El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.11.03. 21:44 Amondo

Hogy alakította át 1956 az életünket és gondolkodásunkat?

 50 éve jöttek az oroszok, meg még egy csomó minden más is. Felsorolás, a teljesség igénye nélkül.

Mi mással is kezdhetném, mint a show business-szel? 1956-ban lépett fel Elvis Presley az Ed Sullivan show-ban. Egyes becslések szerint ezt a fellépését 60 millióan látták. Zeneértők szerint Elvis volt az első igazi pop-ikon, akinek jelentősége messze túlmutatott zenéjén. Milliók kezdték el utánozni öltözködését, frizuráját, mozgását (rám már Beethoven frizurája is nagy hatást gyakorolt). Megszületett a mai popsztár.

 

Ugyanebben az évben Európa is beleerősít popzene téren, ekkor indul útjára az Eurovíziós Dalfesztivál , melyet azóta is évente megrendeznek. Ha ez a fesztivál „kultusztörténeti” szempontból nem is hasonlítható Elvishez, azért mindenképpen jelentős, már csak technikai szempontból is. Ez volt a legnagyszabásúbb kísérlet több országban is sugárzott élő televíziós műsor lebonyolítására (még műhold nélkül). A kísérlet sikerült. Az első dal-versenyt egyébként Svájc nyerte.

1956-ban már javában készülődik a szexuális forradalom. A forradalmárok még csak a színfalak mögött dolgoznak, de a terep előkészítése jól halad. Elvis sokakat felháborít szexuális töltetű fellépéseivel. Ugyanebben az évben a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége (Searle - legalábbis egyes vélemények szerint ez a cég volt az első) megkezdi az első fogamzásgátló pirula humán kísérleteit.

1956-ban Dél-Amerikában indiánok megölik Jim Elliot amerikai misszionáriust, ekkor jelenik meg először a Christianity Today magazin és ekkor készíti elő Billy Graham New York-i hittérítő előadásait. Látszólag ezeknek az eseményeknek nem sok köze van az életünkhöz, pedig mégis. Többek között ezeknek köszönhetően kezd el megerősödni az a vallásos mozgalom (evangéliumi, vagy evangelikál mozgalom, nem összekeverendő az Evangélikus Egyházzal), mely jelenleg a leggyorsabban terjedő keresztény teológiai irányzat/mozgalom, és aminek mára már sok befolyásos híve is van, pl. George W. Bush (amire persze sok evangelikál keresztény nagyon büszke, sokan meg nagyon szégyellik).

Ebben az évben javában zajlik az elnyomottak felszabadítása: Tunézia, Marokkó és Szudán felszabadul a gyarmati sorból; az USA-ban a majd egy évig tartó alabamai busz-bojkott következtében megszűntetik a fehérek és a feketék szegregálását a buszokon.

Ebben az évben javában zajlik az elnyomottak elnyomása, lásd a magyarországi és a lenygyelországi (poznani munkásfelkelés) eseményeit.

Ebben az évben javában zajlik a világpolitikai kavarás, lásd pl. a szuezi válságot, mikor Franciaország és Nagy Britannia megpróbálta átvenni a kezdeményezést az Egyesült Államoktól Izrael és Egyiptom konfliktusa ügyében. Nem sikerült, így világossá vált, hogy Franciaország és Nagy Britannia nem nagyhatalom immár, viszont az USA az. Izrael végül életben maradt, Magyarországon pedig kialakult a legenda, hogy a forradalom sikeres lehetett volna, ha nincs Szuez.


Szólj hozzá!

Címkék: 1956


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr87152466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása