El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.05.02. 12:35 Amondo

Freud, Marx, Nietzsche, elhízás

A túlsúlyosak száma az utóbbi 30 évben drámaian emelkedett. A WHO a problémát 2002-ben a Nyugattal szemben álló legnagyobb egészségügyi fenyegetésnek nyilvánította. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EWSA) SOC/2005/201 sz. dokumentumában javasolja egy európai kampány támogatását a túlsúly megelőzésére.

De "nem csak kenyérrel él az ember" – mondá Jézus. Úgy van – vágják rá rögtön a modern kor prófétái. A megelégedett, teljes emberi élethez szükség van kiegyensúlyozott szexuális életre, megfelelő mennyiségű pénzre és nem utolsó sorban hatalomra, ami kielégítheti lelkünk uralkodásra termett felét.

A világért sem akarnám kifigurázni a szex-pénz-hatalom modernkori szentháromságát, vagy lefitymálni hasznosságukat. Számtalan pszichológiai kísérlet igazolja, hogy valóban lelki nyomorba dönthet hiányuk. A keresztény egyház és egyéb vallásos mozgalmak ugyan igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy ezek nem tartoznak az emberlét legalapvetőbb szükségletei közé, sőt, gyakran inkább elfedik azokat, viszont az egyházi kísérletek a pénz-szex-hatalom megvonására erősen vegyes eredményeket mutatnak. Az emberek egy része tényleg szentté válik a kolostori elvonókúrán, mások viszont szörnyetegekké.

"Igen-igen – sóhajtanak erre fel például muzulmán barátaink – csakhogy a 'keresztény' nyugat nem csak kalóriák tekintetében hízott el az utóbbi évszázadokban, hanem pénz-szex-hatalom terén is a túltápláltság kóros tüneteit mutatja." És tényleg, hasznos a táplálkozás, de nem szabad túlzásba vinni. Undorító, izzadt, tohonya hájpacnik lettünk– nem (csak) fizikai, de lelki értelemben is.

Mi a megoldás? A böjt? Léböjtkúra kövérség, pénz-szex-hatalommegvonás a lelki kövérség kezelésére. Sajnos azonban ezek a böjtös időszakok semmivel sem működnek jobban, mint a kalóriák tekintetében. Az ember már alig várja, hogy vége legyen és jól telezabálhassa magát.

Egyetlen szerencsénk, hogy hatalom terén még mindig csak egy szűk üzletember- és politikus réteg esetében beszélhetünk túltápláltságról. Szerencsére a demokrácia elég ócska ahhoz, hogy az emberek kezében csak látszathatalom legyen. A szekuláris nyugati ember szinte egyetlen megmaradt lelki-gyakorlata, hogy alázatos türelemmel elviseli kiszolgáltatottságát és tehetetlenségét. Sorban állhat a hivatalokban az átláthatatlan kitöltendő űrlapokért, ill. Josef K.-val együtt várhatja a kibogozhatatlan bürokráciából és jogszabálykötegből érkező ítéleteket. Istennek hála, a hatalom legalább még packázik velünk, szerencsés kiválasztottakkal, akik így könnyebben megőrizhetünk valamit lelki fittségünkből. Ha hatalmunk is lenne, mi is olyanok lennénk, mint legtöbb politikusunk: lelkileg kórosan túltáplált.


Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: hetidemagóg nagy a jólét


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr18153789

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: https://blackarrowz.de 2018.07.05. 16:10:18

Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása