El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.08.16. 11:30 Amondo

Dopping - vitaindító II.

Részlet a dopping-dealer Angel Herediával készült interjúból:

- Tulajdonképpen a doppingszerek engedélyezése mellett érvel?
- Nem, de azt gondolom, hogy az EPO-t, az IGF-et és a tesztoszteront engedélyeznünk kellene, aztán az adrenalint és az epitesztoszteront, vagyis azokat az anyagokat, amelyeket a szervezetünk maga is előállít... a sportszerűség szempontjából is.
- Sportszerűségből?
- Bizony, vegyük csak a legnépszerűbb szert, az EPO-t: megváltoztatja a hemoglobinszintet, márpedig az embereknek különböző a hemoglobinszintjük. Az engedélyezés tehát éppen azt az egyenlőséget és igazságosságot valósítaná meg, amit állítólag mindenki akar. Hiszen genetikai különbségek vannak sportolók között

Mondjuk az is dühítő egyenlőtlenség, hogy vannak kosarasok akik 2 méter 10 centire nőnek, mások meg csak két méterre. Növekedési hormonokkal el kéne érni az egyenlőséget. Meg az sem fair, hogy az izmaink különbözőek. Az lenne a korrekt, ha operációkkal és injekciókkal elérnénk, hogy minden sportoló azonos képességű 2 méteres ember legyen. Ekkor tényleg csak az döntene, hogy ki mennyit edz. De nem, ez se lenne igazságos, mert az nem fair, hogy van, akit az agyműködése és a környezeti hatások szorgalmasabbá tesznek. Egységesítsük ezt is!

Kár, hogy ebben az esetben dög unalmas lesz az olimpia, mert mindenki ugyanolyan eredményt ér el és mindenki holtversenyben végez az élen. De igazságos lesz, szó se róla.


9 komment

Címkék: sport dopping


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr59614940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amondo 2008.08.16. 11:52:51

Jó kis bejegyzés ez, de azért nem tudok teljes mértékben egyetérteni a szerzővel. Szerintem egy szélsőségesen materialista álláspontot képvisel az írás, mintha bizony az ember döntései 100%-ban megjósolhatóak lennének, ha megfelelően beállítjuk az agyát és a körülményeit. Vagyis szerintem még ha meg is valósítanánk a tökéletes egyenlőséget fizikai szempontból, az emberek akkor is számtalan különböző döntést hoznának és lennének különbségek. (Ez ugyebár összefügg a "szabad akarat", "van-e lelkünk, ha igen akkor mi az" stb. filozófiai kérdéskörrel.)

Azzal viszont egyetértek, hogy a doppingolás kérdését nem a fair-ség kérdéséhez kéne kötni, mert az nehezen meghatározható. Sajnos a vitákban általában ezt a kérdést próbálják megoldani, pedig ez elég lehetetlennek tűnik. (Néhány hete volt egy cikk a Newsweekben, ami pont erről szólt, onnan lopom ezt a gondolatot.) Akkor már inkább az egészségmegőrzés legyen a mérce. Harcoljunk azon doppingszerek ellen, amik bizonyítottan nagyon károsítják az egészséget. A többit pedig hagyjuk a fenébe, akár egyenlőséget okozunk ezzel, akár nem. Csak frusztráljuk magunkat, ha a lehetetlent próbáljuk megvalósítani.

gabest1 2008.08.16. 13:20:10

"mintha bizony az ember döntései 100%-ban megjósolhatóak lennének, ha megfelelően beállítjuk az agyát és a körülményeit."

Én is tudom a vizet legalább olyan szépen tolni mint a phelps, de max pár karcsapásig. Emberfeletti állóképességet világszinvonalon nem lehet ügyességgel kompenzálni, szerintem.

zslog · http://lata.blog.hu 2008.08.16. 13:35:13

Egyenlőség manapság egyenlő anyagi hátteret jelent. Ez pedig nincs. Bármilyen teljesítményfokozó tartós alkalmazása előre nem látható egészségbefolyásoló hatással jár, leginkább hosszútávon.

namajdénmegaszondom 2008.08.16. 13:49:10

azé ilyenek, mert...autisták!...phelps fogyatékos, csak hllgasd meg ahogy beszél.. csehlaci a mi zsenink is fogyatékos, hallgasd meg hogy beszél...gerazoli fogyatékos, nézmeg mindig nyitva a szája... de attol még zsenik lehetnek! hát szeressük öket gyerekek!

amos 2008.08.16. 14:24:51

Nem vagyunk egyformák! Hál'Istennek!

aws 2008.08.16. 14:54:34

sajnos mind káros mert pl ha c vitamint 500%-ban töltöd magadba az is káros
szóval ha epótt meg adrenalint nyomsz magadba az is káros csak van akin 2 év múlva fog jelentkezni a káros tünet van akin meg csak 10 év múlva pedig mind a 2őt termeli a szervezet

a sportoló meg nem ismer határokat

szóval a nagyon káros elméleted egyből megbukott

más phelps meg mikor kijön a medencéből akkor meg úgy néz ki mint aki most ment kelt fel gyakorlatilag semmi levegő utáni kapkodás mint ha a világ legtermészetesebb dolga lenne hogy 1-2 másodpercel WR-et csinál minden nap, na ilyet legutóljára a tourón Amstrongnál láttam amikor csukot szájjal felment úgy a hegyre hogy még a csapattársai is alig bírták követni nem hogy a riválisok akik majd lesetek a bicajról
ja és véletlenül ő is amcsi volt mefg a csapat is :

még valami valamelyik nap látta valaki az ausztrál lányokat váltót úszni???? 4-5 másodpercet javítottak a WR-en mondom persze....

meg most aki legutóljára volt most bronzérmes mikor cah ezüstöt kapott az állítólag fél órával előtte wr-et döntött, gondoltam magaban persze Cseh meg már a dobogóról is majdnem leszédült úgy ki volt

azt fogják elérni hogy azt fogják mondani a nézők hogy menjetek a picsába úgy is doppingol mind, nem is az ember sportol hanem a labor

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.16. 17:11:57

"sajnos mind káros"
Mennyiség kérdése az egész: megfelelő mennyiséget a szervezetbe juttatva még vízből is halálos. Aztán ha valakinek megéri az a pár év(tized) hírnév (és pár vagon pénz) a fiatalkori hirtelen halált vagy a korai öregedést és hosszadalmas, fájdalmas haldoklást, az már egyéni szociális probléma.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.08.17. 12:48:58

Nem lesz unalmas az olimpia, mert az fog győzni, aki _kitartóbban_küzd_, a lélek, az akarat fog diadalmaskodni.

Mindent meg lehet magyarázni, miért is épp a doppingolás indoklására ne legyen valami kampó szöveg? Mint a mellékelt ábra mutatja, van.

Azazello 2008.08.18. 12:40:35

"– Az, hogy élőlények különböznek, természetes. Minden sportolót egyenlővé akar tenni a doppinggal?
– Az átlagos sportolónak egy milliliter vérében három nanogramm tesztoszteron van, a sprinter Tim Montgomerynek is három nanogrammja van, Maurice Greene-nek viszont kilenc. Mit tehet Tim? Nem a dopping igazságtalan, hanem a természet."

Ez a rész sztem érdekesebb, mint a fentebb idézett. Nincs egyenlőség, nem is lesz soha.
Ezek az emberek mind genetikai csodák, és leginkább csak tisztelni kellene őket az emberfeletti teljesítményükért. Nevetséges amikor az átlagember azzal érvel, hogy doppinggal persze könnyű. A saját gyerekével mindenki kipróbálhatja, ha maga már idős a versenyszerű sporthoz. Le kell küldeni egy egy edzésre: vízilabda, kajak, atlétika... meg lehet próbálni, kibír-e a gyerek egy kemény alapozást. A kőkemény genetikai szelekció már itt megvan, aki nem bírja kihullik. Aki csinálja, az pedig fejlődik, és végül van néhány ember, akik eljutnak oda, hogy igazán nagy versenyeken vegyenek részt. Ők az elit, ők mindent megtettek a sikerért edzésmunkában, és van lehetőség, hogy teljesítményükön még javítsanak. Van lehetőség, hogy a futó 10mp alá kerüljön százon, és mivel mindent megtett, amit megtehetett, ezért beválalja a "doppingot" is, hogy a legjobb legyen.
Éshogy mindez egészségkárosító?! Az első "maratonfutó" is belehalt a futásba, de azóta majd 2500 éve fennmaradt a teljesítménye.
Ehhez képest ma ha beleolvas valaki az index fórumaiba, mindenhol az megy, hogy a mocsok Phelps...mer a CsehLaci biztos nem doppingol, és úgy lett 3x második...tipikus magyar mentalitás. A különbség inkább ott van, hogy doppingban is milyen lehetőségeink vannak, és itt jön az h Lochte fél órával azután hogy világcsúcsot úszott, megint szerzett egy bronzot...nyilván jobb "felkészítésben " részesült mint CsehLaci.
süti beállítások módosítása