El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.10.08. 15:58 Éhezőművész

Csirkeburger Isten dicsőségére

Az elmúlt években, ahogyan a magukat felelős vállalatként újrapozícionálni próbáló gyorséttermek imázsjavító tettei erősödtek, párhuzamosan fokozódtak a támadások is. A Megetetett társadalom film és könyvváltozatában persze semmi újat nem mondott, csak azt, hogy a McDonald's és társai miatt továbbra is kivágják az erdőket, hogy a műtrágyázott, maximálisan kihasznált legelőket génmanipulált szarvasmarhák legeljék le, majd a tányérunkra mesterséges anyagoktól hemzsegő végterméket helyezzenek a végletesen kizsákmányolt alkalmazottak. (Mindezt egyébként a filmnél sokkal szemléletesebben mutatja be minden idők legjobb flash játéka - alant lehet vele játszani.)

Bár a támadások kereszttüzében leginkább a McDonald's áll, senkinek sincsenek illúziói a Burger Kinggel vagy a KFC-vel kapcsolatban sem. A gyorsétteremlánc egyszerűen ilyen: definíció szerint maximális hatékonyságra kell törekednie a termelési értéklánc legutolsó pontjáig.Arról viszont talán lehet vitatkozni, hogy lehet-e általában valami egyszerre hatékony és humánus.

Ebben a kérdésben érdekes kezdeményezés a McDonald's keresztény változata, egyelőre csak az USA-ban: a Chick-fil-A-t baptisták alapították, és most is az ő tulajdonukban van.

A cég célja szimplán: Amerika legjobb gyorsétteremláncává válni. Missziója némileg cizelláltabb: "Isten dicsőítése azáltal, hogy hűséges sáfárként kezeljük a ránk bízott javakat, és hogy pozitív hatással legyünk mindenkire, aki a Chick-fil-A-val kapcsolatba kerül". Hogy ez miben nyilvánul meg? A sportszponzoráció, a beteg gyerekek gyógyításának támogatása és a különféle ösztöndíjak nem jelentenek ma már kuriózumot. Maximum az összbevételhez viszonyított arányuk lehet érdekes, az viszont meg részben számvitel és adóoptimalizálás kérdése. Mondanunk sem kell, hogy a happy mealben keresztény játékok lapulnak, és az éttermekben számtalan más vallásos utalás található. Van dolgozói imaközösség is, ami viszont már problémákat is szült: egy hatéves munkaviszony után elbocsátott muszlim alkalmazott beperelte az étteremláncot - állítása szerint azért rúgták ki, mert nem vett részt az imákban.

És hogy lehet-e mindez hatékony? A Chick-fil-A-nek kifejezetten jól megy, hiszen már 1400 étterme van, az éves forgalom (2,6 milliárd dollár) alapján pedig a csirkés gyorséttermek közül a második helyen áll a KFC mögött. Miért csodálkozzunk ezen? Amerika köztudottan összehasonlíthatatlanul "keresztényebb", mint Magyarország. Milliárdos piaca van a keresztény könyveknek, cd-knek, filmeknek és tévécsatornáknak. Természetes, hogy ennyi hívő egy keresztény étteremláncot is eltart.

Van azonban valami, ami a Chick-fil-A-t valóban különlegessé teszi: vasárnap bezárnak. Mind az 1400 étterem. Az ok egyszerű: ezzel is Istent szeretnék megtisztelni és figyelmüket "az igazán fontos dolgokra" irányítani. Ahogy az alapítók fogalmaznak: "Ha hét nap kellene ahhoz, hogy megéljünk az étteremből, akkor más munkába kell állnunk."

Nincs jobb szó: kisebbfajta csoda, ha egy - bevásárlóközpontok mellé telepített (!) - vasárnap bezáró gyorsétterem bírja a versenyt. Hiszen vasárnap csak a hülye zár be. És talán még inkább csoda, ha valaki jópár évtizeden át hű is tud maradni ehhez az elvhez - az egyik leghatékonyság-centrikusabb iparágban, a kapitalizmus hazájában. Megkockáztatom: ez talán még a vallásos happy meal menünél is erősebb üzenet lehet.


30 komment

Címkék: amerika gazdaság fogyasztó keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr57686409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vándor-ló 2008.10.08. 17:58:51

Hát mindenekelőtt köszönöm, hogy gyakorlatilag lehülyéztél mindenkit, aki vasárnap nem dolgozik ("Hiszen vasárnap csak a hülye zár be."), ezzel jópár nem keresztény embernél is szerezve egy jó pontot. Tekintve pedig, hogy - többek között - a csirke is Isten találmánya, teljesen normális dolog, hogy annak adják a dicsőséget, akit az valóban meg is illet. Remélem itthon is lesz ilyen gyorsétterem, kiváncsi vagy rájuk. Üdv..

Vándor-ló 2008.10.08. 18:01:50

javítás: "kiváncsi vagyOK járuk".

Vándor-ló 2008.10.08. 18:05:14

áááá :)).. Mindegy, szóval érted.

Kendaq Pendragon 2008.10.08. 18:18:36

Kedves Éhezőművész!

A vasárnapi zárórát márcsak a jövedelmezőség miatt is megengedhetik, de ez benne van a szövegben is. Azt nem hiszem, hogy első helyre kerülhetnek a versenyben, ahhoz túlzottan egy bizonyos réteget szolgálnak ki.
Viszont hatásos evangelizációs módszer. Egészen a más vallások tolerálásáig. Ugyan ő akart ott dolgozni... Mintha egy félkezű ember jelntkezne rakodómunkára...

we 2008.10.08. 19:01:32

Sokat zabaltam itt annak idejen. Teljesen mas jellegu hamburgereket adnak mint a meki vagy a burgerking stb. Finomabb, egeszsegesebb es dragabb. Vasarnap tenyleg zarva vannak :)

Mattheo Guilleaume 2008.10.08. 19:08:53

"Hát mindenekelőtt köszönöm, hogy gyakorlatilag lehülyéztél mindenkit, aki vasárnap nem dolgozik."

Ááá, szerintem Éhezőművész csak egy közkeletű vélekedést idéz...

bookman 2008.10.08. 19:41:16

Tudomásul kell végre venni hogy amerika zsidó-keresztény alapokon nyugvó társadalom.A muszlim alkalmazott aki beperelte őket egyetlen fecske,és mint tudjuk egy fecske nem csinál nyarat..a legtöbb bevándorló pl :nem szomáliában,vagy Etiópiában szeretne letelepedni.A vágyak netovábbja :a Zsidó-keresztény alapokon nyugvó Amerikai Egyesült Államok.

gabcigirl 2008.10.08. 20:30:13



A vasárnapi zárva tartás ellenére is profin működő hálózattal a keresztény vállakozó azt demonstrálja, hogy Isten is megáldja azért, amiért méltányolja azt, hogy a dolgozóknak magánélete is van. Ld. Az Újszövetségi Jakab levél is azt írja, hogy az utolsó időkben a munkásoktól elrabolt bér az Úrhoz kiált. Magyarul:aki éjjel-nappal dolgoztatja alkalmazottait, éhbérért, rabszolgabérért, a profitmaximalizálás céljából, az előbb utóbb beleszalad a Teremtő ítéletébe és haragjába. A keresztény vállalkozás ezt látva, igyekszik pluszt nyújtani a dolgozóknak, ld: vasárnapi zárvatartás=több szabadidő ...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.10.08. 20:38:31

Amerika tele van keresztény plázákkal. Nos azok is bezárnak vasárnap? Aligha. Tehát ez a vasárnap ne dolgozzunk, kb azzal egyenlő, hogy nem szabad ölni...

Nem szabad ölni, de azért számoljuk már össze a véreskezü keresztény szenteket legalább, ha már a maffiafőnököket és a keresztes háboruk tagjait nem is vesszük górcsó alá.

A kereszténységet nem szabad komolyan venni.

Mattheo Guilleaume 2008.10.08. 20:43:36

"A kereszténységet nem szabad komolyan venni."

Az 1602. ilyen komment, sajnos ezzel semmit sem lehetett nyerni.

És egyébként attól még, amit írsz, attól még jobb, ha az ember nem öl, meg ha megtartja a szombatot/vasárnapot... Kötelezővé nyilván nem kell tenni senkinek... (Mármint a utóbbit, a megtartást.)

periplaneta plumbum · http://atomgomba.blog.hu 2008.10.08. 20:53:40

én olyat szeretnék, hogy macskamekdonálc és akkor a macskámat nem kéne etetnem. természetesen éjszaka lennének nyitva, hiszen a macska éjszakai állat alapból.

Flos regalis 2008.10.09. 11:06:39

gabcigirl:

En azt hittem, hogy mindenkinek jar heti ket szabadnap, legfeljebb nem szombat-vasarnapra esik. Vagy Amerikaban minden maskepp van?

Persze biztos vannak olyan csunya, gonosz emberek, akik ehberert halalra dolgoztatjak az alkalmazottaikat, de en azt hittem, ezt hivatalosan meg Amerikaban sem lehet csinalni.

Mas. Milyenek lehetnek a kereszteny jatekok?

Cyprián 2008.10.09. 14:21:50

macskáknak szánt McDonalds jó ötlet!
:)

Cyprián 2008.10.09. 14:28:14

mondjuk off-kérdés, de van e olyan hogy zsidó-keresztény értékrend, kultúrkör, vagy bármi?
(Az ortodox zsidók szerint nincs....lásd Yeshayahu Leibowitz Professzor írása, ami a Szombatban is megjelent.Ő hisztérikusan tagadja, hogy az "antopocentrikus" kereszténységnek bármi köze lenne a teocentrikus, az Isten iránti szolgálaton alapuló zsidósághoz.A kereszténység szerinte a pogány görög vallás hatodik fejlődési fázisa, és annyira zsidó, amennyire Shakespeare "Hamlet" c. drámája dán.
Szerintem ez nincs így, meg off-topic is a téma, de azért megjegyezném.)

Lizi 2008.10.12. 08:55:43

IGe-t nem szabad komolyan venni.


Idetaláltál kedves IGe? Üdv, de ne haragudj, nem hiányoztál. te az a fajta vagy, aki beírja a keresőjébe, hogy kereszény, és az összes ezzel foglalkozó oldalt a végtelenül unalmas véleményével elárasztja.

Felháborodásom bizonyára örömmel tölt el téged.

de biztosíthatlak, ha ezeregyszer írod be is, hogy mese az egész kereszénység és térjünk észhez, akkor sem fogjuk ezt tenni. felesleges munka hidd el. tudod, milyen kicsi porszem vagy Istenhez képest? nyugogj meg, nem nagyarcúságból kérdezem, én is kicsi vagyok, sőt, mások is.

Ha kikapcsolod a szűklátókörűséged, láthatod, hogy a kereszténység nem feltétlenül és minden esetben azonos a szentekkel és a pápákkal. vannak még vélemények ezen kívül is. Tudod, azokat katolikusoknak hívják, akik a pápához húznak.

Ahogy neked tanácsoltam a megnyugvást, most én is ezt tenném.
kissé kioktató voltam, tisztában vagyok vele. de te is szeretsz ilyen lenni, ugye;)?

na pá, és szép napot!

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.10.12. 14:16:21

-bookman:
"A vágyak netovábbja :a Zsidó-keresztény alapokon nyugvó Amerikai Egyesült Államok."
*lágyan* Néztél mostanában híradót?

-Cyprián:
"A kereszténység szerinte a pogány görög vallás hatodik fejlődési fázisa"
Hú, ez kemény... (akár off, akár nem)

-Lizi:
"a kereszténység nem feltétlenül és minden esetben azonos a szentekkel és a pápákkal. vannak még vélemények ezen kívül is"
Igen, sőt, esetenként annyira eltérőek ezek, hogy kérdéses, egyáltalán beszélhetünk-e egységes kereszténységről.

Kendaq Pendragon 2008.10.12. 17:15:04

Lizi: Katolikus porszemként kérem a másik porszemet, hogy hitvitákba ne menjünk bele, illetve ne hergeljük azokat az elemeket, akik erre vevők, konkrétan a gyűlölködő ateista réteg és a fanatikus hívő réteg.
Szerintem ezen a pápaság-papság-inkvizíció történeten túl kéne már lépni. Azért nem úgy volt minden, ahogy azt most tálalják, tudnék példákat mondani...
Amúgy is kevesen vagyunk, akkor még mi is folytassuk a harcot "ellenfeleink" örömére??

berciXcore 2008.10.12. 23:00:49

A keresztény üzleti élet másik érdekes jelensége a C28. Ők ruhákat, kiegészítőket, ékszereket gyártanak, gyártatnak és árulnak. Náluk ez van:

Why are you open on Sundays?
Jesus said if someone needs help on the Sabbath, then help him. Believers are not bound by legalism but live by grace.

www.c28.com

Amúgy én is ebbe a világba vágyom, mert látom, hogy itt működnek a közösségi megmozdulások, működnek a non-profitok, működik az alternatív szemlélet, és működnek a nyitott gyülekezetek.
A kulcsszó ez: működnek.

Cyprián 2008.10.13. 14:58:59

mondjuk én is kezdem magamban feldezeni az amerikabarátot...
mégis inkább ők, mint hogy kínai befolyási övezet legyünk. De ez már politika.

Kendaq Pendragon 2008.10.13. 17:22:37

Inkább az a kérdés, hogy kell-e választani? Lehet-e magyar út?

Cypriánus 2008.10.13. 19:17:07

a kis országok önállósága illúzió.Pláne, hogy újra a birodalmak kora jött el. De ez off-topic.

berciXcore 2008.10.13. 20:17:01

Kedvenc példám a közösség erejére az a tWLOHA nevű non-profit szervezet.
A történet 2006 márciusában kezdődött, amikor Jamie Tworkowsky és bár barátja pólónyomással és eladással próbált pénz szerezni egy számukra kedves lány, Renee Yohe drogrehab költségeire. Eleinte csak Orlandoban (Florida) árulgatták, aztán lett egy MySpace oldaluk, és onnan nem volt megállás. Sorra jöttek e megrendelések, jópár együttes zászlajára tűzte az ügyet (Paramore, Switchfoot, Anberlin, Skillet, Between the Trees, Fireflight, és még sorolhatnám), azóta Renee már sikeresen túl van a dolgon, tanul, a bevételek meg egy ideje már a tWLOHA saját rehab előkészítő kezeléseire mennek, valamint testvérszervezeteket támogatnak belőle (pl. az USA amolyan nemzeti anonim vonalát: a HopeLine-t). azóta már elkezdték a szervezkedést Angliában és Ausztráliában is - utóbbi helyen nem kisebb névvel léptek partneri kapcsolatba, mint a Hillsong. Azóta nincs olyan mainstream alternatív könnyűzenei fesztivál (pl. Vans Warped Tour), vagy keresztény könnyűzenei fesztivál (Cornerstone, Creation, stb.), ahol ne lennének ott, ne lennének állandó készültségben. azóta az mSNBC is már foglalkozott velük. Egyre komolyabb hatásuk van, gombamód szaporodnak a testvérszervezetek ott, ahol nincs saját csapatuk...

De minderről itt olvashattok részletesebben:
www.twloha.com/

Ja és közben megjelent Renee rehab naplója is nyomtatásban. Érdekes egy olvasmány lehet.

Ilyen nálunk működhet? kételkedésemnek kell hangot adjak, mert ideát az apátia az úr. Elég csak végignézni az embereken egy-egy reggelen. Üres, semmitmondó tekintetek.

berciXcore 2008.10.13. 20:22:59

Amúgy nagyon remélem, hogy a Hillsong támogatásával ez a mozgalom is sokkal nagyobb figyelmet kap, bár Jamie már most örül, hogy a világ számtalan pontján viselik a pólóikat.
Nekem is van egy, egy olyan, amit a Paramore tervezett: más a felirat színvilága, és egy dalszöveg van belül a hátára nyomva, nem pedig a történet, mint a többinél. :)

Kendaq Pendragon 2008.10.14. 17:44:23

Cypriánus 2008.10.13. 19:17:07

A valóságot tárod elénk, én csak az állítom aminek lennie kellene.

Cyprián 2008.10.15. 11:42:31

Kedves Kendaq!
a politika nem a hipotézisek tudománya. A magyar függetlenségi hagyomány nem sok sikert hozott, annál több fölöskleges szenvedést, az 1848-49 szabadságharc tévedés volt, a geopolitikai valóság figyelmen kívűl hagyása. (Amúgy is labanc érzelmű vagyok. :) a falumat a "hős "kuruc harcosok égették fel 1708-ban, gondolom tökrészegen már mindegy volt nekik.)Szóval még csak azt sem gondolom, hogy ideális lett volna függetlennek lennünk, szerintem jobban fejlődtünka Habsbug-Lotharingiai Ház alatt, mintha egy észak-balkáni törökfüggő mucsaállam lettünk volna a Rákócziak vezetésével.Persze ez iscsak elmélet.) de ez off-topic továbbra is.

Kendaq Pendragon 2008.10.15. 16:10:32

Kedves Cyprián!

Azért szerintem Mátyásig nem balkáni "mucsaállam" állapotában leledztünk. Én ezt az állapotot gondoltam "ideálisnak".
Inkább a vezetőség hibát hibára halmozásra, és a nemesség nagyravágyása tehet Mohácsról, és az azután következő dolgokról. Nem az ország gyengesége, hiszen Mátyásig működött a szekér...
És ha már lehetett választani, akkor én is a legkisebb rossz, a Habsburgok mellett álltam volna királyválasztáskor.
De mindez csak mellékszál...:)

Cyprián 2008.10.16. 16:18:20

Köszönöm, Kedves Kendaq!

amúgy a vasárnapi nyitvatartás nekem kicsit necces egy keresztény jellegű üzletben...nem kéne a dolgozóknak is egy kis hétvégi lazítás?...nem tudom szerencsés e.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.10.17. 09:29:21

Lizi

Először is tisztázzuk. Legalább olyan hévvel szoktam vitatkozni az ateistákkal, mint a bibliai istenfanokkal. Mert te sem Istenben hiszel, hanem egy Istenben hiszel a sok közül, amelyet eddig teremtett az emberiség.

Szabadgondolkodó vagyok és vallásalapító. Gyerekkoromban egyébként Görög Katolikus beavatási szertartásra vittek el a szüleim.

Tehát szerintem inkább az ateistáknak, és az egyistenhővőknek van nagy burájuk, hogy ők aztán tudják a tutit és velük van ez-az- amaz. Velem csak a józan ész van és az nekem éppen elég.

Amiről írsz az is egy nagyképűség és a tied, hiszen azért nem gondolod, hogy a vallaskritika.virtus.hu/ főszerkesztőjeként nem vagyok tisztában a vallások legalapvetőbb felépítési trukturájával.

Szerintem én kellőképpen nyugodt vagyok és kellő humorral és kellő távolságtartással kezelem a mindkét emberi butaságot, amelyet úgy hívnak, hogy teizmus és ateizmus.

Cyprián

Nagyon jó a felvetésed. A zsidó-kereszténység valóban csak egyirányú utca. A kereszténység szerintem is csak egy óriás és több részre szakadt zsidó szekta.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.10.17. 09:37:28

Kedves El Mondó!

Egyébként a virtus.hu-ról hiányoznak az értelmes keresztények és az értelmes keresztény írások. Volt több ilyen önálló lap is, mint a Keresztény Virtus, amit önkritikaként sok vita után saját magát felszámolta. Most van egy Exodus Virtus, de alig olvassák. Tehát örömmel venném, ha ott is képviselnétek magatokat, ami nem nagy munka, hiszen az itteni írásokat, megfelelő ütemben oda is át lehetne vinni.

Egy időben minket is elözönlött egy Ezotéria özönviz, amit azért túléltünk. Komolyan felüdülés lenne a sok zagyvaság után titeket olvasni.

berciXcore · http://krosskult.wordpress.com 2008.10.21. 21:11:10

Ba ezt nem tudom hova tenni, de szerintem ötletesnek ötletes. :D
www.1in3trinityenergydrink.com/
süti beállítások módosítása