El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.04.15. 17:15 Éhezőművész

Történelemformálók és szuperhősök vallása

Tényleg ateisták-e a sci-fi klasszikusok? Milyen vallásúak voltak a történelem legbefolyásosabb személyiségei? A rocksztárok hány százaléka baptista? És nem utolsó sorban: vannak-e taoista szuperhősök? Avagy mi történik akkor, ha egy programozó teljes képet akar kapni a vallásokról.

Egy Preston Hunter nevű informatikus fogta magát, és elkezdett adatokat gyűjteni a világ- és a kisebb vallásokról. Könyvekből, újságokból, levelezéssel, internetről. Az adatokat rendezte, strukturálta, és ebből összegyúrt egy honlapot.

Az egészen elképesztő adathalmaz - a gyalázatos dizájn ellenére is - hihetetlen csemege. Hunter alapvetően egy sajátos, néhol önkényes szociológiai megközelítést alkalmaz a besorolásban. Emiatt persze rengeteg kritikát kap, hiszen sokan kerülnek furcsa besorolásba. A keresztények például azt vetették fel, hogy a kereszténység nem vallás, hanem egy kapcsolat Jézussal, de Huntert az ilyesmi nem érinti meg, hanem pragmatikusan és saját megítélése szerint objektíven dolgozik tovább - így lett John Lennon katolikus. Woody Allen például részletes elemzés mellett "zsidó neveltetésű agnosztikus" besorolást kapott.

Persze sok torzítást, tévedést fel lehet hozni, de minek? Élvezzük inkább a statisztikákat.

A katolikusok például az amerikai kormányzóknál és a kanadai miniszterelnököknél a legerősebbek, az anglikánok a legfelsőbb bíróságokban, a zsidók pedig a filmbizniszben (rendezők, színészek, producerek) aratnak. A metodisták sok amerikai elnököt adnak, a baptisták között pedig - ki gondolta volna - relatíve sok a rock and roll sztár. Az evangélikusok a történelem legbefolyásosabb tudósai között felülreprezentáltak. A buddhisták jók sci-fiben, bár ebben a kategóriában az ateisták - a közhiedelemnek megfelelően - az igazán erősek. Az istentagadók természetesen a történelemformálók között is jól szerepelnek, még úgy is, hogy Hitlert "katolikus hitből kitért náci vallásúnak" sorolták.

A további böngészést, összeesküvés-elmélet gyártást az olvasóra bízzuk, egy valamit azonban muszáj még megemlíteni: a képregényhősök vallásának elemzését. Ehhez már kétségtelenül az átlagosnál is bogarasabb informatikusnak kellett lenni, ugyanis Hunter többszáz szuperhős életrajzát rágta át vallásos utalásokat keresve. Hála neki, most már az emberiség tudhatja, hogy Pókember protestáns, de fő ellensége, Green Goblin ateista, Superman pedig metodista. A muszimok, a buddhisták és a hinduk is szép számmal tudnak szuperhősöket felmutatni, de lapunk kedvence (talán érthető módon) a hazánkban eddig totálisan ismeretlen Bibleman, aki nagyon helyesen a baptisták közé soroltatott.

(Akcióban az anglikán szuperhősök)

Összesítő táblázat

 


6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr59426801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amondo 2008.04.15. 18:51:56

Csak hogy kapcsolodjak a blog elozo bejegyzesehez is: ne feledkezzunk meg arrol a kinos epizodrol, mikor Bibleman Koranman-kent turnezott a Kozel-Keleten. (Bovebben itt: larknews.com/february_2005/secondary.php?page=1)
Egy jo baptistatol nagyobb kovetkezetesseget varnek el.

bubastis 2008.04.15. 23:21:31

Kemény :) Jó halászat volt!

juliet 2008.04.16. 09:01:54

"A buddhisták jók sci-fiben, bár ebben a kategóriában az ateisták - a közhiedelemnek megfelelően - az igazán erősek."
Persze csak addig, amíg C. S. Lewis sci-fi trilógiáját meg nem filmesítik:)

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.04.16. 13:34:41

Ez nem semmi...
Ilyen pihent agyakat a Parlamentbe is!
(Ja, es noket!)
:)
süti beállítások módosítása