El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.07.02. 11:51 Éhezőművész

Jézus Krisztus Szupermen

Még el sem döntötték a vitázók, hogy a korábban máglyára kívánt Harry Potter valójában nem egy kissé szabadon értelmezett modern Krisztus-figura-e, Szupermen feltámadt és visszatért a mozikba. Sokan ujjongva keresgélik a párhuzamokat Jézus és az - öltözködésében a hetvenes évek óta még minimális fejlődést is felmutatni képtelen - szuperhős élete között.

Még el sem döntötték a vitázók, hogy a korábban egyértelműen máglyára kívánt Harry Potter valójában nem egy kissé szabadon értelmezett modern Krisztus-figura-e, Szupermen feltámadt és visszatért  a mozikba. Sokan ujjongva keresgélik a párhuzamokat Jézus és az - öltözködésében a hetvenes évek óta még minimális fejlődést is felmutatni képtelen - szuperhős élete között.

"Az emberiségből hiányzik a fény, hogy lássa az utat, ezért küldelek hozzájuk, én egyetlen fiam" - hangzott  Marlon Brando atyai hangja, és az égből érkező megmentő - bár gyermekként is produkált azért néhány csodát - épp harminc évesen lépett színre, hogy leküzdje a főgonoszokat.


"A legnagyobb szuperhős evangéliuma" címmel nemrég könyv is megjelent, melynek borítója szerint sosem volt fontosabb, hogy felismerjük Jézus szuperhős-jellegét és a szuperhősök jézusi személyiségét.


 




A könyv és számtalan rajongói oldal által feltárt számtalan "meghökkentő azonosság" mellett ráadásul olaj volt a tűzre, hogy sokáig úgy állt, hogy a Passióban Jézust alakító James Caviezel játssza az új filmben Szuperment.


A képregény Szupermen korábban volt már a New Deal ikonja (harmincas-évek), az ideális apa megtestesítője (a háború után), sőt pár éve még a melegek hőse is, mint olyan valaki, akinek titkolnia kell a valódi, teljes személyiségét - szóval kis túlzással sztahanovista traktoroslányokat leszámítva mindenki megtalálhatja benne a maga kedvencét.


De még ettől függetlenül is nehezen érthető, hogy lehet ennyire felhőtlenül örülni egy kétségtelenül népszerű filmhős - talán éppen  írói gondolatszegénységből eredő - krisztusi hasonlóságának. Persze egy olyan világban, mint a populáris kultúra vagy a média, ahol a kereszténység finoman szólva is periférikus szerepet tölt be, minden apró látszatgyőzelmet meg lehet becsülni.


A szépreményű Narnia (ami mellesleg színvonalasan megírt allegória  volt) kissé erőtlennek bizonyuló filmje után mondjuk nem túl sanszos, hogy Szupermen bármiféle spirituális hatással lenne az emberiségre, de ki tudja. Addig is gyönyörködjünk az inkulturáció ihlette, fantáziadús rajongói alkotásokban.


 



 



 



Szólj hozzá!

Címkék: média film pop kultúra


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr41147729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása