El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.11.01. 21:33 Amondo

Vámpír - Jézus

Hiába vet fel a tudományos kutatás izgalmasabbnál izgalmasabb kérdéseket a vámpírokkal kapcsolatban, Anne Rice, korunk talán leghíresebb vámpírregény írója (pl. Interjú a vámpírral) mégis felhagyott a vámpírtörténetekkel.

 

 Anne Rice 2002-ben kijelentette, soha többé nem ír vámpírtörténetet, hacsak nem Krisztus ügyének szolgálatában, ugyanis 1998-ban megtért, helyesebben sok vívódás és lelki tusa után visszatért gyermekkora katolikus hitéhez. A lelki tusához nem kis részben hozzájárult az is, hogy (az azóta elhunyt) férje harcos ateista volt, fia pedig nyíltan vállalta homoszexuális életformáját, melyet a katolikus egyház túlságosan nem támogat.

Rice egyébként nem tagadta meg eddigi vámpírokkal, boszorkányokkal (néhány esetben erotikus történetekkel) foglalkozó írásait. Végülis, ahogy azt ma magyarázza, korábbi regényeinek világában is fontos szerepet kapott a jó és a rossz, ill. az élet értelmének a keresése. Igaz, az még egy megváltás nélküli világ volt. Tavaly viszont megjelent a Jézus gyermekkorát feldolgozó regénye, mely idén novembertől paperback változatban is kapható. A regény főszereplője a 7 éves Jézus, és az a folyamat, ahogy felfedezi másságát (nem, a szónak itt semmilyen szexuális irányultságra vonatkozó töltete sincs). A legmeglepőbb, hogy nincs a könyvben semmi meglepő. Jézusról nem derül ki, hogy valójában a Zorcon-3 galaxisból származik, nem tudunk meg semmit arról, hogy mit tanult a tibeti szerzetesektől gyermekkorában, nem ismerjük meg vad szexuális kalandjait, sőt még a szerző korábbi műveiből sem köszön vissza semmilyen voodoos varázslat, vagy sötét hangulat. Egy korrekt kis Jézus könyvet kapunk, ami elég jól van megírva ahhoz, hogy nem hívők is élvezzék, és elég konzervatív ahhoz, hogy hívők is szívesen olvasgassák.

Természetesen önkéntelenül is felvetődik az ilyenkor kötelező kérdés, hogy vajon valódi pálfordulásról van-e szó, vagy egyszerűen a sikeres szerző igyekezett új piacot találni. A választ persze nem tudjuk, mindenesetre az biztos, hogy most már nehezen találhatnánk olyan írót, akinek munkássága jobban kapcsolódik a halottak napjához.

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: irodalom jézus


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr24152449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása