El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.03.13. 20:26 contumax

Globállokalizmus: avagy a legnagyobb zöldaktivista

Szentendrén lakik Magyarország legelszántabb zöldaktivistája. Hozzá képest a magukat lánchídról alávető, transzparensekkel ijesztgető greenpeace-esek ténykedése smafu. A HuMusz szemét- és szemetelés-ellenes kampánya és újrapapírjai pedig gyengécske próbálkozások csupán. Talán a fához láncolt zöldek esete versenyezhet vele, de Al Gore a filmjével mindenképpen elásta magát: ahogy elnökjelöltként, zöldaktivistaként is csak második lehet már.










A túlzás (a fenti emberek, szervezetek munkája és kitartása példaértékű) talán nem annyira túlzás. Szentendre zöldje ugyanis egyvalamiben nagyon erős, s talán a többieket is felülmúlja: ő a globális probléma megoldását lokális jellegek között képzeli el. Nem áltatja magát: képtelen segíteni Békásmegyeren, vagy a közeli Pomázon. Semmi köze nincs a nyócker szemétdombjaihoz, az autópályák és más útszélekre kidobott flakonokhoz, zacskókhoz, ahogy az illegális pilisi szemétlerakókhoz sem.











Az energiáik komoly részét a figyelemfelhívásra fordító zöldek ott tévesztenek, hogy túlbecsülik a média, a reklámok és úgy egyáltalán a marketing jótékony hatását. Ezenkívül globálisan gondolkodnak. Nagy számokkal, végtelen térrel, hatalmassá nőtt problémákkal közelednek felénk. A lakóhelyhez kötődő közösségek megerősödésében azonban nem segédkeznek, és a már létezőket nem aknázzák ki. Nem érzékelik, hogy egy nép, különösen a magyar a hirdetések és transzparensek, vezérszavak és felhívások távoli katedrájáról kevéssé nevelhető. És hogy csak adott mennyiségű probléma befogadására és megemésztésére képes. 









Barátunk azonban megfogta a lényeget. Számára világos volt, hogy egy ilyen változás - változtatás - érdekében le kell szállni a földre az éteri (globális) magasságokból. Nem, neki Szentendre számít és a tévébe járkálás helyett inkább műanyag kannákból szemeteskukákat csinál, gondosan teleírja őket, és ahol úgy látja, nem elég sűrű a kihelyezett szemetesek száma, oda feldrótoz egyet. Ronda, igénytelen, de meglepő módon az emberek használják.











Az eldobott szemét tehát nem a felmelegedés és a kifosztott Földgolyó kérdése. Ezekkel a fogalmakkal, ilyen távlatokkal a magyar átlag nem képes mit kezdeni. A nagymellényű Budapest lakói sem. Sőt, ők leginkább nem. A magyar átlagembert hidegen hagyja a világ, mert még azt sem tudja, hogy ami itt körülveszi, az miért az "övé", a "miénk", vagy "itthon", vagy "nálunk". A környezettudatosságot muszáj, hogy megelőzze a lakóhelyünk és az ott élő emberek iránti szeretet és odaadás.

Álljon tehát itt példaként néhány gondoskodó, szép üzenet, melyet Szentendre, HYGI monogrammú, odaadó és rejtőzködő zöldaktivitájától kaptunk az elmúlt hónapokban:


1 komment

Címkék: környezetvédelem hetidemagóg


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr8156685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dekoninckx (törölt) 2007.10.15. 09:46:47

Szerintem ez ugyanaz a srác lehet, aki a tavaszi Mátrabérc túrán a hátizsákjára erősített egy lengőtetejű Curver kukát, hasonló felirattal. Azzal zörögte végig az 56 km-t. :)
Ha nem ő, akkor valamelyik klónja.
süti beállítások módosítása