El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.11.28. 21:58 Amondo

Vakhit

reikiA csillagok állásából azt olvassa ki az asztrológusom, hogy az iskolai természettudományos nevelés és a felnőtteknek szóló ismeretterjesztés nem sokat ér. Hát én nem tudom. Majd még azért a jósnőmet is megkérdezem erről.

Feleségem volt munkahelyén (egy multinacionális informatikai gigacég) egyre több fiatal, nyelveket beszélő, jól képzett nő bevonul reggelente a konyhába, ahol egy húsdaráló-szerű masinával kemény munkával búzafűlevet készítenek, majd fintorogva megisszák a zöld fűszagú löttyöt. Feleségem érdeklődésére elmondták, hogy ezt azért teszik, mert valami gurujuk szerint ha hét évig minden áldott reggel átesnek ezen a kezelésen, akkor megáll az öregedésük.

Kíváncsi vagyok, hogyan fogják ezek a hölgyek magyarázni az eseményeket, mikor mondjuk 10 év múlva újabb ráncokat fedeznek fel a szemük sarkában. Nyilván lesz köztük olyan hardcore hívő, aki nem lesz hajlandó észrevenni az új ráncokat. Továbbra is lelkesen magyarázza zavartan hallgató ismerőseinek, hogy az ő öregedése miért állt meg. Aztán lesz olyan, aki nem annyira szeret elveszni az aprólékos szőrszálhasogatásban. Ő majd kijelenti, hogy "Ne akadékoskodjatok folyton hitetlenül. Jól van, az öregedés nem állt meg teljesen, de azért valamennyire megállt." De ne feledkezzünk meg a szorongó típusról sem. "Uramatyám! Tényleg! 2006 októberében, azokon a tüntetéses napokon nagyon zaklatott voltam, és mintha rémlene is, hogy akkor az egyik reggel elfelejtettem meginni az adagomat. Vagy mégsem? Fene egye meg, most kezdhetem elölről."

 

Nos, én elhiszem, hogy a búzafű rendkívül egészséges (bár azért bujkál bennem egy kis szkepszis). Magam is hiszek a természetfelettiben, a csodákban, abban, hogy a tudomány nagyon sok mindent nem tud megmagyarázni. De azért álljon meg a menet. Hogy van az, hogy társadalmunk majd minden egyes tagja minimum 8 év modern tudományos agymosáson esett át (a fenti példa alanyai még sokkal többön), és ez a belénk oltott tudományos világkép kártyavárként omlik össze manapság? Horoszkópokat olvasunk, búzafűvel megállítjuk az öregedést, ha van egy kezelhetetlen gyerekünk, arról megállapítjuk, hogy "csillaggyerek" stb. Valamit eszméletlenül elhibáznak a közoktatásban. De mit?

(A tudományos ismeretterjesztés és a hívők kapcsolatáról tovább merengek a holnapi és a holnaputáni bejegyzéseimben is. Íme a linkek a sorozat második és harmadik részéhez: link2 , link3 )

 

öreg néni

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány természetfeletti


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr25152486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása