El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.12.19. 12:36 mgabber

Gyermekboszorkányok

A rabszolgakereskedés és a gyarmatosítás évszázadaitól kezdve Afrikának fokozottan jutott ki a szenvedésből - éhezés, háborúk, erőszak és nélkülözés. Az azonban, ami nemrég a tudomásomra jutott a legmerészebb rémálmaimon is túltesz. Nigéria egyes vidékein tömeges jelenséggé vált, hogy akár 10 év alatti gyerekeket boszorkánysággal vádoljanak meg, brutális bántalmazásnak tegyenek ki, majd hagyják őket sorsukra, vagy végezzenek velük legtöbbször közvetlen családtagjaik.

Bár a jelenség évek óta terjedőben van, Európában (főleg az Egyesült Királyságban) akkor kapott nagyobb nyilvánosságot az ügy, amikor nemrég a brit Channel4 nevű TV csatorna dokumentumfilmjében elkísérte nigériai útjára Gary Foxcroftot, aki az általa alapított jótékonysági szervezeten keresztül (Stepping Stones Nigeria) támogatja Sam Ituama-t, aki 5 éve tart fenn menedékhelyet boszorkányság vádja miatt otthonról kitaszított, testileg meggyötört és súlyosan traumatizálódott gyerekeknek. Ma már 150-200-an vannak, akik így a szerencsések közé tartozhatnak, mert egyáltalán élnek. Történeteik vérfagyasztóak - brutális verés, késsel vagdosás, savval leöntés, élve eltemetés. Európai ész számára felfoghatatlan. A baj általában akkor kezdődik, amikor váratlanul megbetegszik, vagy elhalálozik egy közeli családtag, például az anya, ami Nigéria legszegényebb részén, a Niger folyó deltavidékén, ahol tombol az AIDS, a malária, a tuberkolózis, és ahol a várható életkor 47 év, nem annyira valószínűtlen esemény. A csapás miatt a közelállók azonnal sötét hatalmak közreműködésére gyanakszanak, és egyre gyakoribbá válik, hogy a közvetlen család valamely gyermekét vádolják meg démoni erők gyakorlásával.

A történetben a legszomorúbb és a legmegdöbbentőbb, hogy a jelenség igazi ismerői - például Gary Foxcroft és Sam Ituama - egyes helyi keresztény közösségek felelősségét hangsúlyozzák a hisztéria keltésében. A név, amelyet a források legtöbbször említenek a témában, Helen Ukpabio lelkésznőjé, aki 1992-ben alapította meg a neo-pünkösdi Liberty Gospel Church-öt (A Szabadulás és Örömhír Egyháza), ami mára 60-70 gyülekezetet számlál a régióban. A hittérítőnő hihetetlen népszerű, értelmiségi és tanulatlan körökben egyaránt nagy köztiszteletnek örvend. Gyorsan terjedő tanai nagy hatást gyakorolnak a társadalom minden rétegében, melyek középpontjában a boszorkányság elleni keresztes hadjárat áll.

Ukpabio saját elmondása szerint tizenévesen maga is ördögi praktikák beavatott művelője volt, majd az Úr 17 évesen megszabadította, később pedig a boszorkányok és a boszorkányság ármányaitól szenvedők megszabadítására kapott elhívást. Módszeresen kidolgozott tanításában osztályozza a bűbáj különböző típusait, melynek gyakorlásába férfit, nőt és gyereket egyaránt beavathatnak, méghozzá nem (feltétlen) önszántából, hanem legtöbbször titokban az ételébe vagy italába dobott gonosz szellem által, amely ilyen módon egyenesen az áldozat lelkébe jut. Híres könyvében (Unveiling the Mysteries of Witchcraft - A boszorkányság rejtélyeinek leleplezése) külön leírást ad a gondos szülőknek, hogy milyen tünetek jelzik egyértelműen, hogy gyermekük gonosz szellemekkel kollaborál. Két év alattiaknál ez az éjszakai sírás, az egészégi állapot romlása, rossz étvágy. Két év fölöttieknél a makacsság, hazugság, lopás, iskolai teljesítmény ingadozása. Vagyis Ukpabio szerint minden olyan következmény, amit egy gyerekből a rossz szociális körülmények kiválthatnak, a boszorkányság jele. Veszélyes szavak ezek az ország legelmaradottabb, szegénységtől leginkább sújtott vidékén.

A lelkésznő nézeteit nem csak szóban illetve írásban hirdeti Liberty Films néven, saját filmstúdiót működtet, mely nemcsak mennyiségileg termékeny, de új műfaj, a nigériai evangéliumi horror elindítója is. Alkotásait Európában való bemutatkozása után, nem restellett benevezni a 2006-os, Bristolban megrendezett Horror tájoló elnevezésű filmfesztiválra, az előbbi címke ott született. A film, amellyel elindult (End of the Wicked - A Gonosz vége) a horror kedvelők gyönyörködtetésére szaftos jelenetekben mutatja be, ahogy egy gyerek démon parancsára a főhős szemgolyói kipottyannak üregükből, illetve amikor szintén főhősünk édesanyja felfedi monumentális péniszét, amivel épp saját menye megrontására készül. Mert kevés olyan család van, amelyik nincs kitéve a Gonosz ármánykodásának, és Ő mindig egy olyan családtagon keresztül közelít, akire a legkevésbé gyanakodnánk, aki látszólag a legártatlanabb közöttünk! Ez az üzenet, ami szélsebesen terjed, hiszen Ukpabio filmjei Nigériában kelendőbbek, mint hollywoodi versenytársai.

A lelkésznő azonban van olyan tuti, hogy azt is megmondja mi a megoldás. Ha környezetünkben (vagy esetleg bennünk) démon üti fel a fejét. Ördögűzés. Mert ő meg tud szabadítani. És bár Ukpabio hívei állítják, hogy a lelkésznő nem fogad el ezen szolgáltatásáért közvetlen juttatást, számos beszámolóból tudható, hogy az átlagos ördögűző lelkész több hónapi átlagjövedelemnek megfelelő összeget is elkérhet egy megtisztítási szertartásért, ami általában elsőre nem sikeres, s így további beavatkozásra van szükség. Amíg a szülők nem kerítik elő a pénzt, a gyereket sokszor fogva tartják, amennyiben persze túléli az első ördögűzési kísérletet, mert természetesen az sem egyszerű kézrátétellel megy.

Hogyan alakulhatott ki ez az eszement állapot, és hogy kapcsolódhat mindez szégyenteljes módon pont a kereszténységhez? A jelen helyzet és a helyi történelem ismerői szerint Európa domináns vallása a 19. század óta van jelen Nigériában. Boszorkányüldözés azonban csak körülbelül 50 éve, bizonyos skót és amerikai pünkösdi misszionáriusok tanításai nyomán kapcsolódott hozzá. Bár nem találtam sehol részletes kifejtését ennek a magyarázatnak, feltételezésem szerint arról lehet szó, hogy ezek a misszionáriusok – pünkösdiek lévén nagy jelentőséget tulajdonítva a földi életben csodás módon megmutatkozó természetfölötti (mind isteni mind ördögi) erőknek – nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a hagyományos törzsi kultúrában fontos szerepet játszó "boszorkány doktorok" ellen prédikáljanak. Az ennek nyomán kibontakozó varázsló és varázslás ellenes láz azonban épp az ellenkezőjét váltotta ki a kívánt hatásnak, hiszen ma magukat kereszténynek valló lelkészek a legsötétebb mágia módszereit alkalmazzák, amikor állításuk szerint ördögűzést végeznek.

Az eljárásnak ez a módja természetesen semmilyen módon nem alapozható meg a Bibliával. És mondani sem kell, hogy a Biblia sehol nem kever gyerekeket boszorkányságba! Az evangélisták szerint Jézusnak számos cselekedete volt, s ők azoknak csak töredékét örökíthették meg. Ezek között mégis fontos helyet kap egy olyan történet, amelyből tudhatjuk, hogy Jézus mennyire szerette és becsülte a gyerekeket. Saját versengő tanítványai elé állította őket példának - azt mondta, hogy akinek a lelke nem olyan, mint egy gyereké, az soha nem juthat be a mennybe. Még azt is mondta, hogy aki gondjaiba vesz egy magára hagyott gyereket, az olyan mintha személyesen Róla gondoskodna. Ha hitelt adunk az evangéliumnak, Gary Foxcroftnak és Sam Ituamának nagyon jó dolga lesz a mennyben!

Mindig is kritikusan tekintettem a felvilágosodásra. Nem hiszek abban, hogy a tudomány és technológia diadala jelenti a végső megoldást az emberiség minden bajára. Viszont nagyrészt mégis a felvilágosodásnak köszönhetem, hogy ha náthás vagyok, nem jut eszembe, hogy az anyukámat vádoljam rontó varázslással, vagy sikertelen vizsgáimért a macskámat tegyem felelőssé, akit azon nyomban kilenc darabba kell vágjak, hogy véget vessek az ördögi ármánykodásának.

Úgy tűnik, mintha az emberiség képtelen lenne arra, hogy történelme során ne essen folyton egyik végletből a másikba. A mindenek fölött álló észt ünneplő, a spirituális, intuitív megtapasztalás jelentőségét lekicsinylő szellemiség dominanciájából a sötét babonaság mélységeibe hanyatlik, oda-vissza. Az Égnek hála, hogy mindig vannak köztünk olyanok - nem keresztények és keresztények -, akik készek szembeszállni az uralkodó ideológiával, és a lelkiismeretük szerint cselekedni. Ezek az emberek saját életüket kockáztatásával igyekeznek megmenteni minket attól a rémálomtól, amivé teszik és tehetjük a világot.

 


43 komment

Címkék: afrika mágia keresztények démonok


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr77831225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cypriánus 2008.12.19. 14:09:30

azért csínján a felvilágosodással. Pl. Angliában nem is volt (igaz Skóciában meg igen.)

Cypriánus 2008.12.19. 14:11:37

az embert nem lehet megszelíditeni, legfelkjebb kicsit és átmenetileg. Úgyis újra és újra bebizonyítja " lábuk gyors a vérontásra, kígyóméreg van a nyelvük alatt"

Cypriánus 2008.12.19. 14:15:58

kissé perverz amit mondok, de az inkvizíció nem is volt olyan rossz dolog. Nem mintha a saját koruk eszméi nem fertőzték volna meg azokat is, de lényegesen kedvezőbb esélyeket adott, ha az embert tanult papokból álló bíróságra vitték, mintha a paraszti közösség égeti meg egy a teheneket sújtó száj-és körömfájás járvány miatt. Az ezzel-az amúgy az egyháztörténet csúcspontjának tényleg nehezen nevezhető intézménnyel-foglalkozó történészek szerint a vádlották 90 %-át felmentették, az elÍtéltek jó része is megúszta enyhébb büntetésekkel (pl. kolostori fogság) míg különben simán megégeti őket saját falujuk.

Cypriánus 2008.12.19. 14:19:06

Afrikának talán jót tett volna még 100 év gyarmati uralom. (mán megint nem voltam polkorrekt.)

Amondo 2008.12.19. 15:21:37

"azért csínján a felvilágosodással. Pl. Angliában nem is volt"

Ez azert egy kicsit leegyszerusites. Lasd pl. ezt a konyvet: www.amazon.com/Enlightenment-Britain-Creation-Modern-World/dp/014025028X/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1229696255&sr=1-3

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2008.12.19. 15:25:44

Dogmatikus vallási irányzat és Fekete Afrika. Egyiket sem szeretem, és akkor még enyhén fogalmaztam.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.12.19. 15:25:56

Ha összeszednénk, hogy a vallásokból több jó vagy rossz származott-e, akkor nem tudom, merrre billenne a mérleg.

Ha nincs hit a természetfelettiben, akkor ugye nem vádolnak meg embereket olyasmivel, amit csak természetfeletti erőkkel követhettek volna el.

midnight coder 2008.12.19. 15:26:57

Cypriánusnál az igazság.

huta9020 2008.12.19. 15:32:29

A pünkösdi gyülekezetekben mndenhol a világon rendszeres tevékenység a gonosz szellemek űzése, bibliai példa nyomán. Hivatkozva arra, hogy Jézus maga is űzött ki gonosz szellemeket megszállottakból. Ezt a Szent Szellem (Szent Lélek) erejével, legalábbis erre hivatkozva teszik, természetesen, erőszak nélkül.

Nyilván az Afrikába vetődött nyugati misszionáriusok is ezt a fajta gonoszűzést mutatták meg a helyieknek, akik azonban a kulturális különbségek miatt "kicsit" másképpen értelmezték.
Ezek a misszionáriusok két óriási hibát követtek el:
1. Az üzenet átadásánál nem vették figyelembe a hallgatóságot.
2. A megtérteknek és gyülekezeteiknek nem biztosítottak szellemi vezetést.
Az a véleményem, hogy elég nagyrészben ezek a misszionáriusok a felelősek a kialakult helyzetért. És az az igazán döbbenetes, ha tudnak erről és nem tesznek meg mindent ellene. Vissza kellene menniük és azzal az erővel, amit hirdetnek, úrrá lenni a legkegyetlenebb gonoszság forrásán a tudatlanságon.

Ebből is látszik, hogy ezek a magvetők nem tiszta búzát vetettek és a konkoly kitépésére sincs gondjuk vagy erejük.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.12.19. 15:43:14

OFF: mióta van ez a szabály, hogy csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet? A blogfelületen úgy van beállítva a cikk, hogy mindenki kommentezhet...

huta9020 2008.12.19. 15:55:43

oscar dirlewanger
Pontosítsunk, Te hülyének tartod őket és erről nem vagy hajlandó vitatkozni.
Én nem is akarok arról vitatkozni, hogy Te mit gondolsz. Legyen neked a Te hited szerint.

amondó (törölt) 2008.12.19. 16:00:45

" Cypriánus 2008.12.19. 14:15:58
kissé perverz amit mondok, de az inkvizíció nem is volt olyan rossz dolog. Nem mintha a saját koruk eszméi nem fertőzték volna meg azokat is, de lényegesen kedvezőbb esélyeket adott, ha az embert tanult papokból álló bíróságra vitték, "

Tanult bíróság elé vitték, ahol a vádlottat más vallás gyakorlása miatt, vagy csupán zsidó és muzulmán származása miatt kivégezték. Komolyan írod hogy mindez "nem rossz dolog"???

Az inkvizíció üldözte el a zsidókat és muzulmánokat az Ibér-félszigetről, bele is rokkant az ország, ugyanis akkor ez a két nép magasan kulturáltabb volt, mint a keresztények, ráadásul ők végezték a gazdaság számára létfontosságú mesterséget, a kereskedelmet.

Afrikában saját középkorával szembesülhet ma a "keresztény gyökerű" európa.

BruceTheHoon 2008.12.19. 16:00:48

Cypriánus, 90%-os felmentési arány:[citation needed].

Különösen a kolostori fogság emlegetése utal szerintem arra, hogy ez a 90% a papi renden belüli eretnekségi vádak kivizsgálására vonatkozik, nem civil boszorkányüldözésre.

Amondo 2008.12.19. 16:06:14

De durva, ugy tunik van egy ikertestverem.

huta9020 2008.12.19. 16:07:58

Mostanában többször is belefutottam blogokon (már nem emlékszem pontosan hol) az inkvizíció mosdatásába. Lehet, hogy véletlen.
Értem én, hogy nem fekete-fehér a kép, de azért kifejezetten fehérnek nem kellene nevezni.

Cypriánus 2008.12.19. 16:09:06

Kedves Amondo!
az angol felvilágosodásért már vártam a kritikát Tőled...:)
azért akeresztényellenes társadalommérnökösködés kevésbé volt méjnsztrím gondolat, mint pl. Franciahonban.

A spanyol példa igaz, de speciális, más országban nem volt reconquista.Ráadásul a cikkben kizárólag a BOSZORKÁNYOK szerepeltek, ne keverjük bele a többit. de pl. Németországban a boszorkányüldöző pokol kifejezetten a XVI. században szabadult el.Ha a paraszti közösségekre, vagy földesurakra bízták, hogy döntsék el, ki aboszorkány, az eredmény siralmas volt.Siralmasabb mint az egyházi bíróságoké.

Cypriánus 2008.12.19. 16:11:21

ja, izé, két Amondo-amondó van, ez megkevert...

Cypriánus 2008.12.19. 16:13:50

amondó!
amit írsz. lehet objektíve igaz , de kissé történelmietlen megítélni többszáz éve élt embereket, amikor a saját korunk szemétségei sem kisebbek. Azzal van még feladatunk, a múlt már lezárult.

Amondo 2008.12.19. 16:14:39

"ja, izé, két Amondo-amondó van"

Bizony ugy van.

Cypriánus 2008.12.19. 16:16:31

Hát , másik Cyprián is van(ha nem is itt) nicknevet kéne változtatnom.

BruceTheHoon 2008.12.19. 16:16:54

Valamelyik amondo mongyon le.

Mellesleg, pünkösdi = pentecostal, ugye? Ezek manipulálnak kígyót, szólnak nyelveken és esnek össze a Szentlélek érintésétől?

ravens01 2008.12.19. 16:36:14

www.youtube.com/watch?v=AJI8ztk44tw

Itt és a környékén lehet találni bőven dokumentációt erről a szomorú tényállásról.

Yashmin73 2008.12.19. 16:39:12

még mindig az inkvizíció
keresztények elfajzott fattyai
akik szerint a föld és az élőlények az ő kényükre kedvükre vannak

ki mint veti ágyát...

huta9020 2008.12.19. 16:40:22

BruceTheHoon
Fogalmazzunk úgy, hogy ők azok, akik hisznek abban, hogy a Szentlélek pontosan úgy működik, mint ahogyan a Bibliában le van írva. Csodákat tesznek, gyógyítanak, prófétálnak, stb. És ha ez nem működik, akkor a hitetlenség szelleme van jelen a gyülekezetben, amit ki kell űzni Jézus nevében, -vel. Ilyenkor az emberek szabadulnak a gonosz szellem fogságából, ami szintén bibliai, jelenségek mellett zajlik, kiabálnak, a földre vetik magukat, rángatóznak. Nem túl felemelő látvány kívülről nézve, de szerintük ez szükséges és hasznos velejárója a keresztény életformának.

provokátor · http://provokator.blog.hu 2008.12.19. 16:41:49

sajnos még sok helyen a világon nem is ismerik a azt a fogalmat, hogy intelligencia. én azt szoktam mondani: a papír nem számít (tanulmányi), de mostanában egyre többször megdől ez az állításom. :(

Dekatlon 2008.12.19. 16:44:44

Azt a papnőt nem lehetni kilőni? Érne annyit, mint az áldozatainak árvaházat fenntartani.

huta9020 2008.12.19. 16:46:50

Provokátor
Hogy jön ide az intelligencia? És mit is értesz alatta tulajdonképpen?

Dekatlon 2008.12.19. 16:59:56

úgy jön, hogy keveri az intelligenciát a felvilágosodással.
Felvilágosult embercsoportot (nem embert!) nem lehet ilyen boszorkánymaszlaggal megetetni, és saját gyermeke lesavazására rávenni.

Dekatlon 2008.12.19. 17:01:23

Azért írtam csoportot, mert ha csak egy (kevés) ilyen van, akkor a közösségi nyomás miatt sajnos mégiscsak rávehető, habár tudja, hogy faszság az egész.

szbszig 2008.12.19. 17:07:56

Pedig már bizonyos Könyves Kálmán megmondta a tutit. Ezek szerint azóta csak visszafelé fejlődik a világ egyes helyeken... :|

xenuka 2008.12.19. 17:09:54

Miért nem lövik már fejbe ezt a nőt, aki játsza az eszét és gyerekeket kínoz?

mgabber 2008.12.19. 17:29:16

Provokator, megdöntöm a megdőlt állításod. Nem a (tanulmányi) papíron múlik. H. Ukpabio férje kutató, geokémikus, a Shellnek dolgozik Nigériában. + A térség kormányzója, miután a Stepping Stone folyamatosan zaklatja, hogy tegyen valamit az áldatlan helyzet ellen, néhány hete nyilatkozatot adott ki, amiben kéri az embereket, hogy ne vádoljanak meg könnyelműen családtagot boszorkánysággal, csak ha megbizonyosodtak arról, hogy TÉNYLEG MEGALAPOZOTT!! Ennyit a papírokról... (Azóta egyébként azért lehet, hogy többet is tett, csak én nem követtem mostanában. Remélhetőleg.)

NevadaCeg.com · http://nevadaceg.com/ 2008.12.19. 18:08:02

Agyon kene baszni a budos kurvajat!

amondó (törölt) 2008.12.19. 18:49:33

Amondo:

jogos, nemsokára úgyis identity-t váltok, én is csak utána vettem észre hogy ékezet nélkül már van itt bloggoló.

Amondo 2008.12.19. 19:55:47

amondó

Most megijedtem. En is morfondirozok mar egy ideje, hogy nevet kene valtoztatnom, de most elbizonytalanodtam. Nehogy ugyanarra valtoztassam, mint te.

Cypriánus,
Amit az angol es a francia felvilagosodas kulonbsegerol irtal, abban termeszetesen maximalisan igazad van. (Es az is igaz, hogy sokan nem hasznaljak a "felvilagosodas" szot az angol felvilagosodasra, de ez nekem nem annyira tetszik - de az mar tul messzire vezetne, hogy miert nem; egyszer talan majd leirom.)

peca1000 2008.12.19. 20:35:18

Tele van a tököm az összes vallással, és a következményeikkel.

Mindegyik ellene van a normális hétköznapi életnek, a modern életvitelnek.

Házasság előtti szex tilalma, kínzások, háborúk, cölibátus, monogámia.

Mikor lesz már ennek vége?

Még jó, hogy egyik vallásnak sem vagyok hívője, gyülekezetének tagja, de hogy mennyi embert emg tudnak hülyíteni itthon is?

Elhiszem, hogy van Isten, volt Jézus, de a reinkarnációban, és az UFO-kban is hiszek, sőt még a szellemekben is.
Az utóbbi kettőt volt szerencsém élőben is látni.
De nem azért hiszek egyikben sem, mert ezt követelték volna.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.12.19. 21:24:56

"És ha ez nem működik, akkor a hitetlenség szelleme van jelen a gyülekezetben, amit ki kell űzni Jézus nevében, -vel. Ilyenkor az emberek szabadulnak a gonosz szellem fogságából, ami szintén bibliai, jelenségek mellett zajlik, kiabálnak, a földre vetik magukat, rángatóznak. Nem túl felemelő látvány kívülről nézve, de szerintük ez szükséges és hasznos velejárója a keresztény életformának."

Olyasmi rémlik a Bibliából, hogy Jézus ördögöket űz ki és ezzel alkalomadtán valóban együttjár a rángatózás, földre vetés stb. Hitetlenség szellemére már speciel nem emlékszem. Arra pedig végképp nem, hogy ha valami nem jön össze egy gyülekezetnek, akkor nosza neki kell állni ördögöt űzni a hívekből...

blitz 2008.12.20. 01:07:30


MG, egyetértek.

szbszig: Könyves Kálmán pár sorral lejjebb a varázslók elleni intézkedésekről rendelkezik, csak erről már nem szokás beszélni.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.12.20. 01:19:54

Eh, mégis csak igaza volt Robert E. Howard-nak, amikor A Túl a fekete folyón című művében azt írta: "A barbarizmus az emberiség természetes álllapota... A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus győzedelmeskedik."

Cypriánus 2008.12.20. 08:35:23

Kedves Alister!
hát, sajnos igazad van.
És még a primitív körülményekre sem foghatjuk... Európa kétségkívűl legműveltebb, legiskolázottabb, legtöbb filozófust felmutató népe 1933-45 között emberírtó rabszolgatartó istenkirályságot vezetett be...az NSDAP -nak számos Nobel-díjas tagja volt (asszem 17)

ravens01 2008.12.20. 11:13:38

peca1000 és a hasonszőrűek: neked is ugyanazt írom, amit máshol is elhintettem már, éspedig hogy minden vallásismeretet Dawkins könyveiből merítettél. Arra nem gondoltál, hogy a folyamat pont fordított: a keresztyénségre ragadt át az animista ördögűzési szokás és nem fordítva? Elég az általam fent belinkelt youtube link környékén kicsit szétnézni, találni fogsz olyan filmeket, ahol bennszülöttek kisgyerekeket élve temetnek el, mert ez jó a törzsnek (elűzi a boszorkányokat, szellemeket, stb). És ez is régebbi megjegyzésem: meneküljünk a keresztyének és vallások által teremtett pokolból Hitler, Sztálin, Mao és Idi Amin paradicsomába - megadom neked az elsőbbséget...

Flos regalis 2008.12.20. 12:40:20

Kb. egy hónapja láttam erről egy dokumentumfilmet. Az a problémának csak egy része, hogy bizonyos emberek ebből hasznot húznak (ördögűzők, lelkész néni, ráépülő filmipar stb.). A dok.film egy angol ember küzdelmét mutatta be, aki kiszabadítja - ha tudja - az ördögűzés céljából sufniba, alagsorba, sötét szobába stb. zárt gyerekeket. Egyszer talált egy 4 év körüli kislányt és pár hónapos csecsemőt (előbbi testvérét), akiket az anyjuk kitett. Először mindenki kivolt, hogy hogy tehet ilyet egy anya, aztán kiderült, hogy nem volt más választása: miután a férje meghalt, a falubeliek ráfogták, hogy ez a két gyerek műve, és garantálták, hogy elteszik láb alól a kölyköket. Így az anyuka titokban elvitte őket a faluból és sorsukra hagyta. Ami nem szép dolog, de különben megölték volna őket. Az angol muksó elment a faluba, hogy megpróbáljon beszélni az emberekkel, aminek az lett az eredménye, hogy a nő végül a csecsemőt megtarthatta, de a nagyobbik gyereket nem. Közölték, ha meglátják erre ólálkodni, akkor halál fia. Úgyhogy a kislányt végül magukkal vitték a menhelyre, ahol az anyuka látogathatta. Persze mikor anyukának mennie kellett, a gyerek ordított. Elég szívszaggató volt.

Mindenesetre ezt csak azért írtam le, hogy szerintem - bár ez nem mentség senki számára -, az ilyen állapotokat nem a nyerészkedő "próféták" és ördögűzők okozzák, ők csak kihasználják az ebben rejlő lehetőségeket. A tehetetlen emberek bűnbakokat keresnek, és persze a bűnbakot mindig a legkiszolgáltatottabbak, magukat megvédeni nem tudók körében találják meg érdekes módon. A törzsfőnök pl. sosem keveredik boszorkány hírébe.
süti beállítások módosítása