El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.10.26. 13:20 Éhezőművész

Szubkulturális keresztény egészségbiztosítás

egészségügy Miért fizessem a láncdohányzó, kábítószerező, alkoholizáló (netán a hármat együtt űző) polgártárs tetemes extra gyógyszerár-támogatását, netán kórházi kezelésének többletköltségét? Valljuk be, akad némi ráció van a felvetésben.


A Medi-Share egy amerikai keresztény kvázi-egészségbiztosító. Hogy mitől keresztény? A mintegy 50.000 főt számláló tagságba csak azok léphetnek be, akik "igazolhatóan be tudnak számolni" Jézussal való személyes kapcsolatukról, és aktív gyülekezeti tagok. Ennek megfelelően a Medi-Share-tagok nem élhetnek házasságon kívüli szexuális életet, és komolyan kell venniük a Biblia azon gondolatát, miszerint a test a Szentlélek temploma: a cigaretta és a drogok tiltólistán vannak, sőt a túlzott alkoholfogyasztás is.

A befizetett díjból az éppen szükséget szenvedők egészségügyi ellátását fedezik, és mivel a fenti kritériumok mellett valóban kevesebb betegséggel és így kezeléssel kell szembenézni, a rendszer kifejezetten jól működik. A Medi-Share ráadásul két másik egyedi vonással is rendelkezik: egyrészt a tagok évről-évre szavazhatnak arról, hogy milyen kezeléseket finanszírozzanak (nekünk ugyebár nem sok beleszólásunk van abba, hogy abortuszt vagy éppen egy speciális szemműtétet támogasson-e az állam). Másrészt a gyógyulást 24 órás ima-lánc is elősegíti - ez utóbbi költségcsökkentő hatásáról sajnos egyelőre nincsenek statisztikai adatok.

Mi magyarok, úgy látom, kétféleképpen alkalmazhatjuk a Medi-Share filozófiáját. Vagy Fletóék elrendelik, hogy tömegek térjenek keresztény hitre (a szimpla gyurcsányi "jó ideig tartó" bérmálkozásnak önmagában nincs költséglefaragó hatása!), így aztán még a bevételi oldal stagnálása mellett is költségvetési többletet lehetne produkálni.

Ha ez esetleg már nem fér bele a kormányprogramba, akkor is orvosolni kell a nagy biztosítási rendszerek erkölcsi kockázatát, azaz a biztosítottság miatti felelőtlen életmódokat. Mondjuk a Medishare-hez hasonló csoportos, akár informális kockázatközösségeket lehetne létrehozni.

Szerveződjenek egészségbiztosításilag is a Gój-motorosok, a punkok, a cigányok, a menedzserek és még ki tudja, milyen szubkultúrák. Képzeljük csak el, micsoda változást jelentene, ha anyagilag közvetlenebbül érdekeltté tennénk mondjuk egy cigánytelep lakóit, hogy egészségesebben éljenek, és maga a vajda tiltatná be a láncdohányzást. Netán a menedzserbetegségek kezelési költségrobbanása miatt az ügyvezetők egymást intenék stresszmentesebb életritmusra, a sebészeteknek rendszeres extraköltségeket jelentő extrémsportolók pedig szintén egymást szabályoznák.

A meseszerű történetben az az igazán szép, hogy ehhez semmiféle kormányzati programra nincs szükség, ilyesfajta informális kockázatmegosztó közösséget most is bárki létrehozhat. (Persze lakáskassza-szerű állami kamattámogatás és egyebek dobnának a dolgon.) Ehhez csupán egy az amerikaihoz hasonló, kíméletlenebb, több önrészt igénylő és ezért ösztönzőbb egészségügyi rendszer kellene - ezt pedig - bár az MSZP reformlendülete megtörni látszik - már igazán nem olyan nehéz elképzelni.

13 komment

Címkék: amerika társadalom egészségügy keresztények nagy a jólét


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr74208769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ede H. Bomber 2007.10.26. 14:41:18

JÓ:

Elárulom FIDESZ-tagként, hogy az alternatív Eü. Bizt. MODELL (még nincs közzétéve)

K E R E S Z T É N Y S Z O C I Á L I S eszmeiségű!!!

Nagyon NEM TŐKEPÁRTI, és NAGYON NEM SZOCIALISTA!!!

S EZ NEM SZUBKULTÚRA, EZ a CSU-modellje, az OLASZ, SPANYOL, ARGENTIN, KONZERVATÍV - de nem liberál-konzervatív yankee- MODELL!

S EZ FOG ITT ÉRVÉNYESÜLNI, bizony, gyurcsányista, félig-bukott ,valódi SZUBKULTÚRÁT KÉPEZŐ nihilista globálfinánctőkés és judaista IDEGENSÉG- minoritás!!!

Éhezőművész 2007.10.26. 15:45:35

Kiváncsian várjuk! Ha az alapelvekből valamit le tudnál írni, nagy örömmel olvasnám! (már azonkívül, hogy nem lesz se judaista, se globálifinánctőkés, nihilista, nudista)

realface 2007.10.26. 17:13:37

Oké,de akkor a "láncdohányzó, kábítószerező, alkoholizáló (netán a hármat együtt űző) polgártárs" viszont ne fizessen nyugdíj járulékot egyáltalán,mert úgy se éri meg azt a kort.

vittorio 2007.10.26. 21:50:22

Vidékiként pedig miért fizessem a városi életmódból adódó betegségeket...? Ne már, ennek így szerintem nincs értelme. Nem lehet megszabni, hol a határ. Akinek a házastársa 40 évig az orra alá füstölt, és tüdőrákos lett emiatt, az melyik kategória?

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.10.27. 10:15:01

Ez teljesen rendben van. Én is úgy gondolom, hogy működhetnének ilyen közösségi biztosítók.

Aztán kiderülne, hogy a szélsőjobbnál csomó alkoholbeteg, munkanélküli vinné mínuszba a cuccost. Liberóéknál a drogleszokda enné a pénzt. A Szocialsitáknál meg túl kevés lenne a befizető, mert mindenki nyugdíjas lenne. A fidesz biztosítónál meg a menedzsment nyelne le hatalmas pénzeket, persze a nemezeti ügy érdekében.

Természetesen sok csoport létrejöhetne, de a szabad választást szolidaritás címszó alatt szeretik fúrni. Így a rendszer marad olyan ailyen, vagyis az adócsalókkal szolidáris. Ők az adófizetők "szerény" harmada kamu minimálbéres, de a magasabb régiókban is adóeltitkolnak, vagyis a becsületes adófiezetők száma harmad alatt lehet. velük például nem szolidáris a rendszer.

Ede:
A fidesz eü modelljéről nem sok konkrétum derült ki, viszont rólad megtutdtuk, hogy egy korlátolt fideszes majom vagy , aki zsidózik és fenyegetőzik. Isten -és józan belátás- mentsen meg attól, hogy hozzád hasonlók kerüljenek a hatalomba.

Ede H. Bomber 2007.10.28. 00:44:41

Ja, MERT "urbánguevara" : EDDIG NEM ISMERTÉL......:-)))))

Nos. ÉN nem is vágyom a hatalomba: jó nekem a versenyszféra.

DE AZ ELVBARÁTAIM ALKALMASABBAK ennél a BÉNA PÖCS gyurcsányista bűnbandánál.

tbm 2007.11.02. 20:17:19

Teljesen igazad van.
Nem is értem, hogy az a Teréz anya mit vállalt annyi balga közösséget a drogos, bűnös nyavajásokkal.
Meg az a zsidó is, Názáretből, hogyishíjják. Gyógyítgatta agybafőbe a vakokat, leprásokat - aztán azok még azt sem mondták, hogy bakfitty, mentek tovább a bűnös útjukon.
Nem érdemes ezekkel közösködni.


:)

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2007.11.05. 12:34:52

Teréz anya kaliberű keresztényből kevés van, Jézus kaliberűből pedig még kevesebb, úgyhogy az ő módszereik mellett ki kell dolgozni alternatív módszereket, amelyek szintén jobbá teszik a társadalmat és túlélhetőbbé. A fenti pl. egész jónak tűnik, és persze nem zárja ki a közösségvállalást, legalábbis elméletben...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2007.11.05. 13:48:49

Jajj, kedves Mattheo testvér!
Ez az amerikai modellezés nálam is megprüccentette kicsikét a biztosítékot! Én tudom, hogy pölö nálam mindenki okosabb, de annyit még én is tudok, hogy az amerikaiak (pontosabban: usások), azzal a fránya frankó egészségbiztosítási szisztémájukkal eljutottak egészen odáig, hogy ma már, remélem, jól emlékszem, nyolcvanmillió usa-polgárnak nincs semmiféle eü-biztosítása. Hű, de klassz!
Nehéz ezt bedolgozni az ember agyába, még nehezebb a lelkébe, de, több mint valószínű, hogy mi, ebben a négylépés ide-négy lépés oda kis országban annyira egymásra vagyunk utalva, hogy mi azt el sem tudjuk képzelni. Persze, vannak kísérletek arra, ez ám csak a politkál biznic, hogy megnevezzük az ellenséget (alkoholisták, drogosok, bagósok, gazdagok, szegények, cigányok, zsidók, szittyák, kommunisták, fasiszták estébé) és azzal letudjuk a problémáinkat. Szerintem nem kell géniusznak lenni ahhoz, hogy lássuk: nem fog menni.
Egy ilyen, az elmúlt száz évben legalább négyszer lerabolt, diktatúrából diktatúrába bukdácsoló hazácskában a szolidaritást kellene erősíteni (természetesen, minden területen) nem pedig méginkább fragmentálni a társadalmat.
De értjük mi egymást, nem ragozom tovább:-)
üdvözöl
bbjnick

amerikai 2007.11.07. 19:39:51

bbjnick: \"nyolcvanmillió usa-polgárnak nincs semmiféle eü-biztosítása\" - ugye tudod hogy ez baromsag?
jelenleg az usa lakossaga 300 millio, 80 millio minden 4. embert jelentene.
a tobbi gondolatod is ilyen megalapozott?

tbm 2007.11.08. 10:20:25

"Teréz anya kaliberű keresztényből kevés van, Jézus kaliberűből pedig még kevesebb, úgyhogy az ő módszereik mellett ki kell dolgozni alternatív módszereket, amelyek szintén jobbá teszik a társadalmat és túlélhetőbbé. "

'Jézus módszereinek "alternatívái"...'
'Alternatív kereszténység...'
'Alternatív evangélium...'

Ízlelgetem a szavakat.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2007.11.12. 10:26:28

Még valami...
Ez mit jelent:"igazolhatóan be tudnak számolni" Jézussal való személyes kapcsolatukról? Igazolhatóan? Hivatalos igazolást, megerősítést kap az illető a mennyből? Fellebbezni lehet utána?
Most komolyan! Nekem az ilyen kitételekkel mindig gondom volt. Magam is hívő keresztény vagyok, és maximum a keresztlevelem, meg a konfirmációs emléklapom mutathatom meg, sajnos ama mennyei Élet Könyvéről nincsen fénymásolatom...
Valaki magyarázza el nekem!

merey 2007.11.30. 18:16:28

Jah, rohadt bűnösök, szekularizálódjunk az átkozottaktól minnél messzebbre! :)
Aztán írjuk ki lyól a cégtáblára, hogy ezzel is az a célunk, hogy ez a szívből jövő, tiszta, hófehér meszeltsíros gesztusunk is \"... bibliai alapokon álló látásmóddal áthidalja a mai magyar kereszténység és a szekuláris társadalom kultúrája közti szakadékot. Mert hogy szakadék, az van.\"
Lesz itt rend - éljen és virágozzék a megbonthatatlan magyar kereszténység! :)
süti beállítások módosítása