El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.09.20. 14:40 Amondo

A látszat csal!

Góliát, a hatalmas termetű, tapasztalt filiszteus harcos, nyugodtan, a veszélyérzet legkisebb jele nélkül közeledett Dávidhoz. Dávid „pirospozsgás, szép szemű és jó megjelenésű” fiatal pásztorfiú volt, akiről a tapasztalt katona egyből látta, hogy ha a nők körében számíthat is némi sikerre, a harcmezőn nem sok babér fog neki teremni. Aztán Dávid előhúzta parittyáját és megölte Góliátot.
 
A bibliai Dávidba előbb-utóbb mindenki „beleszeretett". Kedvelték őt nők, férfiak, és még maga Isten is. Mi lehet a titka az ilyen kedvelt figuráknak? A Durham University pszichológusainak egy új kutatása segíthet megfejteni a népszerűség és a szépség titkát. (Mellékesen jegyzem meg, hogy érdemes lesz odafigyelni erre a patinás angol egyetemre, ugyanis mind több tehetséges fiatal tudós választja kutatásai helyszínéül a festői szépségű Durham-et.)
 
 A kutatók különböző valós, és digitálisan manipulált, elnőiesített férfi-portrét mutattak a kísérleti alanyoknak, férfiaknak és nőknek egyaránt. Arra kérték a kísérletben résztvevőket, hogy próbálják a fényképen látható férfi jellemét, tulajdonságait megtippelni a kép alapján. Mennyire hűséges, odaadó, milyen apa lehet, milyen szerető, mennyire ambíciózus? A kísérlet eredménye szerint a nőies férfiakat (vastagabb ajkak, nagy szemek, vékonyabb, ívelt szemöldök, kisebb orr stb.) sokkal jobb apának, hűségesebbnek, odaadóbbnak vélték a kísérletben résztvevők. A nők szívesebben választották volna partnernek ezeket a nőies férfiakat, legalábbis hosszabb távú kapcsolatra. A kísérlet eredménye szerint a férfias, „macsó” típusú férfiakat veszélyesebbnek, kiszámíthatatlanabbnak tartották.

Egy másik, régi vélekedés szerint a szépség titka az
átlagosság. Minél átlagosabb valaki (szabályos vonások, semmi
egyediség), annál szebb. Bárki könnyűszerrel tesztelheti egyébként ezt a nézetet az arckutatás népszerűsítésére létrehozott honlapon. Ezt a régi elméletet sokan kritizálják ugyan, de talán van benne valami. Mindenesetre e mögött is meghúzódhat a biztonság iránti vágyunk: minél inkább elüt az átlagostól a pasi/csaj, és így minél furcsábbnak, kiismerhetetlenebbnek tűnik, annál kevésbé találjuk szépnek.
 
Így aztán megállapíthatjuk, hogy abban, hogy valakihez mennyire vonzódunk, vagy adott esetben mennyire találjuk szépnek, nagy szerepet játszhat a mélyen gyökerező biztonság utáni vágyunk is.
 
És hogy mi okból írok most minderről azon túl, hogy nemrég kerültek nyilvánosságra a durhami kutatás eredményei? Nos, a téma személyes vonatkozásai nem elhanyagolandók. Mint valaki, akit a sors markánsan egyedi vonásokkal áldott meg, kötelességemnek érzem figyelmeztetni az emberiséget: a nőies szépség veszélyes! Simán lehet, hogy ott lapul egy parittya az ártalmatlannak tűnő szépfiú zsebében.

1 komment

Címkék: tudomány szépség párkapcsolat


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr21171394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juz 2007.09.25. 15:00:08

vagyis: "A látszat csaj!"
süti beállítások módosítása