El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.09.26. 16:14 Amondo

Internet – öl, butít, nyomorba dönt?

Valódi közösségnek számít-e a virtuális közösség? Ennek a sokszor lerágott csontnak új aktualitást ad (hogy ilyen szép képzavarral fejezzem ki magam) egy internetes újság megszűnése.

 Valószínűleg nem sok ember van rajtam kívül Magyarországon, akit mély szomorúsággal tölt el a The New Pantagruel nevű on-line magazin megszűnése. Viszont a The New Pantagruel szerkesztőit sem tölti el mély szomorúsággal, hogy relatíve kevesen tudtak róluk.
 


2003-ban néhány jóbarát, elnézegetve az interneten található keresztény töltetű újságokat, arra jutott, hogy nem biztos, hogy ők ezeknél jobbat tudnának csinálni, de az biztos, hogy rosszabbat nem. Így aztán ezek a magukat anarcho-keresztény pesszimista  romantikusoknak nevező emberek belevágtak egy on-line magazin szerkesztésébe. A The New Pantagruel kezdettől fogva a periférián akart maradni. Sikerült is. Túl igényesek, politikailag túl inkorrektek, véleményüket túl határozottan vállalók voltak ahhoz, hogy akár a keresztény, akár a világi média által megszelídíthetőek legyenek. Fennállásuk három éve alatt egy sajátos szubkultúrát képviselő rétegmagazin maradtak.



 A legérdekesebb az, ahogy megszűnésük okát magyarázzák. Újságukban mindig amellett a konzervatív nézet mellett érveltek, hogy az értelmes, autentikus élet egyetlen alapja, ha saját szűk életterünkbe igazán bekapcsolódunk, és intenzíven részt veszünk ezen kis közösség hús-vér embereinek szükségeiben, örömeiben, tragédiáiban. Azt írják: „Ezt a megbízatást komolyan véve, a The New Pantagruel tulajdonképpen kiérvelte magát a létezésből… Hisszük, hogy az élet eukatasztrófikus: egy örömteli katasztrófa. Ahelyett, hogy vég nélküli órákat töltünk az ’új média’ arctalan üressége előtt, a családi élettel, szomszédságok és kis városok építésével kapcsolatos tragédiákkal és szükségszerűségekkel fogunk foglalkozni, és harcolni fogunk azért, hogy megőrizzük és megmentsük amit szeretünk. Miközben visszamerülünk a saját lakóhelyünk, közösségeink és az ő szükségleteik partikularitásaiba, azt reméljük, Te is hasonlóan fogsz cselekedni.”
 

Hm. Cselekedjünk hasonlóképpen? Any comment?


 


 

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: internet kultúra periféria


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr1148001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása