El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.12.22. 10:28 Éhezőművész

A fenyőünnep lehetősége

Az idei december egyik nyugati slágere a karácsony „kereszténytelenítése” volt. Optimista vagyok, a szekuláris törekvések sikere sokat segíthetne az egyházaknak, de akár személyes hitéletünknek is.

Itthon a hungaro-pannonos körök szeretnek keresztény-üldözést kiáltani, amikor meghiúsul egy jókora fakereszt engedély nélküli felállítása valamelyik téren. Az egy régi történet, hogy az egészben mennyi a politikai műbalhé, és mennyi a hitbeli háttér. Nyugaton viszont tényleg történik valami.

Az angolszász országokban idén talán sosem látott erővel jelentek meg azok a törekvések, miszerint a karácsony mint keresztény gyökerű országos, hivatalos ünnep sok vallástalan és más vallású állampolgár (ők vannak többségben!) szabadságát sérti. Angliában például egyes közintézményekben ezért a Krisztusra utaló Christmas helyett a Winterval (téli ünnep) nevet használták, és a Merry Christmas-ös képeslapokat is sokan a meghitt "Season's Greetings"-zel helyettesítették.

Az extrém akciók mára megtöltöttek egy könyvet (John Gibson: The War on Christmas) - a legemlékezetesebb vélhetően annak az amerikai télapónak esete, akit kirúgtak, mert Jézusról beszélt a gyerekeknek az iskolai karácsonyi ünnepségen.

Bár az ilyesfajta szélsőséges intézkedések a legtöbb józan vallástalanban, sőt még a más vallások híveiben (akiket a fenyőünnepesek jó szándékkal védeni szeretnének!) is komoly visszatetszést keltenek, én látok bennük fantáziát.

Miért ne lehetne december 24-én egy - államilag megünnepelt - fenyőünnepet tartani, amikor megajándékozzuk egymást, bejglit eszünk és Robin Williams-filmet nézünk, és mondjuk január 5-én - a korai egyház egy része ezen a napon ünnepelte Jézus megkeresztelkedését - egy szűkebb körű hívő ünnepet? Ez utóbbira nem kéne munkaszüneti nap sem, hisz csak az ünnepelne, aki kifejezetten Jézust szeretné, énekekkel, imával, és egyéb immateriális spiritualitással.


Szólj hozzá!

Címkék: karácsony liberális ateizmus keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr26153642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása