El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.02.27. 11:27 Amondo

Jézus mennybe megy, James Cameron újra süllyed

Bekövetkezett az, amitől minden hívő rettegett: megtalálták Jézus földi maradványait. Oda a feltámadásról és a mennybemenetelről szóló szép mese...

 

Jézus mennybemeneteleA szenzációs felfedezésről tegnap számolt be New Yorkban James Cameron (Titanic) és Simcha Jacobovici, akiknek dokumentum-filmjét március 4-én (USA-ban) fogja sugározni a Discovery Channel. A bizonyítékok meggyőzőek: egy Jeruzsálem közeli ókori sírban hat olyan osszuáriumot (halott maradványait őrző ládát) is találtak, amin felirat is szerepelt. A feliratok megnevezik Jézus József fiát, Máriát, Mártát, Mátét, Júdás Jézus fiát, Magdalai Máriát. Mondhatni, a fél Újszövetség ott volt eltemetve.

Mondjuk az előbb picit pontatlan voltam, mikor a felfedezést szenzációsnak neveztem. A tegnapi bejelentés volt szenzációs, a felfedezés maga szép csendben történt 1980-ban. Az ásatást vezető régész, Amosz Kloner 1996-ban egy tanulmányában higgadtan meg is állapította, hogy a sír egy szokványos Jézus korabeli sír, azonban azt tagadja, hogy bármilyen jel is arra mutatna, hogy a sírnak köze volt a bibliai Jézushoz. Tulajdonképpen Jézus korában Dunát (Jordánt) lehetett volna rekeszteni azzal a sok gyütmenttel, akit Jézusnak hívtak, és a sírban feltehetően ezen jelentéktelenebb Jézusok egyike nyugodott egészen két és fél évtizeddel ezelőttig. A többi név is elég gyakori (a Jézus korabeli Palesztinából 2953 név-feliratot találtak (nagy részüket sírokban, osszuáriumokon), ebből 218 József, 164 Júdás, 99 Jézus, 62 Máté, 72 Mária, 20 Márta; még a "Jézus József fia" felirat is előfordul egy másik osszuáriumon is - nem is csoda, mind a két név benne volt a korabeli top ten férfinévben).

A kutatók nagy többsége már most, a dokumentumfilm vetítése előtt elkeseredetten harcol annak állításai, sugalmazásai ellen. Szerintük pl. a „Mariamene e Mara” feliratban szereplő személyt (vagy inkább személyeket) nem lehet Magdalai Máriával azonosítani, nem valószínű, hogy Jézus családjának lett volna jeruzsálemi sírja, ha lett is volna ilyen sír, nem valószínű, hogy Mátét oda temették volna stb. Úgy tűnik, bekövetkezett az, amitől minden komoly régész retteg: hollywood-i „oknyomozó riporterek” megkaparintották és szenzációs formában tálalják nem különösebben szenzációs leleteiket.  

Utóirat. Az eset néhány tanulsága:

Titanic plakátBebizonyosodott a blogoszféra felsőbbrendűsége: mikor tegnap a hivatalos médiában még egy szó sem volt a felfedezésről, az újszövetségi régészettel foglalkozó blogok olvasói már akkor is óráról órára nyomon követhették a new yorki sajtótájékoztatóra való készülődést, a dokumentumfilmről szóló hírek kiszivárogtatását, ill. a különböző szakértők első reakcióit (ezekhez a blogokhoz jó beugró a NT gateway). Nem kevés kutató saját blogjában reagált először. Mind e mostani percig a hírszolgáltatók híradásai meg sem közelítik tudományos igényességben és gondolati mélységben ezeket a blogokat.

Bebizonyosodott a blogoszféra alsóbbrendűsége: a fent hivatkozott blogokat nagyon kevesen olvassák, annál többen az RTL Klub honlapját, még többen a Discovery Channelét.

Ismét megtapasztalhatjuk, hogy nem kell mindent megenni, amit a Discovery Channel főz. A tudományos ismeretterjesztés piacán is farkastörvények uralkodnak, a felfedezéseket szenzációként tálalni tudó újságíróknak olykor több beleszólása van egy ismeretterjesztő dokumentumfilm megalkotásába, mint az élhetetlen tudósoknak.

És végül a legfontosabb tanulság: Mint arra Ben Witherington, az egyik tudós blogger felhívta a figyelmet, James Cameron valami miatt nagyon vonzódik a süllyedő hajókhoz. Most is egy ilyenhez adta a nevét.

 

 

 

 



Szólj hozzá!

Címkék: jézus szenzáció


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr18153713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása