El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.05.03. 17:10 Amondo

Így is lehet - aranyos és kedves politikusok

Mint arról a magyar sajtó is beszámolt, a csütörtöki önkormányzati választásokon leváltották London polgármesterét. A várost nyolc éve irányító munkáspárti Ken Livingstone-t legyőzte konzervatív kihívója, Boris Johnson. A győztes Johnson magyar füllel hallgatva szürreális mondatokat mondott győzelmi beszédében. Ilyeneket:

“Mr Livingstone polgármester úr, Ön ennek a városnak egy nagyon kiemelkedő jelentőségű köztisztviselője és megbecsült vezetője volt. Ön új tartalommal töltötte meg a polgármesteri tisztséget: országos rangra emelte. Amikor Londont 2005. július 7-én támadás érte, Ön felszólalt London nevében.” Johnson szintén méltatta Livingstone “bátorságát és erőteljes szívósságát az ellenfeleivel szemben, elsősorban az ‘Új Munkáspárton’ belül.” Johnson azt is mondta a jelenlévő Livingstone-nak, reméli, hogy miközben a beszédek után közösen pezsgőznek a fogadáson, találnak majd arra módot, hogy “a polgármesteri hivatal továbbra is élvezze az Ön London iránti nyilvánvaló szeretetének áldásait”.
Linvigstone is kijelentett érdekes dolgokat, híveinek például ezt mondta: “Sajnálom, hogy nem sikerült még néhány szavazatot szereznem, ami biztosíthatta volna a győzelmet. Ezért egyedül engem terhel a felelősség. Olyan nincs, hogy valaki nyolc évig polgármester, és amikor nem nyer harmadszorra, akkor ezért másra keni a felelősséget. Én vállalom ezért a felelősséget, és sajnálom, hogy nem tudtam megszerezni Önöknek a győzelmet.”

Persze nem is értem, mit csodálkozunk. Ezek is csak amolyan unalmas politikai beszédek, amilyeneket Magyarországon is gyakran hallhatunk, melyekben hosszan méltatják a legyőzött ellenfél érdemeit, a legyőzöttek pedig magukra vállalják a felelősséget a bukásért.

Azért azt is jegyezzük meg, hogy Livingstone tényleg nagy formátumú polgármester volt. Londont jelentős világvárosból még jelentősebb világvárossá alakította át. A város építészete, közigazgatása egyaránt megújult az elmúlt években, gazdasági szerepe nőtt, hírességek tömege költözött oda. De hát az ilyen nagyszerű politikusi teljesítmények sem szokatlanok itt Magyarországon. Ugye igazam van?

5 komment

Címkék: budapest politika demszky jobboldal baloldal hetidemagóg


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr25452177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csabosz · http://bibliaprogramok.blog.hu 2008.05.03. 21:17:33

Hát persze, úgy van, ahogy mondod!

paplanvakond 2008.05.05. 13:24:57

Baromi kiváncsi vagyok, ott miért úgy mennek a dolgok, itt meg miért így.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.05.05. 13:55:34

paplanvakond, azert, mert mi kifejezetten elvezzuk masok becsmerleset... Ez egy olyen ossznepi jatek.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.05.06. 14:45:53

"... mert mi kifejezetten elvezzuk masok becsmerleset..."

Nem tudom, én pl. már rohadtul nem, legjobb esetben untat. Plusz, hát nem is túlságosan produktív. Kábé minden szempontból jobb lenne, ha a politikusaink (és mások) a felidézett hangnemben is képesek lennének egymáshoz szólni. Az ember legalább egy kicsit úgy érezné, hogy egy normális országban él...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.07. 09:41:45

nono.
csak hogy félreértés ne essék: a mi balkánias fertályunkon alig van (van?!) olyan közéleti alak, akit hasonlóképpen lehetne méltatni.

és ha valakit csak "becsmérelni" lehet (fent ezt a szót használja vki), akkor igenis, ne zengjünk róla himnuszokat...
ha vki tesz a városáért, persze, dícséret illeti.
de fordított esetben?!

attól még persze igaz, hgy mink itten szeretünk búsulni, meg cifrákat mondani.
süti beállítások módosítása