El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.07.05. 14:38 Amondo

Elkúrt világ

Mi, magyarok, ki vagyunk éhezve a sikerre. Az utóbbi egy évben elkezdhettünk reménykedni, hogy legalább elkúrásban világklasszisok vagyunk. Pedig teljesítményünk ezen a téren is maximum csak átlagos – jóindulattal.


Az elkúrás mechanizmusa megszégyenítően egyszerű, és minden européer politikus rutinszerűen és nagy magabiztossággal alkalmazza: „ha most helyesen cselekszem, akkor elvesztem a következő választásokat – ezért inkább ’kompromisszumokat’ kötök”.

Nézzük meg tételünket például Darfur esetén. Az utóbbi négy évben, a szudáni kormány támogatásával, mintegy 2.000.000 embert áttelepítettek és 400.000-et lemészároltak Darfurban, Szudán nyugati tartományában. A világ többi része szokás szerint nem sokat tesz, pedig ezekben a pillanatokban is éppen folyik a népirtás.

Miért nem teszünk semmit? A közhelyes „persze, ahol van olaj, ott bezzeg rögtön beavatkoznak” magyarázat jelen esetben nem működik, mert Szudánnak van olaja. Kína és Oroszország például tudtommal éppen azért védi Szudánt, mert olcsón hozzájuthatnak a szudáni olajhoz. Az USA azért nem lép fel (még) határozottabban, mert Szudán teljes mellszélességgel csatlakozott a terror elleni háborújához, és sok hasznos információval látja el. Egyiptom sem pattoghat, hiszen vizét (Nílus) nagyrészt Szudánból kapja. Az arab liga országai szolidaritást éreznek az arabfil, mészárlásokért felelős dzsandzsavída csapatok iránt. A többi afrikai ország sem szívesen kötözködne Afrika legnagyobb államával.

Szudán tehát ügyesen politizál. Olajjal, információval, ideológiával, fegyverekkel megvásárolta és sakkban tartja az egész világot. Harcos civil szervezetek képviselői persze őrjöngve követelhetik Putyintól vagy Bushtól az érdemi fellépést, de képzeljük csak magunkat egy pillanatra a politikai vezetők helyébe: ha gyorsan beavatkoznának, akkor egy időre drágább lenne az olaj (és így minden más is), vagy hírszerzési információk hiányában repülők potyognának a Pentagonra. Ezek után a vezető politikusok nem számíthatnának a nép szimpátiájára, talán még a most dühöngő civil aktivisták sem szavaznának rájuk a következő választásokon. Inkább elkúrják hát.

Kis demagógiával mondhatjuk, hogy csak akkor követeljünk hatékony fellépést, ha felkészültünk arra, hogy a következő három évben emiatt drágább lesz a kenyér. Lehet, hogy azoknak van igaza, akik szerint a mai globális problémák (szegénység, kizsákmányolás, környezetszennyezés stb.) megoldása túl sok olyan döntést igényel, melyek rövidtávon áldozatokat követelnek, és melyeket a politikai vezetők éppen ezért nem mernek meghozni? Lehet, hogy vissza kéne térnünk a bölcs uralkodók eszményéhez és gyakorlatához, akiket legalább nem köt gúzsba a négyévenkénti választás, és ezért nem kell olyan mértékben nyalizniuk az áldozathozatalt nem annyira díjazó tömegeknek?

Na de ki legyen a mi bölcs uralkodónk?


darfuri hulla




1 komment

Címkék: háború sötétség harmadikvilág hetidemagóg


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr52153914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feri 2007.09.21. 08:58:36

Ha meg az az uralkodónk azt mondja, hogy a nehezebb utat választja - cserébe 3-4 évig drágább lesz a kenyér - akkor hihetünk-e neki?
Nem könnyű kenyér.
süti beállítások módosítása