El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.02.20. 11:16 Éhezőművész

A kommunista-keresztény Kína kérdései

A Kínai Kommunista Párt legfelsőbb köreiben nemrég többen lebuktak keresztény hitükkel - a Baodingi káderképzőben például egy rohamosztag leleplezett le egy 40 fős bibliatanulmányozó csoportot.

Az Állami Vallásügyi Hivatal szerint a keresztények száma elérte a 130 milliót, de a földalatti gyülekezetekben még jóval többen lehetnek. De vajon hányan lehetnek a Pártban, amely tagjai között egyértelműen tiltja a vallásgyakorlást?

Tulajdonképpen lényegtelen. Ami izgalmas kérdés, hogy mi lesz.

Nyilván Róma jut az ember eszébe. Minden adott. Hatalmas birodalom, keresztény-üldözés, Konstantin - akinek megtérésében azért lehetett némi reálpolitikai érzék is - pedig nyilván a Kommunista Pártnak felel meg.

Konstantin megtéréseTöbb dologra is tippelhetünk. Az állam bölcsnek tűnik. Nem valószínű, hogy bekeményít a vallásokkal szemben (ezt igazolja, hogy a múlt héten a hivatalos pártlap(!) címlapján ismerte el, hogy hatalmas ütemben terjed a hit). Így vagy szép lassan megtérnek a párttagok egymás után, vagy nem várják meg ezt, hanem - kicsit Rómához hasonlóan - elébe mennek a változásoknak, és a Párt átáll a másik oldalra. Azaz kitör a nagy népi vallásszabadság.

A Pártnak egyébként szüksége van egy viszonylag homogén, társadalmi szolidarítást, kohéziót szolgáló hitre. A materializmus, úgy tűnik, hosszú távra nem elégítette ki az emberek spirituális igényeit. A sci-fi verzió szerint tehát akár államvallássá is tehetnék a kereszténységet.
Rendben, komolyodjunk meg, ez csak a sci-fi verzió. És csak az egyik oldal. Mi van a másikkal? Mit kezd az alulról a társadalom vezető rétegeibe terjedő keresztény hit a kommunizmussal? Erről majd a következő cikkben.


1 komment

Címkék: kína kommunizmus baloldal keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr84153704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2008.12.26. 04:13:47

kína nem lesz keresztény, de a kereszténység az elkövetkezendő évtizedben ott fog a leggyorsabban terjedni

én nem a vallás miatt érzem ezt fontosnak, hanem a keresztény értékrend miatt
ne komcsi vs. keresztényre gondoljatok, hanem arra, hogy a keleti és a nyugati értékrend összeolvadása fog bekövetkezni és ebben fontos közvetítő eszköz a kereszténység
(kína nem fogja kidobni a buddhizmust, a taoizmust és konfuciánus értékeket - viszont színesítani fogja a kereszténnyel)

az is érdekes, hogy pont a sikeres üzletemberek és menedzserek körében terjed a legjobban a kereszténység kínában (és a párton belül is a magasabb végzettségűek körében)
erről azt olvastam, hogy ennek oka, hogy ők magasan képzettek, műveltek, vagyis rálátásuk van a kínán kívüli dolgokra is - viszont az anyagi siker megteremtése sok munkával és stresszel jár amihez a lelki megnyugvást nem a hazai buddhizmusból merítik, hanem nyugatról "importálják" (kereszténység)
hogy ez mennyire divat, és mennyire valódi meggyőződésük miatt van, azt nem tudom - de a kínai keresztények számának radikális növekedése mindesetre figyelemre méltó
süti beállítások módosítása