El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.12.01. 00:09 Metronom

Buddha, Krisztus és az üres üvegek

A Buddha kontra Krisztus margójára

Nem tudok túl sokat sem a kereszténységről, sem a buddhizmusról. Egy azonban biztos: az üresség nem mindig lehangoló. S mivel a hivatkozott poszt kommentelői közt igen komoly szakmai eszmecsere alakult ki az egyes alkohol fajták elkészítési módjáról - többek között -, gondoltam az üresség létjogosultságát is ezen keresztül bizonyítom: nem csak a teli borosüveg lehet szemet gyönyörködtető.

Halgass közbe! (Marain Marais: Improvisation sur les Folies)

Üres üvegek - buddhizmus

Wat Pa Maha Kaew Thaiföldön épült, körülbelül hétszáz kilométerre északkeletre Bangkoktól. Az egész 1984-ben kezdődött, mikor a szerzetesek üres üvegekkel kezdték díszíteni hajlékukat. A látogatók pedig egyre több üveget adományoztak nekik, hogy folytatni tudják az alkotást. Mígnem annyi lett, hogy felépíthettek belőle ezt a komplexumot. Vannak benne imádkozó szobák, lakószobák, krematórium és (üveg) wc. Csaknem másfél-millió üveget használtak fel eddig. És folytatják.

Üres üvegek - kereszténység

A három épületet egy üvegkastélyt ábrázoló képeslap ihletésére kezdte el építeni Édouard T. Arsenault. 1980 nyarát üvegek gyűjtésével és mosásával töltötte, 1981-ben pedig megnyitotta kapuját az első edwards-szigeteki üvegekből épült ház (12.000 db üveg). 82-ben a taverna (8.000 db üveg), 83-ra pedig a kápolna (10.000 üveg) is elkészült. Ma szállásépületként és turistalátványosságként működik.

Na és?

Nyilvánvaló, hogy a példa nem enged releváns következtetéseket levonni a két vallás viszonyáról, eredetéről, igazáról. A megfigyelés itt most csak annyi, hogy a keresztény és a buddhista egyaránt rengeteg üres üveggel rendelkezik. 

Kapcsolódó linkek

üvegház az Edwards-szigeteken

üvegházgyűjtemény

rotterdami flakontemplom

üvegfalú házak


4 komment

Címkék: fotó design kultúra művészet építészet keresztények buddhisták


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr65797095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gizel Guzmán 2008.12.01. 13:41:43

Engem már csak az érdekelne, hogy lakóház esetében milyenek a túlélési esélyek? Milyen szigetelő az üveg? Vagy célszerű sokat imádkozni/meditálni, amivel hőt termelünk?

metronom 2008.12.01. 13:45:15

nem tudom, nyilván nem túl jók..

az Edwards-szigeteki komplexum pl csak május és október között van nyitva..

kabocazugas 2008.12.01. 23:36:22

Én úgy tudom, hogy az üveg nagyon jó hősziegetelő (üvegtégla pl.) és vannak olyan tervek, hogy ebből építkezzenek. Nekem nagyon tetszenek ezek az épületek, de nem szívesen élnék azért bennük - olyan ridegek a rengeteg fény ellenére is.
süti beállítások módosítása