeivel küszködve  jelentette ki, hogy megbocsátott, sőt hogy nem érez a gyilkos iránt mégcsak keserűséget sem, csak sajnálja őket.)

Mivel egy blogban nem kell függetlennek lenni, így leírhatom, hogy bár a lista alapvetően tetszik, de nagyon hiányzik nekem az abortusz elleni, illetve a megelőzéséért folytatott küzdelem. Persze ez előbbi manapság igen kényes politikai kérdés, de talán ha a jóságot keressük, akkor kemény kérdésekben is kell valamiféle elköteleződés, vállalva az ellenvéleményeket is. Ez sebezhetővé tesz, “fogás” lesz az emberen – de pont ez a jó értelemben vett bátrabb szubjektivitás, amit hiányolok az Independent listájából.

És hogy ki lenne a magyar listán? Czeizel Endre? Böjte Csaba? Nagy Feró? Szenczy Sándor? Gyurcsány? Orbán?

Szólj hozzá!

Címkék: társadalom etika


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr3148005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása