El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.03.04. 11:33 Éhezőművész

A konzervatívok Wikipédiája - avagy merengés az emberi hülyeségről

Konzervatív amerikaiak új Wikipediat, a Conservapediat hoztak létre, mivel az előd Amerika- és keresztény-ellenességét már tarthatatlannak látták. Az embernek a HírTV jut az eszébe, netán Csurka és a Magyar Szemmel-rovat, esetleg az Friderikusz, amint az ATV-n áhitattal issza Gyurcsány szavait a kemény kérdések között. Kinek-kinek pártállás szerint.

Az ötlet elsőre mindenesetre inkább szánalmasnak tűnik, pláne, ha az ember a reakciókat figyeli. Heti hetesel a blogoszféra, lelkesen gyűjtögetik a Conservapedia butaságait. Tudományos nonszenszek (a legtöbben a kenguruk biológiáját említik), teljes politikai elvakultság (itt meg a homoszexualitás és a Demokrata párt viszi tán a prímet).

De ha az ember veszi a fáradságot, a konzervatívoknak érveihez is eljuthat. Az alapító szerint például ők már nevükben is jelzik, mi a pártállásuk, míg a Wiki semlegességet hirdet, ehhez képest meg nem az.

A magyarázat meg egyszerű: a Wikipedia szerkesztői között nagyjából hatszor annyi a liberális , mint a konzervatív. A felülreprezentáltság aztán számtalan dologban jelentkezik: az abortuszról szóló bejegyzés például "olyan, mint az abortusz-iparág brosúrája", a történelemről szóló cikkek jelentős részében mintha hiányozna a kereszténység pozitív szerepe, az evolúciós elmélet gyengeségeit igazolni próbálókat pedig előszeretettel cenzúrázzák. A Conservapedia-alapító Andy Schlafly szerint egy alkalommal 60 másodperc alatt kihúzták, amit írt. Így aztán feladták a demokratikus lexikon-szerkesztést, és csináltak egy jobbosat.

Lehet itt bármit mondani?

1. A függetlenség-elfogulatlanság kedves illúziója megint elpárolgott. Az El Mondo fülét is mindig rágják, hogy márpedig mi elvakult emeszpések illetve fideszesek vagyunk. Tényleg nehéz a dolog, az ilyen függetlenséget színlelő dolgok valahogy idegesítik az embert. Kiváncsi vagyok, mikor lesz végre jobboldali mesekönyv vagy baloldali futball-közvetítés.

2. Itthon is sokszor hallani, és a Conservapedia mostani tömeges lesajnálása-lehülyézése is nagyjából ezt sugározza, hogy nincs igazán jobboldali értelmiség, vagy hogy a konzervatívok általában egy fokkal mintha ostobábbak lennének a balosoknál/liberálisoknál. Természetesen a változatosság kedvéért én is borzasztó elfogult vagyok (csak tudnám, merre), de olykor nekem is úgy tűnik, hogy a jobboldalról nem mindig a legintelligensebbek hangja hallatszik. Ez lehet baloldali média-összesküvés (ilyen volt Torgyán előretolása), jobboldali kontraszelekció vagy szimplán pech.

A Conservapedia kicsit szintén rossz értelemben fundamentalistának, bárdolatlannak, amivel szemben a baloldali reakció fanatizmusma (amely a kezdeményezők felvetését gyakorlatilag fel sem fogja) valahogy elegánsabbnak és szellemesnek
tűnik.

Arra éppen ezért kiváncsi vagyok, egy visszafogottabb Conservapedia milyen visszhangot váltott volna ki, ha egyáltalán eljutott volna a híre a rettenetes média-egyenlőtlenség közepette.

A kultúrharc egyébként egyre kreatívabb formákat ölt, néhányan például kamu (extrán bárgyú) cikkeket tettek fel a Conservapediara, hogy azt jól lejárassák. Ezt a roppant szellemes cselt persze mi már régen ismerjük (jobbos/balos provokátor a balos/jobbos tömegben), ahhoz viszont, hogy végre ez egy lexikonban is "megtörténhessen", a Web2, az internetes demokrácia forradalma kellett.


Szólj hozzá!

Címkék: internet jobboldal baloldal sötétség


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr8153723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása