El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.03.20. 11:44 Amondo

A Józan Paraszt - merengés Tóta W, Para-Kovács és a többi főblogger kapcsán

Szerintem például a Tóta W. Árpád a Józan Paraszt par excellence, vagy hogy mondják ezt külföldiül. Józan? Szerintem az. Paraszt? Be kell valljam, én szeretem, ahogy káromkodik. Olyan jó ízes pesti folklór. Persze csak műdal, egy kicsit erőltetett, hiszen ha egy pillanatra nem figyel oda akkor mintha elfelejtene csúnya szavakat használni, de azért mégis autentikus és élvezetes.


A józanparasztság természetesen tipikusan értelmiségi műfaj. Különösen a művelt emberek szeretnek a józan parasztra hivatkozni. Azok, akik szenvednek a bonyolult okoskodások csűrés-csavarásától, akik belefáradtak a gondolkozás végtelen labirintusába és az idegeikre megy, hogy minden hülyeség mellett lehet érvelni, és hogy a végtelenségig lehet filózni. Most már semmit sem mondhat ki egyszerűen az ember, hanem mindent „idézőjelbe” kell tenni, mert semmit sem egészen úgy értünk, ahogy értjük. Ez mind csak szarrágás, úri huncutság, pöffeszkedő entellektüel álarcviselés, hazugság. A francba velük. Józan paraszti ésszel világos, hogy mi a fehér és mi a fekete.

A józan paraszt általában erős. Ha olvassuk/hallgatjuk, azt érezzük, hogy „ennek rohadtul igaza van, végre valaki elég bátor volt hozzá, hogy kimondja.” Vagy hogy „ez az ember nem rejti véka alá a véleményét, végre valami egyenes beszéd.” A józan paraszt éppen az ereje miatt veszélyes. Egyrészt mert előfordul, hogy mégiscsak hülyeséget mond, mert a józanparasztság gyakran egy olyan fáradt intellektualizmus, ami lusta végiggondolni a dolgok összetettségét. A józan paraszt általában felületes információk és előítéletek alapján ítél. Sőt ítélkezik. Másrészről azért is veszélyes, mert a józan paraszt a kor terméke. Sokkal inkább, mint a valódi paraszt, vagy mint a sznob entellektüel. Nincs olyan, hogy mit gondol a józan paraszt. Olyan van, hogy mit gondol a kortárs józan paraszt. Pár száz éve a józan paraszt azt gondolta, hogy a föld lapos és van igazság. Ma azt gondolja, hogy gömbölyű, de viszont minden relatív. A józan paraszt sokszor a kor közhelyeit, közvélekedését (hülyeségét) fogalmazza meg élvezetes formában.

A blog a józan paraszt ideális műfaja. A vélemény számít. A józan parasztnak az van. Sok és határozott. Mindenről megmondja a tutifrankót. Ha kell, még arról is szívesen ír blogbejegyzést, hogy mik a józan paraszt jellemzői. (Ha nem kell, akkor is.)


1 komment

Címkék: média internet tótawé paraszt értelmiség


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr13153733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jónagykirály 2007.11.01. 14:36:56

a megmondóember Para-Kovács Imréről itt egy kis adalékanyag keresztyéneknek és ateistáknak
ex-homar.blogspot.com/2007/10/para-kovacs-imre.html
süti beállítások módosítása