El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.04.15. 12:20 Éhezőművész

Kritikus tömegek kora

Vasárnap Critical Mass, de azért más is megmentheti a világot.

 

Elég valószínű, hogy a világot megmenteni vágyók ugyanazért nem mentik meg a Földet, mint ami a kis pártok halál-oka is. Az ember például nyilván nem azért jár városban terepjáróval, mert gonosz módon tele akarja szénmonoxidálni a város levegőjét, hanem mert szimplán túl kevésnek érzi magát a rendszerben. Szegény koldus is mire megy a százassal, ha véletlenül elad egy újságot? Jószándék akad, csak épp értelmetlenül kevésnek tűnik a befektetés a világjobbításba. Iszonyú nagy ez a világ, és iszonyú sokan tesszük nap mint nap tönkre.

Ez a logika teljesen nyilvánvaló és közismert, mégis kevés kezdeményezés képes feloldani a nem is kicsit ördögi kört.

Itt van viszont most a Live Simply. Angliai katolikus kezdeményezés, és kifejezetten értelmes. A lényeg, hogy a mezei világ-megmentő jelölt on-line vállalja, hogy valamilyen téren egyszerűbben, felelősebben fog élni. Mondjuk csapvizet iszom ásványvíz helyett, többet gyalogolok, vagy a jövedelmem 1%-át szegényeknek adom.

 
A csavar az, hogy az ígéretet feltételhez köthetem. Szelektíven gyűjtöm a szemetet, de csak ha mondjuk még 30 ember vállalja ezt. A program kiagyalói szerint az ember sokkal könnyebben vállal valamit, ha rajta kívül még valahány más balek is jelentkezik, mi több, a kedves tömegnyomással a nyakán nagyobb eséllyel meg is tartja azt.

Nem valószínű persze, hogy a Live Simply megállítja például a klímaváltozást, de a csepp a tengerben-effekttel mégiscsak kezd valamit. (Az El Mondo ünnepélyesen vállalta, hogy mindig kikapcsolja majd a szerkesztőségi számítógépeket, ha huzamosabb ideig senki sem használja azokat. Ejha!)

Amúgy a vasárnapi magyar Critical Mass -re már 280 szervező jelentkezett, még 70 kell.

 


Szólj hozzá!

Címkék: társadalom környezetvédelem hetidemagóg


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr92153773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása