El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.06.30. 14:54 Babalabda

Életfogytiglan, de meddig?

Kigyúrt, kopasz, tetovált, a rácsot rázza. Az emberek tudatában általában ilyesfajta kép él azokról, akik nem önszántukból ülnek. Minél vastagabb és minél nehezebben mozdul az a rács, annál nagyobb biztonságban érezzük magunkat. Valószínűleg ezért is kavart szakmai berkekben hatalmas vihart az igazságügyi tárca 2007-es törvénytervezete, mely a tényleges életfogytiglanra ítéltek esetében sem zárja ki a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét.

Miről is van itt szó? A súlyosabb bűncselekményekért többnyire életfogytiglant szoktak osztani a bíróságon. Az elnevezés megtévesztő, hiszen az ítélet nem haláláig vonja ki az elítéltet a forgalomból, csupán - a tett minőségétől függően - 15-30 évig terjedő szabadságvesztést jelent. Ettől megkülönböztetik a tényleges életfogytiglan büntetést, ami kizárja a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét. Ez utóbbi Magyarországon a halálbüntetés eltörlése után, mintegy annak alternatívájaként került bevezetésre kísérleti jelleggel 1990-ben. És azóta is létezik, "ideiglenesen".

A 2007-es törvényjavaslat azonban felkavarta az állóvizet: megindult a diskurzus, a szakértők (és laikusok) két táborra szakadtak. Az ellenzők szerint nem humánus dolog egy embert egy életre megfosztani a szabadulás reményétől, arról nem is szólva, hogy ez igencsak alulmotiválttá teszi az elítéltet, már ami a börtönön belüli viselkedését illeti. Akinek semmi vesztenivalója, bátrabban csap oda a cellatárs nyakára, hátára, oldalára. Egyébként is, ha valaki hetven évesen szabadul, az már általában nem sok vizet zavar.

A tényleges életfogytiglant nemzetközi szinten is egyre inkább ellenzik: Uruguay például nem volt hajlandó kiadni Egyiptomnak az Al-Qaeda tagsággal (és az 58 ember halálát okozó luxori robbantással) gyanúsított Mohamed Ali Hassan Mukhlis-t addig, ameddig Egyiptom meg nem ígérte, hogy sem halálra, sem tényleges életfogytiglanra nem ítéli.

A támogatói oldal ezzel szemben azzal érvel, hogy aki egyszer már annyira elvesztette az indulatai vagy érzelmei feletti irányítást, hogy gyilkosságot (vagy hasonló súlyú cselekményt) követett el, az a későbbiekben is veszélyes lehet. Másrészt pedig a társadalom számára is példát kell statuálni valahogyan, ha másképp nem megy, hát a tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel. A börtönnek ugyanis nem csupán izolációs funkciója létezik, hanem elrettentő is.

A közel tizenötezer magyarországi fogvatartott közül (nőkkel és fiatalkorúakkal együtt) a tényleges életfogytiglan kérdése valamivel több, mint egy tucat rab sorsát érinti. Szűken értelmezve ennyi ember sorsa forog kockán.

Az új törvényjavaslathoz kapcsolódóan jogi, szociológiai kutatás indult, mely kiterjedt a tényleges életfogytiglanra /életfogytiglanra ítélt rabok személyes megkérdezésére is. Meglepő módon a foglyoknak csupán kétharmada járult hozzá a személyes interjúhoz, ami meglehetősen szerény arány, ha számításba vesszük, hogy a hosszabb büntetést töltők általában szívesen teszik ki magukat olyan ingereknek, mint például egy jóravaló, fiatal szociológuslánnyal való beszélgetés.

A rácsot rázó, kigyúrt, marcona bőrfejűek helyett többnyire szelídnek tűnő, introvertált elítéltek húzódtak meg a tömör vasajtók mögött. Készségesen együttműködtek, bőbeszédűen nyilatkoztak, némelyik el is sírta magát. Legtöbbjüket az tenné boldoggá, ha újra családjukkal, hozzátartozóikkal lehetnének, és senki nem követne el újra (már aki bűnösnek vallja magát, vagyis a kisebbség) gyilkosságot.

A kapott válaszok alapján a szakértők megpróbálják majd felépíteni az elítéltek "pszichológiai térképét", hogy megállapíthassák, vajon mekkora az esélye a sikeres, társadalomba történő visszailleszkedésnek.

A börtönökben természetesen reszocializációs munka is folyik, melynek célja a frissen bekerültek erőszakos, deviáns, agresszív személyiségének lerombolása, illetve szabadulás előtt állók társadalomba való beilleszkedésének elősegítése. Bár a munkát személyi állomány speciális továbbképzése, börtönmissziók és lelkészek is segítik, általában nehéz hatni a "bűnös kollektívára". Valami miatt így is gyakoribb a börtönévek alatt piti áruházi szarkából profi tolvajjá vedlett bűnöző esete, mint a gyilkosból lett bibliaforgató lelkipásztoré...


12 komment

Címkék: börtön társadalom életfogytiglan


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr29546118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bélflóra 2008.07.01. 10:39:17

Babalabda! Nagyon csipem a stilusodat. Jó lett a cikk. Kik végzik ezt a kutatást? Mikor lehet az eredményeiről bővebben hallani?

Sytka · http://www.outputzona.hu 2008.07.01. 10:58:51

Ha az ember az ösztöneire hallgat, azok azt mondják neki, dutyiba örökre mindenkivel, aki embert ölt és soha ne is jöhessen ki onnan.
Az ÓSZ-ből kiderül, Istennek semmi baja nem volt a halálbüntetéssel sem.

A legnagyobb gondja szerintem az átlagpolgárnak nem is azzal van, hogy az elkövetőek hány évre csukják le és ott mi fog történni vele, hanem azzal, hogy nehezen megkeresett adóforintjait többek között olyan rabok ellátására költik el, akik nem csinálnak semmit, noha például közmunkára bevethetőek lennének.
Nem is számolom hányszor hallottam már, hogy "én nem akarom etetni ezeket a szemétládákat azért, hogy odabennt videót nézzenek és járjanak a konditerembe, inkább végezzék ki őket!".
Az mindenesetre biztos, ha valaki népszerű akar lenni, annak a halálbüntetés mellett kell kardoskodnia a mai magyar társadalomban.

Cyprián 2008.07.01. 13:33:18

nemzetközi szerződésekkel is elköteleztük magunkat, hogy ne legyen halálbüntetés. Úgyhogy erről ennyit.

eltűnődő furaalak 2008.07.01. 14:49:12

Egy hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságot követően (pl.) én egyáltalán nem tartom kizártnak a sikeres rehabilitációt -- az egy másik kérdés, hogy kire merném rábízni azt a döntést, hogy kit szabad visszaengedni és kit nem...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.07.01. 15:20:45

"Az ÓSZ-ből kiderül, Istennek semmi baja nem volt a halálbüntetéssel sem."

Komolyan mondom, zse-ni-á-lis... *öklendezik* Ez gyári defekt, vagy valamilyen tanult viselkedési forma? Vagy csak kaptál egy oltást gondolkodás ellen, még kicsi gyerekkorodban?
Mert ugye az meg sem fordult a fejedben, hogy az igazságszolgáltatás messze nem tévedhetetlen, és egy esetleg ártatlanul halálra ítélttől kissé komplikált és alapvetően haszontalan bocsánatot kérni. Meg ugye ott van a baleset és az önvédelem esete is... eh...

Cyprián 2008.07.01. 15:46:12

Kedves Alister!
Sytka mások véleményét idézte, nekem nem egyértelmű, hogy ez egy az egyben az övé is lenne (bár nem is kizárt.)

Sytka 2008.07.01. 17:20:53

Alister, kicsit gondolkozz már lécci mielőtt nekilendülsz!
Egyrészt nem írtam azt, hogy az igazságszolgáltatás tévedhetetlen, másrészt azt sem, hogy az ÚSZ-ben is ez maradt az alapvető hozzáállás. A saját véleményem pedig egyáltalán le sem írtam.
Nem kell olyat beledumálni a kommentemben, ami ott sem volt.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.07.01. 20:20:50

Izé, ha én idézek egy véleményt, amivel nem értek egyet, akkor ezt valamilyen formában jelzem. Nem véletlenül... ;)

babalabda 2008.07.02. 00:25:09

bélflóra,
a kutatást hivatalosan a Legfőbb Ügyészség megbízásából az OKRI (Országos Kriminológiai Intézet) végzi, úgy tudom, folyamatban van még az adatok feldolgozása.

Sytka,
"olyan rabok ellátására költik el, akik nem csinálnak semmit, noha például közmunkára bevethetőek lennének"
a fogvatartottak többnyire végeznek közmunka jellegű munkát, a szegedi börtönben többek között "origamiznak" vagyis papírdobozokat (cigis, fogvájós) hajtogatnak, darabját kevesebb mint 1 forintért (ha jól emlékszem 70 fillérért), más kérdés hogy-ez mennyire és kinek jövedelmező (2004-ben a börtön 1.528.112.000 ft költségvetési támogatásban részesült)

berciXcore 2008.07.02. 16:54:19

a halálbüntetést eléggé nehezíti valóban a törvénykezés tévedhetősége.
lásd a móri eset. akkor a konzervatív oldal egyből halált kiáltott. most meg ott vagyunk, hogy az egész történet évekig vakvágányon ment. előkerült az elkövető, akinek a lelkén a veszprémi postásgyilkosság is szárad...

ha akkor kivégezték volna a két akkori vádlottat, majd előkerül mégis az igazi tettes, akkor a törvénykezés mivel védekezne?

az életfogytiglan valamivel "könnyebb" eset, bár ott is fennáll a tévedés lehetősége. ha ez megtörténik, akkor a törvénykezésnek nagyon össze kell szednie magát, hogy az elsőként lecsukott embert anyagilag, fizikailag és lelkileg is rehabilitálni tudják.

Őrnagy Őrnagy 2008.07.02. 21:11:42

Akkor van gond, mondjuk ha egy pedofi erőszaktevő kéjgyilkost kiengednek majd újra megöl egy gyereket...

juliet 2008.07.03. 15:53:49

Amerikában biztos nem(index.hu/politika/bulvar/chngng2923/), legkorábban 3029-ban engedik ki.
Az államügyész szerint így igazságos, szerintem inkább nevetséges.
A szülőknek biztosan jelent egy kis megnyugvást, de erre elég lett volna kétszáz év is, nem?
(Nem az áldozatok szüleire gondoltam.)
süti beállítások módosítása