El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.09.17. 15:00 kabocazugas

Kereszténység: kínai underground

Egyre több a keresztény Kínában - számolnak be évről évre a nemzetközi felméréseket végző kutatók, majd közlik az európai fül számára elképesztő adatokat. A hívek száma ugyanis hivatalosan meghaladja a 21 millió főt, de egyes feltételezések szerint ez a szám elérheti akár a 70 milliót is.

Kínában tisztelhetjük a jövő Biblia-gyártó nagyhatalmát is, Nanjingban működik az a nyomda, ahol öt másodpercenként gördül le egy újabb Szentírás a szalagról - 90 nyelven 4 kontinensre szállítanak, természetesen olcsón.

A kommunista vezetés is engedékenyebbnek tűnik: 2006 tavaszán lépett életbe az új vallásügyi törvény, ami nagyobb teret enged a szabad vallásgyakorlatnak, megbontva ezzel a hagyományosan ateista kormányzat korábbi gyakorlatát. A törvény persze még nagyon távol áll a nyugati államok vallásszabadságról alkotott képétől. Ez a felfogásbeli különbség a keresztények tényleges és hivatalosan elfogadott száma közti különbségben is megmutatkozik: míg a kínai jogszabályok alapján közel 21 millió keresztény tagja van az egyháznak, addig az ún. "házi gyülekezeteket", azaz a független kereszténységet is figyelembe véve ez a szám feltehetően megtriplázódna. Az underground mozgalom ilyen nagyarányú elterjedtsége rögtön érthetővé válik, amint megismerkedünk a párt sajátos szabadságértelmezésével.

Bár a jogszabály valóban szélesebb jogkörrel ruházza fel a legitim felekezeteket, cserébe azoknak be kell tartaniuk bizonyos játékszabályokat. A törvény például előírja, hogy ki, hol, miről prédikálhat, vagy, hogy éppenséggel hol lehet Bibliát árusítani. A tagoknak pedig melegen ajánlott a belépés a még Mao Ce-Tung által alapított katolikus és protestáns szervezetekbe. Nem csoda tehát, ha sokan az illegalitást választják a megfélemlítés helyett.

A "független egyházak" mozgalma még a kulturális forradalom ideje alatt (1966-76) alakult ki, mintegy válaszként a kommunizmus terrorjára, a könyvégetésekre, templomrombolásokra. Harminc év múltán a földalatti egyházak helyzete nem sokat változott: a kormánynak még most is feltett szándéka az ún. szürke zónák felszámolása, azaz a hívek feltérképezése és szabadságuk korlátozása. A hatóságoknak így jogában áll megszakítani egy istentiszteletet, igazoltatni, és akár bebörtönözni a jelenlevőket.

 

A CSI (Christian Solidarity International) beszámolója szerint az elmúlt pár évben több lelkészt azért ítéltek el, mert nem lett tagja a fent említett szervezeteknek, egyes híveket pedig azért, mert tiltott helyen osztogattak Bibliát. De a vádlottakat védő ügyvédi irodák sem jártak jobban: egy-egy szókimondóbb nyilatkozatért cserébe tevékenységüket felfüggesztették. A Chicago Tribune nemrég közölt interjújában Zhang Mingxuan egyházi vezető elmondta: épp a beszélgetést megelőzően töltött 36 órát egy rendőri fogdában. Immáron 14. alkalommal tartóztatták le, legutóbb mindenféle magyarázat nélkül egyszerűen csak leszállították a buszról, majd szintén szó nélkül elengedték. A férfi bűne csupán annyi, hogy egyházát a kormány nem fogadja el, ő pedig nem hagyja abba a prédikálást.

Sürgőssé vált tehát az egyházakat érintő reformok bevezetése, amit talán előremozdíthat az a tény, hogy nagyon sokan szállnak harcba a változásért. Egyedülálló jelenség a gazdaságilag és földrajzilag is széttagolt Kínában, hogy képzettségtől, kortól, lakhelytől függetlenül ennyien álljanak ki egy ügy érdekében. A kereszténység a legnagyobb nem-állami szervezetté nőtte ki magát, még a hivatalos felmérések szerint is a második legnagyobb elfogadott egyház - csak a buddhizmus előzi meg. A katolikus és protestáns hívek számának drámai növekedése első pillantásra meglepő egy olyan országban, ahol az elmúlt hatvan évben az ateista ideológia tűzzel-vassal irtotta a vallást. A párt gyengülése, és a profitorientált kommunizmus azonban egyes elemzők szerint olyan "spirituális űrt" hozott létre, ami a lehető legjobb táptalaj a terjedő kereszténység számára. Egyszerűbben fogalmazva: a fényét és hitelét vesztett pártideológia helyére kell valami más, amiben hinni lehet. (A sors fintora, hogy a párttagok közel egyharmada érdeklődik a vallás iránt, sokan pedig nemhogy összeegyeztethetőnek tartják a kommunista ideológiát a keresztény hittel, hanem egyenesen arra számítanak, hogy a keresztény értékek hozzájárulnak majd a párt újjászületéséhez.)

A szociológiai felméréseket nézegetve egy azonban biztos: a kínai kereszténység jövője garantált, hiszen a fiatalok körében kifejezetten trendinek számít a vallásosság. Ennek eredményeképpen a hívők döntő többsége olyan magasan képzett fiatal, aki városban él, és fix bérrel rendelkezik. Ahogy egy legalizálásra váró kisegyház vezetője, Jin Mingri fogalmaz: az önálló, fiatalos, aktív szemléletmódot valló egyházaké a jövő, ott nyílik igazán lehetőség az evangelizációra, az igaz hit megtalálására.


48 komment

Címkék: kína underground keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr28667951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoltee 2008.09.17. 15:57:17

Halleluja! Dicsőség Istennek

Jézus ezeket már előre jelezte:

"És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég." Máté 24, 14

bedike 2008.09.17. 16:05:44

zsooltee!
majd ha mainstream lett, akkor... :)

Papa 2008.09.17. 16:09:40

Részletes leírást a földalatti kínai kereszténységről:

Paul Hattaway: Liu Csen-Jing a mennyei ember c. könyvben lehet olvasni.

Megdöbbentő!

Cyprián 2008.09.17. 16:12:58

szerintem hosszú távon is növekedésre lehet számítani. Hisz már több évszázada tart a vetés, közeleg az aratás ideje...szerintem 20-30 év, és lehet, hogy több keresztény lesz Kínában, mint buddhista. Ez reális, a koreai példa is mutatja, hogy semmi lehetetlen sincs benne.

Crowd 2008.09.17. 16:14:03

Ez jellemző: "trendi" meg "divatos"... ennek örültök, hogy divatból terjed a vallásosság???

Csegevara kultusza is divatból terjed... :)

Mattheo Guilleaume 2008.09.17. 16:16:04

Zsoltee-hoz:

Főleg ez az akkor jön el a vég, ez biztató nagyon... (:

Mattheo Guilleaume 2008.09.17. 16:21:55

"Ez jellemző: "trendi" meg "divatos"... ennek örültök, hogy divatból terjed a vallásosság???"

Nem akarok nagyon vallásos lenni, de még Pál is írja:

"Mert miről is van szó? Egyedül arról, hogy bármelyik módon, akár színlelésből, akár meggyőződésből: Krisztust hirdetik, és én ennek örülök. Sőt még inkább örülni fogok."

Meg azért annyira mégsem csak divat, mert hogy fenyítés járhat érte, míg pl. a Csegevara kultusz híveit, ha jól tudom, kevésbé korlátozzák...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.09.17. 16:30:06

Miért érzem ebben a blogban hogy a "nem hivatalos" keresztények felé gúnyolódva viszonyultok?

Mattheo Guilleaume 2008.09.17. 16:32:08

"Miért érzem ebben a blogban hogy a "nem hivatalos" keresztények felé gúnyolódva viszonyultok?"

Fogalmam sincs... (: De mondjál lécci példákat, hogy hol érzed ezt...

asztrov 2008.09.17. 16:33:46

cyprián--Meglehetősen tesznek róla a kínai hatóságok, hogy évek múlva kevesebb buddhista legyen Kínában, mint keresztény..

saga 2008.09.17. 16:34:38

Nem kell ezen csodálkozni, terjed a babona, itten is horoszkóp, homejopátija, rontás feladás-levétel meg hasonlók a vallás sem különb.
De ha valaki komolyan gondolja akkor a hétköznapi helyzetekbe is dobja sutba a racionalitást és ha a felkapcsolt lámpa nem világít, térdre imádkozni nem pedig a biztosítéknál matatni vagy izzót cserélni.

Cyprián 2008.09.17. 16:36:13

Ionesco-nak volt egy zseniális írása Che Guevaráról, amelyben összevetette Corneliu Zelea Codreanu-val, a román náci Vasgárda karizmatikus és forradalmár alapítójával , (aki ráadásul hasonlított is hozzá, latin macho forradalmár, az idealista, a nők bálványa, a nép felszabadítója stb.stb. ), és meggyilkoltatta egy konzervatív rendszer (Codreanut a román király) "mindketten gyilkosok voltak, akiket végül meggyilkoltak" -mondja ki az ítéletet Ionesco.
ez csak azért érdekes, mert Che Guevara egyfajta Jézus-ikon hamis formája, egy vörös Krisztuspótlék.
Árulkodó, hogy a tényleges kommunista rendsezerekben viszont az Igazi a vonzó (1990 -ben valaki megjósolja, hogy Che Guevara képe fog díszelegni tinik polóján, azt hittem volna, elment az esze).
Valami baj van a nyugattal, nem is kicsi, hogy itt egy kínzásokat és tömegkivégzésket vezénylő latin-amerikai lágerparancssnok a trendi.
Kína a jövő, minden szempontból..."Boldog az a nép, akinek az Úr az Istene!"

Cyprián 2008.09.17. 16:38:07

Kedves asztrov!

részleteznéd?

Mattheo Guilleaume 2008.09.17. 16:39:14

"Nem kell ezen csodálkozni, terjed a babona, itten is horoszkóp, homejopátija, rontás feladás-levétel meg hasonlók a vallás sem különb."

Kedves Saga, de vagy az 1500. kommentelőnk, aki valami felvilágosodásban gyökerező babonának bedőlve hirdeted, hogy egyrészt a vallásnak semmi köze a racionalitáshoz, másrészt az valami alacsonyabb rendű dolog, aminek a kifinomultabb, okosabb elme semmiképpen sem dől be. Gratulálunk!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.17. 16:40:53

Beszélgettem Kínában fiatalokkal, nagyon elutasítóak voltak, amikor rákérdeztem a vallásosságra. Egy kivétel akadt, egyikük büszkén mondta, hogy ő keresztény és örült, amikor kiderült, hogy én is az vagyok. :) Amikor az egyik idegenvezető srácot kérdeztem a Láma Templomban, hogy a népesség mekkora része vallásos Kínában, ő azt válaszolta, nagyon kevesen, mert sok a párttag és "a Párt tagjainak nincs szüksége más vallásra". Hogy ironizált-e, vagy sem, azt nem tudtam eldönteni. :]

Cyprián 2008.09.17. 16:43:39

Kedves Saga!
számos Nobel-díjas volt keresztény, vagy legalábbis istenhívő.pont.
Ez nem bizonyít önmagában sokat, de azt igen,, hogy nem fordítottan arányos a hit mértéke az IQ-val.

Jesusisdead 2008.09.17. 17:06:33

Szerintem az a gáz, hogy a fiatalok trendinek tartják, hogy egy tömeggyilkos és gondolateltipró sötét középkori vallást kövessenek.

Az még szomorúbb, hogy a "földalatti kisegyházak" - értsd: fetrengős szekták - mögé sorakoznak fel.

Shapeshifter 2008.09.17. 17:28:14

Szép az a pár elejtett utalás az "ateista ideológiára", de azért vegyük figyelembe, hogy az atetizmus egyik központi eleme a dogmák és a dogmatikus gondolkodás elutasítása (amennyire csak lehet), márpedig a mai kínai vezetésről nem nagyon lehet elmondani, hogy ennek megfelelne.

"nem fordítottan arányos a hit mértéke az IQ-val"

Az IQ-val talán nem, de a tudományos fokozattal (vagy "ranggal") egyes felmérések szerint igen. :)

Biblia · http://www.parokia.hu/bible/ 2008.09.17. 17:41:48

Lk 21,12 "De még ezek előtt kezet emelnek rátok, és üldöznek titeket; átadnak benneteket a zsinagógáknak, és börtönbe vetnek, királyok és helytartók elé vezetnek titeket az én nevemért.

Kriszti 2008.09.17. 17:42:16

...a lényeg: A cikk remek és ez a fontos! =)...grat Kabóca zúgásnak,így tovább

Danis 2008.09.17. 18:03:22

Na...
Sztem ennek két oka lehet:
1. A nyolcvanas évek előtt Magyarországon is nagyon erős volt a kereszténység és a templomba járók aránya. Abban az időben ez egyfajta burkolt ellenállás volt a rendszer felé. Kína is kommunista ország, ha nem is teljes a párhuzam, biztos vagyok benne, hogy ott is közrejátszik ez.
2. Nekünk nyugati embereknek sokszor nagyon misztikusak és vonzóak a keleti vallások, bölcsességek. (Lásd budapesti buddhisták, vagy krisnások). Egy barátom élt kinn japánban, és azt mesélte, hogy az ottani emberek kb. ugyanúgy viszonyulnak a kereszténységhez, mint mi a keleti vallásokhoz. Szóval ez is közrejátszhat.
Mielőtt megköveznétek, én örülök, hogy sok a keresztény ott is... Örülök, mert itt Európában a kereszténység bölcsőjében egyre kevesebben vagyunk, és ez érezhető is az élet minden területén. Remélem felfedezzük újra a gyökereinket.

solideogloria 2008.09.17. 18:17:45

Jesusisdead:
A keresztenyseg nem kozepkori, hanem okori. Nem gondolateltipro, hanem inkabb felszabaditja a gondolkodast bzonyos korlatok alol. Tomeggyilkos? En azt gondolom, hogy azokat az embereket sem a vallas olte meg, hanem ugyanaz a dolog, ami mindenki mast is megol ezen a vilagon:
az elvakult felelem.

Egy vallasos ember nem szuksegszeruen gyilkosabb hajlamu mint egy nem vallasos (sot!). Akkor lehetne a vallast tomeggyilkosnak nevezni, ha statisztikai osszefugges lenne a vallasossag merteke es a tomeggyilkolasi hajlam kozott (pozitiv, ok-okozati, statisztikailag szignifikans). Egyebkent inkvizicio a keresztenysegnek csak a romai katolikus verziojaban mukodott, de ugy tudom, a szir, a kopt, az ortodox, a protestans es az osszes tobbi agban nem. Tehat a "tomeggyilkos" jelzot a keresztenyseg lenyegi jellemzojenek tekinteni enyhe tulzas.

Kiss Geg 2008.09.17. 19:12:51

Én már második éve vagyok itt Kínában, ahol a napjaimat kínai fiatalokkal töltöm nap, mint nap! Hogy a kereszténység divat lenne, hát én ennek semmi jelét nem látom!!! Inkább hordanak a nyakban buddhista talizmánokat, illetve a gyuklón szerencséthozó buddhista karkötőket, mint nyakban keresztet!!!
Szóval egy szó, mint száz egy másfélmilliós országban 21 millió, (akkár 71 millió) keresztény olyan sok lenne??? Egyébként szeretem ezeket a megfogalmazásokat, hogy "egyes felmérések szerint, akkár 71 millió"...stb., akkor most pontosan honnan is vette ezeket a forrásokat?? Én meg akkor állíthatnám ennek pont az ellenkezőjét is a "saját" felméréseim alapján!! Szerintem a cikk írójának nem sok köze van a valós Kínához, talán "járt" vagy olvasott a gazdag, sznob shanghai, pekingi, hong-kongi sznob körökben, illetve körökről?? Ott talán divat lehet a kereszténység, de abban is csak a pompa, illetve a külsőség része hatja át őket, mint a templomi esküvő...stb, aztán ha elhalálozik a családban valaki, akkor meg eltemetik őt buddhista szertartások szerint!!! Egy 8 milliós (kínai viszonylatban kis)városban élek, itt van egy keresztény templom, ahová több koreai jár, mint kínai, és ahol a lelkész is maga koreai!!
A képen a néni most melyik valláshoz is teszi össze a kezét?? A buddhizmusban is van ilyen! A cikk félrevezető, továbbá a kereszténység parányi sikereit próbálja felnagyítani!!
Továbbá a politikai részhez hozzáfűzném még, hogy a párt gyengüléséhez a cikk írója a saját vágyát fogalmazta meg! Amióta a kínai gazdaság tudja tartani az éves 10 % feletti GDP-ét, addig itt mindenkinek az élete érezhetően javult!! Kinek jobban, kinek még jobbam!! Mindenki büszke itt gazdasági fejlődésre, amely az itteni vezetésnek is részben köszönhető, és ezzel az emberek tisztában is vannak!!
Nanjingban nyomtatnak Bibliákat! Hurrá!!! 2001 szeptember 11-e (a Word Trade Center) után pedig itt Kínában varták a legtöbb amerikai zászlót és gyártották a legtöbb gázmaszkot éppen az amerikaiak számára!!! Gyerekek ez üzlet, nem pedig hitbéli kérdés!!!!!!!!
Egy másik furcsaság, hogy bár nem egészen vallás, de fontos eszmei tény, (amit a cikk véletlenül elfelejt) az a konfucianizmus!! A család itt nagyon fontos tényező, és bár hallotunk a születés-szabályozásról, viszont nagyon sok fiatalnak van testvére, szóval nem egy megkerülhetetlen rendszerről van szó!! Az űrt meg, amiről a cikk utalt, azt meg majd betölti a buddhizmus, taoizmus, konfucianizmus, iszlám (,mint a hui kínaiak akik inkább az iszlámban hisznek!!) és egyébb helyi istenek, kultuszok, szóval van bőven, ami betöltheti ezt az űrt!!!!!!! Persze ezekhez csatlakozhat a kereszténység is, de tisztában kell lenni a valós helyzetével is!!!

ÜDV

level.up! · http://roguelike.blog.hu 2008.09.17. 20:57:16

(kicsit Danishoz kapcsolódva) erre a kiragadott részletre szólnék:

'A párt gyengülése, és a profitorientált kommunizmus azonban egyes elemzők szerint olyan "spirituális űrt" hozott létre, ami a lehető legjobb táptalaj a terjedő kereszténység számára. Egyszerűbben fogalmazva: a fényét és hitelét vesztett pártideológia helyére kell valami más, amiben hinni lehet.'

ez nagyon szép (bár igen leegyszerűsítő), és azt is nagyon el tudom képzelni, hogy Kínában jelentős és stabil keresztény kisebbség (!) fog kialakulni. nagy-sokára akár jelentős sárga vatikáni vezetőket is

azt viszont nem, hogy Kína lesz mondjuk az új Német-Római birodalom (szekulárisabban: dominánsan többségi keresztény, esetleg államberendezkedésében is). a keresztény-bummot lehet, hogy pont a legitimáció fogja belassítani

egyrészt - itt ref. Danis - elkezd mállani az a jellege, hogy jól rezonál a protest-attitűddel (amihez persze maga a tanítás - a többi közt - kiváló lelki vigaszt nyújt, de pl. közvetlen politikai szerepvállalással, aktivizmussal sem jár). másrészt ahogy beépülnek az establishmentbe, a mostani, szigorú, áldozatkész és mélyen elkötelezett vezetői mellett mások is megjelennek, adminisztrátorok, szakirányú kutatók, tanárok, regionális vezetők stb.

aztán az egyház átesik a botrány-gyerekbetegségeken. media included, szóval a mostani páncélkemény-tükörsima morális vértezet is oda lesz. olyanok lesznek, mint a ('spirituális űrbe' - ha ez igaz - beözönlő) többi, csak sokan

szóval ha ekkora lesz a szabadság, megáll a keresztény bumm

azért így is fura lesz egy baszomnagy távol-keleti kongregációval

Mattheo Guilleaume 2008.09.17. 23:25:29

"Egyébként szeretem ezeket a megfogalmazásokat, hogy "egyes felmérések szerint, akkár 71 millió"...stb."

Vki tud vmi megbízhatóbb referenciát? Kabócazúgás?

Egyébként amióta keresztény vagyok, mindig hallok olyanokat, hogy ami Kínában történik, az vmi fantasztikus. Szóval itt nem a 21 millió (vagy a 70 millió) a fő szám, hanem ahogy emlékszem: a növekedési ütem.

Amit viszont level.up! ír erről a "páncélkemény-tükörsima morális vértezet", ez teljesen igaz lehet. Szóval Cyprián talán túl hamar örül:

"Kína a jövő, minden szempontból..."Boldog az a nép, akinek az Úr az Istene!"

És végül Shapeshifter:

"Az IQ-val talán nem, de a tudományos fokozattal (vagy "ranggal") egyes felmérések szerint igen. :)"

Forrásokat "követelünk" mink is. Erről már írtunk egyébként - holnap a link -, és ott az szerepelt, hogy inkább a biztonságtudattal függhet össze a vallásosság. Plusz: azért gyanús, hogy az IQ összefügg a tudományos fokozattal. Ha a vallásosság nem függ össze az IQ-val, akkor azért a tudományos fokozattal is kevésbé illik neki, nem?...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.09.18. 00:29:14

Danis:
1. és 2. korrekt.

solideogloria:
"Egyebkent inkvizicio a keresztenysegnek csak a romai katolikus verziojaban mukodott, de ugy tudom, a szir, a kopt, az ortodox, a protestans es az osszes tobbi agban nem."
Boszorkányüldözések. Szervét Mihály. És ne is menjünk jobban bele.

Kiss Geg:
Igen, valami hasonlóra akartam rákérdezni... mert ugye 1200 millióból 21 millió az kevesebb, mint 2%. Ennyi talán muszlimból is van Európában...

pp 2008.09.18. 00:49:45

Guevara-ügyhöz még annyit, hogy emberünk koncentrációs táborokba vitette a melegeket. Ezt valahogy mindig elfelejtik megemlíteni a "nagy szabadságharcosról", de valószínűleg nem tudják a fiatal konzum-kommunisták sem. Vagy csak nem...?

Shapeshifter 2008.09.18. 01:22:54

Mattheo Guilleaume:

Nem azt írtam, hogy az IQ függ össze a tudományos fokozattal, hanem, hogy a vallásosság (vagy inkább annak hiánya). Amúgy a forrás: Edward J. Larson, Larry Witham: Scientists and Religion in America; September 1999; Scientific American Magazine.

"Erről már írtunk egyébként"

Olvastam is. :) Részben ezért is, nem szeretném itt újrakezdeni a témát, inkább tekintsük a fentieket kis kitérőnek.

grabowski 2008.09.18. 02:50:16

"A sors fintora, hogy a párttagok közel egyharmada érdeklődik a vallás iránt, sokan pedig nemhogy összeegyeztethetőnek tartják a kommunista ideológiát a keresztény hittel, hanem egyenesen arra számítanak, hogy a keresztény értékek hozzájárulnak majd a párt újjászületéséhez."

Annyira azért szerintem nem fintor: az ázsiai vallások nem az európai értelemben vett vallások, inkább (ha nem kizárólag) filozófiai irányzatnak lehet őket tekinteni. Éppen ebből eredendően nem ritka, ha valaki "a la carte" válogat magának össze valami ideológiát egy-két-sok vallásból (Japánban pl. a magukat vallásosnak vallók száma jóval meghaladja az ország lakosságszámát).

kabocazugas 2008.09.18. 09:19:30

Még egyszer elolvastam a saját cikkemet, hogy megértsem, miért ez a nagy felháborodás (különösen Kis Geg hosszú és nagyon értékes kommentjére gondolok). Én nem azt írtam, hogy Kínában a népesség döntő része keresztény, illetve az lesz. Hiszen erről szó sincs. Kis Geggel teljesen egyetértek, hogy sok hagyományosabb vallási irányzat él Kínában évezredek óta, és a keresztény Kínáról beszélni olyan, mint a muszlim Olaszországról. Én arra a növekedési folyamatra szerettem volna felhívni a figyelmet, amit szerintem sokan, Európában élő keresztények nem tudunk, hogy Kínában is egyre többen tartoznak egy keresztény gyülekezethez. És hogy ezeknek a gyülekezeteknek, kisegyházaknak nem könnyű az életük.

Az adatokat a cikkből is elérhető tanulmányokból és weblapokból vettem, de aki adathalmazt akar, annak a következő cikket ajánlom: pewforum.org/docs/?DocID=301

Az "egyes felmérések szerint" kifejezés pedig azért került be a cikkbe, mert senki sem írhat pontos számokat akkor, amikor az államilag felügyelt hivatalos kereszténység mellett titokban működő egyházakról is beszélünk. A kormány adatai jóval szerényebbek (ahogy a cikkben is szerepel, 21 millió fő), mint a kisegyházak vezetői által besaccolt 70 milliós szám. A kisegyházak elfogadtatása is egy folyamat, a számok naponta változnak.

Kínában valóban sokan élnek, fel se fogjuk, hogy egy kisebb városban magyarországnyi ember lakik. Nekünk ez idegen, olyan, mint amikor a világ leggazdagabb embereinek vagyonáról megállapítják, hogy kétmilliárddal kevesebb van neki, mint tavaly: csak dobálódzunk a számokkal. De szerintem ez elhanyagolható. A fontos az, hogy létezik egy kínai keresztény kisebbség, akik nehezen ugyan, de gyakorolhatják a vallásukat. Nekem ez a tény a világ sokszínűségéről vall, amire néha nem árt rámosolyogni.

CCarnevále 2008.09.18. 09:35:23

Érdekes a cikk, köszönöm!

Cyprián 2008.09.18. 10:45:56

Kedves Danis!
a kereszténység bölcsője ÁZSIA.

Cyprián 2008.09.18. 11:13:48

Kedves Mattheo!
lehet hogy túl hamar örülök, de egyrészt már a XIX. század óta vannak nyomai, hogy sokakat megfog a kereszténység Kínában, másrészt Korea példája buzdít, hogy lehetséges a konfuciánus civilizáció és a kereszténység harmóniája.

Cyprián 2008.09.18. 13:12:27

Grabowski!
akereszténységet európában is sokan próbálják a la Carte használni másokkal együtt, -de ezt nem lehet...

Cyprián 2008.09.18. 13:33:45

Kedves Kis Geg!
egy ismerősöm meg egy déli tartományban pont az ellenkezőjét tapasztalta, pedig ő is 2 éve él ott.
tekintve az ország méreteit ez nem meglepő, továbbá hogy teljesen a helyi vezetőkön múlik minden, hogy állnak a dolgokhoz (egy általam ismert Ujgurisztánban levő magyart olyanért fenyegettek meg az országból való azonnali kiutasítással, ami Keleten a kutyát nem érdekelte volna.)
amúgy a 21 millió bizos alábecsülés, a kínai egyházügyi hatóság őszinteségi rohamában kb. 10%-ra becsülte a kereszténység által "valamelyest érintett" lakosságot persze ez Kelet-Ázsiai viszonylatban valóban tág fogalom, mint Te is kifejtetted.) De a kínai keresztények jó része elég komolyan veszi a hitét és nem szinkretista. (nagyrészt Délen, Kvantung egyik városában lakó srác elmondása, bár van benne saját tapasztalat is, igaz azok itt lakó kínaiak, ami ugye mégse ugyanaz.)
Ha Koreában sikerült a legnagyobb vallásá válni, szerintem Kínában is sikerülhet.Ott is számos szinkretsita izé jelent meg (pl.a Mún-szekta) de a koreai kereszténység erős, és nem kíván keveredni.

Danis 2008.09.18. 15:46:32

Cyprián!
Igazad van, ezt benéztem, mégis a másik fele, és azért közelebb van hozzánk, mint hozzájuk, nomeg errefele terjedt inkább.

Cyprián 2008.09.18. 16:32:29

ez is igaz! :)

Kiss Geg 2008.09.19. 10:11:24

Kedves Szerző illetve Cyprián!!

A cikk érdekes, nemhiába, hogy hozzászóltam! (Eddig még nem igen tettem ezt korábban!!)
Bár éreztem benne elfogultságot, de ez már lehet, hogy az én ateizmusomból fakad!!! :-)
Én nem felháborodásként vettem, hanem leírtam a saját véleményemet!! Szerintem baromira jó, ha van az emberek között egy egészséges párbeszéd, illetve információcsere!!
Dél-Koreában a keresztény vallás elterejedését sok tényező elősegítette, ami mind Észak-Koreában, mind Kínában egyenlőre nem adottak! Egyben biztos vagyok, (és ebben egyhullámhosszon vagyok Cypriánnal!!) hogy Dél-Korában tényleg erős a keresztény vallás helyzete, megmerem kockáztatni, hogy erősebb, mint Magyarországon!! Igen sok múlik a helyi vezetőkön is (ebben is igazad lehet!!), az egyik déli, korábbi városomban pillanatok alatt elintézték a tartozkodási engedélyemet, míg itt északabra Pekinghez közel, még mindig "ülnek" rajta!! /DE ez nem azt jelenti, hogy éppen most készül a "Kiss Geg" aktája, csak más a munkatempó, illeteve a hozzáállás!!/
Szerintem a vallás korábbi üldöztetése, a kultúrális-forradalom...stbik gyengítették az akkori vezetés, illetve a párt helyzetét, viszont idejében levonták a konklúziót, így tudtak "nyitni" szinten minden szinten a bukást elkerülendő!!

"A párt gyengülése, és a profitorientált kommunizmus azonban egyes elemzők szerint olyan "spirituális űrt" hozott létre, ami a lehető legjobb táptalaj a terjedő kereszténység számára. Egyszerűbben fogalmazva: a fényét és hitelét vesztett pártideológia helyére kell valami más, amiben hinni lehet. (A sors fintora, hogy a párttagok közel egyharmada érdeklődik a vallás iránt, sokan pedig nemhogy összeegyeztethetőnek tartják a kommunista ideológiát a keresztény hittel, hanem egyenesen arra számítanak, hogy a keresztény értékek hozzájárulnak majd a párt újjászületéséhez.)"

Én ezt a részt találom kicsit túlzónak. Bár igaz, hogy nem ismerem a párt legújabb irányelveit, de valahogy nem tudom elképzelni, hogy éppen a kereszténységből merítenének!!


Üdv

solideogloria 2008.09.19. 10:27:26

Dear Alister!

En arra akartam utalni, hogy a "tomeggyilkos" kifejezes nem PC a keresztenyekre vonatkoztatva.
Kihagytad az ortodoxokat, akik szinten "buszkelkedhetnek" 1 azaz egy kivegzett eretnekkel, de az egy, ugye meg mindig nem tomeg.
Szervet Mihaly - ez ugye Kalvin mester sara, meg is banta, de intezmenyes inkvizicio sose volt.
Luther is elvallalta, hogy bizonyos irasai hozzajarultak a nemet paraszthaboru okozta szornyusegekhez, es ha ma elne, valoszinuleg elobb kert volna bocsanatot a holokausztert (amit kesei tanitvanyok sajnalatosan elhalasztottunk), mint barki mas. (Ugyanis abban is van nemi sara egyes irasainak)
A puritanok boszorkanyuldozeseirol nem sokat tudok, de teny, hogy amikor egyes kereszteny gyokeru iranyzatokban fellangol a TORVENY szigoru ertelmezese es betartatasa (ami nem tartozik a keresztenyseg lenyegehez, sot, ellentetes azzal), akkor ehhez hasonlo jelensegek jonnek letre. Azonban ezt tomeggyilkossagnak nevezni szinten nem egeszen korrekt. Mar ha az a tomeggyilkossag, amit en annak nevezek.

Nehogy azt higgyuk, hogy ez kozepkori dolog! Egy mai torvenyeskedo csoportban ugyanugy demonizalhatnak valakit, akinek nem tetszenek a nezetei (vagy a nezese), csak legfeljebb nem egetik el, csak kizarjak. A pszichologiai mechanizmus ugyanaz: a gorcsos felelem, a megfelelesi vagy motivalja ezt a viselkedest. Ez azonban nem a keresztenysegre jellemzo dolog, hanem egy altalanos emberi tulajdonsag, amitol olykor keresztenyek is szenvednek. Nem latom tovabbra sem indokoltnak a "tomeggyilkos" jelzo hasznalatat.

Amondo 2008.09.19. 15:09:28

A Kiss Geg hozzászólása alapján folyó vitához szeretnék hozzászólni.

Nekem olyan kínás tapasztalataim voltak, amik inkább a cikk hangvételével állnak összhangban, bár nyilván egyéni tapasztalatok alapján se cáfolni, se megerősíteni nem lehet az olyan általános kijelentéseket, mint hogy a "kereszténység divatos és gyorsan terjed Kínában" (igaz ez akkor is, ha valaki Kínában él sok éve és ezekre a tapasztalataira hivatkozik, de pláne igaz az én esetemben, aki sose jártam Kínában.)

Néhányat random módon leírok a tapasztalataimból:
1. Van egy angliai keresztény misszió, ami az angliában tanuló külföldi diákok között próbál téríteni. Ennek a vezetője mondta nekem, hogy a kínai diákok sokkal nagyobb arányban térnek meg, mint bármelyik másik náció tagjai.
3. Egyik kínai ismerősöm, aki kb. 2 éve lett keresztény, teljesen meg volt azon lepődve, hogy mikor hazalátogatott Kínába, akkor az emberek milyen nyitottan fogadták a "prédikálását". Pl. a repülőtérről menet a taxisnak mesélt a kereszténységről, majd miután megkérdezte, hogy nincs-e kedve megtérni, az lelkesen vállalkozott a "feladatra". Kínai ismerősöm szerint ebből a szempontból hatalmas a kontraszt Európával szemben.
3. Egy nagy kínai keresztény szervezet vezetője mondta nekem, hogy a vallásszabadság nagyon különböző az ország különböző részein. Van, ahol a helyi rendőrőrsön gyűlnek össze Bibliát tanulmányozni, van, ahol az életükkel játszanak. De nagy általánosságban a legfőbb gond, hogy a gyülekezetek nem találnak elég nagy helyet az összejöveteleiknek.
4. Egy másik kínai ismerősöm, aki egy kínai (nem hivatalos) teológia alapítója, szintén a nagy különbségekről számolt be. Azt mondta, hogy vannak helyek, ahol szinte vallásszabadság van (pl. Peking, ahol sok az újságíró), de olyan is van, ahol még a külföldieknek sem engedik meg az összejöveteleket. A legtöbb helyen azonban az a helyzet, hogy a külföldiek szabadon kereszténykedhetnek maguk között, legalábbis amíg kínaiak nem járnak közéjük (ezért aztán a külföldiekből álló gyülekezetek nem engedik be maguk közé a kínaiakat, de a kínai hívők sem akarnak keveredni, pont emiatt), a kínaiak pedig többé-kevésbé járhatnak az államilag ellenőrzött egyházba, ha annak éppen van temploma az adott településen. Egyébként a kínai hívők nagy része kívülállók számára "láthatatlanul" jönnek össze a házi csoportjaikban. Ezekről gyakran tud a helyi külföldi gyülekezet vezetője, ill. a helyi hivatalos egyház néhány tagja, és ha ők találkoznak egy gyülekezet után kutató hívő kínaival, akkor miután meggyőződtek róla, hogy tényleg keresztény és nem csak beépülni akaró állami "kiküldött", akkor elárulják neki, hogy kapcsolódhat be a gyülekezeti rendszerbe. Ez a "láthatatlan" hálózat ismerősöm szerint is rohamosan nő, de ezt ő is csak a személyes benyomásaira alapozta, hiszen precíz statisztika erről értelemszerűen nem létezik.

berciXcore 2008.09.20. 00:21:08

Kínában amúgy nem újdonság a kereszténység, tehát ha történelmi vallás kategóriát akarunk alkotni, akkor nyugodtan belefér. A nesztoriánusok már egészen korán eljutottak ide, majd egy kis inaktivitással ismét megjelentek.
Részletesebben:
mult-kor.hu/cikk.php?article=19945
Érdekes mód már az akkoriak is próbálták összhangba hozni a helyi kultuszokkal,kiemelve a hasonló, vagy azonos elveket.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.09.21. 03:10:38

berciXcore:
"Érdekes mód már az akkoriak is próbálták összhangba hozni a helyi kultuszokkal,kiemelve a hasonló, vagy azonos elveket. "
Ennek a Távol-Keleten és Belső-Ázsiában igen komoly hagyományai vannak, nincs benne semmi meglepő.

kabocazugas 2008.09.21. 21:44:46

Kis Geg!
Örülök, hogy a cikk hozzászólásra serkentett, és amint látod, termékeny vita elindítója lett. Köszönjük! :)

Ami a Kínában tapasztalható bürokratikus különbségeket illeti, arról én is eleget olvastam (sajnos még nem volt módom tapasztalatokat is gyűjteni), a kisegyházak beiktatásánál is épp az a legnagyobb probléma, hogy amíg a törvényt egyik helyen "így" értelmezik, addig a másikon "úgy". Azaz egyik helyen még belefér a törvénybe ugyanaz a keresztény egyházi modell, másutt meg elutasítják őket. A kínai bürokrácia jellemzője, hogy nagy szabadságot ad a tisztviselők személyes értelmezéseinek.

Az pedig, hogy a gyengülő, és profitorientált kommunizmus pedig spirituális űrt képezne - olyan lehet, mint amit mostanában tapasztalhatsz itthon, Magyarországon: mindenki keres valamit, amiben hihet. Nincs már meg a pártpolitikai keret (Kínában gyengül), nincs miben "nem" hinni. Bár nem élek Kínában, az érzést azért még ismerem. Nem hinném, hogy a keresztény hit a pártpolitika hivatalos részévé válna, de a tagok életében ettől még játszhat fontos szerepet.

lajhár 2008.09.23. 22:38:03

Szerintem Kínában a helyzet nagyban hasonlíthat az 1990-es magyarországihoz (azzal a különbséggel, hogy ott ez nem párosul szabadságjogokkal). Amikor nálunk szabaddá vált a vallásgyakorlás minden formája (nem csak a vasárnapi) 1990-ben, hatalmas érdeklődés volt tapasztalható az egyházak iránt, ami 4-5 éven belül szemmel láthatóan lecsengett. Szóval szerintem ott is csak az újdonság varázsáról van szó.

Cyprián 2008.09.24. 08:31:22

nem hiszem. a kínaiak hosszútávfutók ilyen dolgokban.

kabocazugas 2008.09.27. 20:47:36

Kedves Lajhár!
Erre én is gondoltam, de azért voltam (vagyok) óvatos ezzel az összehasonlítással, mert Kínában egyenlőre még nem történt semmilyen rendszerváltozás, másrészt pedig elég régóta folyamatosan nő a keresztény hívők száma. Valóban érdekesek vagyunk nekik, mint európai vallás, de reménykedjünk, hogy nemcsak egyfajta divathóbort, hanem az őszinte, igaz hit vezérli őket, és tartja is meg majd őket a keresztény felekezetekben.

ravens01 2008.10.06. 11:36:38

"egyes felmérések szerint" van, aki az underground church-nek hála több, mint 100 millióra saccolják a kínai keresztyének számát.
süti beállítások módosítása