El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.11.10. 21:46 Éhezőművész

Friss szelek Amerikában

 religious right
Sokkoló hetet élhettek át az amerikai keresztények. Vasárnap egyik legfőbb - a homoszexualitást rendszeresen ostorozó - lelkészük ismerte be saját tévelygéseit , a mostani kongresszusi választásokon pedig a republikánusok kaptak ki. Lehet, hogy egyik sem olyan rossz hír.

Az amerikai keresztények nagy többsége ugyan köztudottan még ma is republikánus, sőt - valljuk be - még Bush-pártinak is nevezhető, a felmérések szerint viszont most lényegesen kevesebben mentek el szavazni és lényegesen kevesebben szavaztak jobbra. (Bush-ra visszatérve: egyszer beszéltem egy rá voksoló amerikai kereszténnyel, aki határozottan cáfolta, hogy ők Busht okosnak is tartanák. Egyébként jómagam a világért sem szeretnék ezen írásommal beállni a sorba, és Bushon röhögcsélni - olcsó és unalmas dolog lenne. Pusztán egy fontos tényt közöltem a választói attitűdökről.)

Az elmúlt egy-két évben a demokraták (köztük Hillary Clinton) felfedezték a keresztényeket, akiknek egy jelentős része pedig rájött, hogy Jézus ma jó eséllyel nem állandóan a meleg-házasságokkal és Irak inváziójával foglalkozna, hanem azokkal a bizonyos szociális kérdésekkel is. Sőt. Könnyen lehet, hogy az amerikai vallásos jobboldal lassú olvadása kezdődhet meg a mostani választási eredményekkel.

liberális jézusTalán egy magyar szemmel ma még elképzelhetetlen jelenséget figyelhetünk majd meg: baloldali és jobboldali keresztények fognak egy országban olykor egymással szemben, olykor együtt politizálni. Ez utóbbiak persze azért még sokáig erősebbek maradnak, az viszont - pártállástól függetlenül - mindenképp nagy öröm, hogy már nem csak a vallásos Bushmanok lesznek jelen a politikában.

A bevezetőben beharangozott meleg botrányról inkább itt írok . Addig további színesítésnek egy link az USA történetének első muszlim kongresszusi képviselőjének, Keith Ellison honlapjára. Mert ugye ő is győzött, demokrataként. Izgalmas évek következnek.


Szólj hozzá!

Címkék: politika amerika keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr6152469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása